The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Some journeys take us far from home. Some adventures lead us to our destiny.

Een fijne film voor jong en oud om de kerst mee door te brengen.
play

6,9 details

  • 140 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
140 Min Verenigde Staten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijven de kinderen Lucy, Edmund, Susan en Peter, in het landhuis van een oude professor, Er is daar voor hen maar weinig te beleven, totdat ze een magische kledingkast ontdekken die toegang geeft tot het land van Narnia. Het is een prachtige, vredige wereld die bewoond wordt door pratende dieren, dwergen en reuzen. Het land is echter betoverd door de witte heks Jadis, waardoor het er altijd winter is. Onder begeleiding van de leeuw Aslan gaan de kinderen de strijd aan om Narnia te bevrijden van Jadis.

Regie
Andrew Adamson
Cast
James Cosmo, Jim Broadbent, Elizabeth Hawthorne, Tilda Swinton, Kiran Shah, Anna Popplewell, James McAvoy, Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Judy McIntosh, Patrick Kake, Shane Rangi, Brandon Cook, Cassie Cook.
Budget
$ 180.000.000
Opbrengst
$ 748.806.957
Release
09.12.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Adamson | Cast: Georgie Henley (Lucy Pevensie), William Moseley (Peter Pevensie), Anna Popplewell (Susan Pevensie), Skandar Keynes (Edmund Pevensie), Tilda Swinton (White Witch) e.a.| Speelduur: 140 minuten

In 1950 bracht schrijver C.S. Lewis het boek ‘The Lion, The Witch and The Wardrobe’ uit, de eerste uit een serie van zeven boeken: ‘The Chronicles Of Narnia’. Daarmee schiep hij een wondere wereld die zowel jong als oud wist te bekoren en te betoveren. De fantasierijke sprookjes zijn nog altijd enorm in trek, en Lewis mocht zich zelfs lange tijd de auteur van de meest succesvolle boekenserie aller tijden noemen. Inmiddels is dat echter J.K. Rowling geworden, die overigens de boeken van Narnia als één van haar grootste inspiratiebronnen noemt. Lewis zei ooit dat hij wilde dat zijn boeken nooit verfilmd zouden worden, omdat volgens hem een verfilming er altijd knullig zou uit zien. Maar sinds zijn dood in 1963 is er veel meer mogelijk geworden op het gebied van de cinema, en met de technologie die nu voorhanden is, durfden Lewis’ erven het wel aan om een film toe te staan.

De verhalen van Narnia danken hun succes deels ook aan de eenvoud van de boeken, die lang niet zo dik zijn als die van J.R.R. Tolkien (een goede vriend van Lewis). Dit betekende echter ook dat het lastiger was om de wereld van Narnia naar het witte doek te vertalen: in plaats van gedetailleerde beschrijvingen van locaties te geven, laat Lewis veel over aan de fantasie van de lezer, en die verschilt vaak per persoon. Dus werden bijna alle grote namen op het gebied van digitale effecten, waaronder ILM, Rythm & Hues en Weta, bij elkaar gezet om te werken aan de kostuums, de sets, de computereffecten en alle andere zaken die aan het uiterlijk van de film zouden bijdragen. En dat is goed te zien. De CGI vloeit naadloos over in poppen en acteurs (zoals bij de faun) en de interactie tussen geanimeerde figuren en de acteurs is excellent. De landschappen zijn prachtig om te zien; vooral het winterlandschap is een lust voor het oog. Op het uiterlijk van de film valt absoluut niets aan te merken.

videotrailers & clips

alle artikelen (32)

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Nieuwsberichten