Keanu Reeves verbiedt het om zijn rol in 'John Wick' digitaal te bewerken

Keanu Reeves verbiedt het om zijn rol in 'John Wick' digitaal te bewerken

De 'Matrix'-ster is er geen fan van en vindt het zelfs eng.

De laatste jaren zien we 'de-aging' telkens meer een meer. Hoewel dit een knap staaltje digitale technologie is, zijn bepaalde acteurs hier absoluut geen fan van, net zoals Keanu Reeves.

Met behulp van computer-gegenereerde beelden en speciale effecten kunnen filmmakers acteurs eruit laten zien alsof ze jaren jonger zijn, waardoor ze kunnen worden ingezet voor rollen die ze anders niet zouden kunnen spelen.

Enkele voorbeelden
Een van de eerste films die de-aging proces gebruikte was The Curious Case of Benjamin Button uit 2008, waarin Brad Pitt's personage werd getoond van baby tot oude man (of beter gezegd andersom?). De laatste jaren is de technologie verbeterd en wordt het steeds vaker gebruikt.

Ook in het MCU werden acteurs als Samuel L. Jackson, Robery Downey Jr. en Michael Douglas jonger gemaakt. In de film The Irishman uit 2019, werden Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci weer digitaal verjongd om hun personages te kunnen spelen in verschillende tijdperken, zoals dat hieronder te zien is.



Twee kanten
Hoewel het gebruik van de-aging-technologie fascinerend kan zijn, zijn er ook kritieken op deze praktijk. Sommige mensen vinden het onethisch om acteurs digitaal te verjongen en hun natuurlijke verouderingsproces te ontkennen.

Anderen zijn van mening dat het gebruik van digitale effecten de prestaties van acteurs kan overschaduwen en de emotie en diepgang van hun personages kan verstoren. Niemand minder dan Keanu Reeves vindt het ook maar niks en laat zelfs speciale clausules in zijn contract opnemen zodat dit hem nooit (meer) kan overkomen.

Reactie
Zo zegt de John Wick-ster: "Ik heb er geen moeite mee als iets wordt geknipt, dat komt wel eens voor. Maar begin jaren 2000 werd een rol van mij aangepast zonder dat ik dit doorhad. Zo rolde er een traan over mijn gezicht, maar dit was achteraf toegevoegd zonder dat ik hiervan op de hoogte werd gebracht".

Ondanks het feit dat Reeves niet zegt om welke film het gaat, zette dit hem wel aan het denken: "Ik dacht toen: 'Als het zo gaat hoef ik niet meer te komen werken'. Wanneer je een acteert, weet je dat je prestatie bewerkt gaat worden, maar daar kies je voor. Deepfake is echter heel iets anders".

Eng
Reeves vervolgt: "Ik vind het zelf eerlijk gezegd best beangstigend. Het wordt wel interessant om te zien hoe mensen omgaan met deze technologieën".

"Nieuwe technologieën vinden meer en meer hun weg in ons onderwijs, onze geneeskunde, onze entertainment, onze politiek en zelfs hoe we oorlog voeren en werken. Ik weet alleen niet of ik er zo'n voorstaander van ben..."

NieuwsFilm

meest populair