Iraanse filmster Taraneh Alidoosti in de boeien geslagen

Iraanse arthouse-ster gearresteerd na steun aan de feministische protesten.

Taraneh Alidoosti, de actrice uit de Oscar-winnende film The Salesman en die recent ook te zien is in Leila's Brothers en daarmee een van de meest prominente Iraanse actrices van dit moment is, werd door de Iraanse autoriteiten gearresteerd op beschuldiging van het verspreiden van onwaarheden.

Het nieuws werd voor het eerst aangekondigd door het Iraanse staatsmediabureau IRNA.


Blijvend protest
De actrice had zich al eerder uitgesproken tegen de executie van Mohsen Shekari (een 23-jarige man die ervan wordt beschuldigd een straat te hebben geblokkeerd tijdens een protest) door op Instagram zonder hoofddoek te poseren om zo de feministische protesten in het land te steunen.

De afgelopen maanden werd Iran overspoeld met protesten toen de 22-jarige Mahsa Amini door de politie werd vermoord omdat ze zich niet hield aan de strikte regels die vrouwen verplichten om te allen tijde hun hoofd te bedekken.


Instagram verwijderd
Alidoosti had op haar persoonlijke Instagram-account (dat inmiddels is verwijderd maar meer dan 8 miljoen volgers had) gebruikt om haar solidariteit met de demonstranten te betuigen.

Ze veroordeelde de executie van Shekari en plaatste een controversiële foto van zichzelf zonder hoofddoek. Ze werd beschuldigd van het verspreiden van valse informatie omdat ze geen documenten had om haar beweringen te staven.


Steun van Jafar Panahi
De Iraanse filmgemeenschap loopt al lang voorop in de protesten waaronder Mohammad Rasoulof en Jafar Panahi die beiden gearresteerd zijn wegens kritiek op de Iraanse regering. "Wij zijn filmmakers. We maken deel uit van de Iraanse cinema", zei Panahi in een verklaring die werd voorgelezen op het filmfestival van New York.

"We werken niet in opdracht en daarom zien de machthebbers ons als criminelen. Onafhankelijke cinema weerspiegelt zijn eigen tijd. Het haalt inspiratie uit de samenleving en kan er niet onverschillig voor blijven."

Verder blijven protesteren is enige optie
"De geschiedenis van de Iraanse cinema getuigt van de constante en actieve aanwezigheid van onafhankelijke regisseurs die moeite hebben gedaan om de censuur terug te dringen en het voortbestaan van deze kunst te verzekeren," aldus Panahi.

"Sommigen werden verbannen om films te maken, anderen werden gedwongen om in ballingschap te gaan of in een isolement te vervallen. En toch is de hoop om verder te gaan de reden van ons bestaan."


Van Jafar Panahi komt No Bears op 9 februari in de Nederlandse bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair