Oscar-winnende regisseur van 'The Salesman' eist vrijlating van actrice Taraneh Alidoosti

Oscar-winnende regisseur van 'The Salesman' eist vrijlating van actrice Taraneh Alidoosti

Asghar Farhadi springt in de bres voor zijn gevangen genomen collega's.

De Oscar-winnende Iraanse filmmaker Asghar Farhadi protesteerde op sociale media tegen de arrestatie van Taraneh Alidoosti, de actrice met wie hij samenwerkte in The Salesman en die gearresteerd werd wegens haar steun aan de feministische protesten in Iran.

Alidoosti, die in drie films speelde van Farhadi, werd zaterdag gevangen genomen nadat ze had deelgenomen aan demonstraties om te strijden tegen het onderdrukkende Iraanse regime. Ze kreeg ook sancties omdat ze zich solidair toonde met gevangengenomen Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof.


Onrechtvaardige straf
Farhadi schreef op zijn Instagram-account:

"Ik heb met Taraneh aan vier films gewerkt en nu zit ze in de gevangenis vanwege haar rechtmatige steun aan haar landgenoten en haar verzet tegen de onrechtvaardige straffen die zijn uitgesproken. Als het tonen van dergelijke steun een misdaad is, dan zijn tientallen miljoenen mensen in dit land criminelen."



Vrijlating eisen
Farhadi zei dat hij achter Taraneh stond en haar vrijlating eiste naast die van zijn andere collega-filmmakers Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof, en alle andere minder bekende gevangenen wier enige misdaad de poging tot een beter leven is.


Taraneh Alidoosti is niet de enige
Ook het paspoort van de Iraanse filmmaker Mani Haghighi werd op 14 oktober op het vliegveld in beslag werd genomen toen hij op het punt stond om aan boord te gaan van een vlucht die hem naar Londen moest brengen om er op het BFI London Film Festival zijn film Subtraction voor te stellen.



NieuwsFilm

meest populair