Steven Spielberg betreurt ingrijpende gevolgen van 'Jaws' op haaienpopulatie

Steven Spielberg betreurt ingrijpende gevolgen van 'Jaws' op haaienpopulatie

De iconische regisseur heeft er nog steeds spijt van.

Steven Spielberg heeft heel wat klassiekers gemaakt, maar een van zijn bekendste en succesvolste films is zonder twijfel Jaws. Toch heeft de regisseur hier enigszins spijt van.

Door de film werden miljoenen mensen doodsbang voor haaien, en nog steeds. Ondanks het feit dat deze beesten er inderdaad angstaanjagend uitzien, zijn ze helemaal niet zo gevaarlijk. Jaws heeft er echter voor gezorgd dat veel mensen denken dat het bloeddorstige monsters zijn. Dit was nooit de intentie van Spielberg.

Impact
Na Jaws ontstond er een soort van hysterie onder het Amerikaanse volk. Meerdere incidenten vonden in het hele land net na de film plaats. Zo werd bijvoorbeeld een heel strand in Zuid Californië ontruimd nadat strandwachters dachten haaien gespot te hebben, maar dit bleken dolfijnen te zijn.

In Florida ging het nog verder. Hier sloegen enkele mensen een jonge potvis dood, aangezien ze dachten dat dit een haai was...

Jaws wordt dan ook verantwoordelijk gehouden voor de vele angstige stereotypen over haaien. Peter Benchley, de auteur van Jaws, liet weten dat hij nooit het originele boek zou hebben geschreven als hij geweten had hoe haaien in het echt waren. Spielberg lijkt die mening te delen.

Spijt
Zo zegt de iconische regisseur: "Ik denk dat de haaien boos op me zijn, want na de film werd er gigantisch veel gejaagd op deze roofdieren. Ik heb hier tot op de dag van vandaag nog steeds enorm veel spijt van..."

Mocht je hier meer over willen lezen, enkele tijd geleden verscheen de legendarische filmopening van Jaws. Bekijk hieronder nogmaals de trailer van de klassieker.



NieuwsFilm

meest populair