'Potter-gekte' breekt los

Honderden mensen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in de rij gestaan voor de American Bookcenter aan de Amsterdamse Kalverstraat om een exemplaar van het nieuwe Harry Potter-boek te bemachtigen.

De verkoop van Harry Potter and the Order of the Phoenix, het vijfde deel in de serie over avonturen van Harry, begon om klokslag 01.00 uur. Voorlopig is het boek alleen in het Engels te verkrijgen. De Nederlandse vertaling wordt in het najaar verwacht.

Ook in Groot-Britannië en tal van andere landen ontstond in de nacht van vrijdag op zaterdag een stormloop op de nieuwste Harry Potter. Bij een zaak op het Londense Piccadilly Circus werd een file van meer dan honderd meter gesignaleerd. De fans hadden zich verkleed als personages uit de beroemde jeugdromans. Even na middernacht openden de meeste winkels de deuren.

De voorbestellingen van het nieuwe boek breken records. In totaal leverde de uitgever vrijdag ongeveer 2,5 miljoen exemplaren van de 768 pagina's tellende Britse editie aan boekhandels op het eiland. In de Verenigde Staten, waar ook vele winkels speciaal vroeg openden, worden in eerste instantie 8,5 miljoen exemplaren aan de man gebracht. Algemeen wordt erop gerekend dat Harry Potter and the Order of the Phoenix het bestverkochte boek van 2003 zal worden.

De Britse schrijfster J.K. Rowling lichtte de voorbije dagen een tipje van de sluier op. Zo worstelt Harry in het nieuwe boek voor het eerst met de kwalijke kantjes van de pubertijd. Hij komt in aanraking met meisjes en moet afrekenen met situaties waar elke 15-jarige jongen wel eens mee te maken krijgt. "Hij is op een jongensachtige manier in de war. Hij begrijpt niet hoe meisjes denken", aldus Rowling in een interview met de London Times.

Van de eerste vier Harry Potter-boeken gingen in totaal meer dan 200 miljoen exemplaren over de toonbank en de boeken zijn intussen vertaald in 55 talen. De boeken en de films brengen jaarlijks een slordige 4 miljard euro op. Met een vermogen van 400 miljoen euro mag Rowling zich intussen rijker dan koningin Elisabeth II noemen. Rowling kondigde aan dat er nog minstens twee Harry Potter-boeken op de plank liggen. Deadlines zijn er niet.



NieuwsFilm

meest populair