Onvoorstelbaar: 'Babylon' met Margot Robbie blijkt een enorme flop met vele miljoenen verlies

Onvoorstelbaar: 'Babylon' met Margot Robbie blijkt een enorme flop met vele miljoenen verlies

De geliefde film met Margot Robbie en Brad Pitt kan het bioscooppubliek onvoldoende boeien.

In januari verscheen in de film Babylon in de Nederlandse bioscoopzalen. De feestelijke dramakomedie was een ode aan de stomme film, maar de liefhebbers van het huidige witte doek lieten het prachtstuk vooral links liggen.

De film van regisseur Damien Chazelle (La La Land, Whiplash) had rollen voor de grote namen Margot Robbie en Brad Pitt, maar ook zij waren niet voldoende om het publiek in grote getalen naar de bioscoop te lokken.


Flinke flop
Babylon werd voor circa $70-80 miljoen gemaakt en met de marketing-/distributiekosten zou de film zo'n $160 miljoen hebben gekost. Geen enorm totaalbudget voor een grote bioscoopfilm.

In de States opende de film met slechts $3,6 miljoen en eindigde op maar $15,4 miljoen. Wereldwijd werd nog eens $41 miljoen verzameld, wat het mondiale eindtotaal uitbrengt op een uiterst magere $56,4 miljoen.


$250 miljoen
Om direct break-even te draaien na de bioscooprelease had Babylon volgens Deadline zo'n $250 miljoen moeten ophalen. Nu is er dus een gat van zo'n $194 miljoen. En volgens de website maakt dat Babylon een van de grootste flops van de afgelopen jaren.

Babylon wordt ook niet gezien als een film die veel prijzen gaat winnen. Er zijn maar drie Oscarnominaties voor Best Achievement in Production Design, Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score) en Best Achievement in Costume Design. Er werd gerekend op meer.

Opvallend sterke publieksontvangst
Tegenover de 56 procent op de Tomatometer van Rotten Tomatoes, staat een 7,3/10 na 70k stemmen op de IMDb en een fraaie 3,51/5 na 261 stemmen op Moviemeter. Het laatste cijfer geeft aan dat de film bij het Nederlandse publiek wel in de smaak valt.

FilmTotaal-recensent Arjan Welles gaf Babylon een nette 3,5 ster en concludeerde:

"Het zijn vooral deze kleinere verhaallijnen die de emotie oproepen die de drie hoofdpersonen hadden moeten leveren. Chazelle toont zich wederom een begenadigd filmmaker met een unieke signatuur, maar had wel wat meer mogen wegsnijden op de montagetafel."



NieuwsFilm

meest populair