Recensie

The Chron. of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe (2005)

Een fijne film voor jong en oud om de kerst mee door te brengen.

door Kaj van Zoelen om 11:33 in RECENSIES
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe poster
Regie: Andrew Adamson | Cast: Georgie Henley (Lucy Pevensie), William Moseley (Peter Pevensie), Anna Popplewell (Susan Pevensie), Skandar Keynes (Edmund Pevensie), Tilda Swinton (White Witch) e.a.| Speelduur: 140 minuten

In 1950 bracht schrijver C.S. Lewis het boek ‘The Lion, The Witch and The Wardrobe’ uit, de eerste uit een serie van zeven boeken: ‘The Chronicles Of Narnia’. Daarmee schiep hij een wondere wereld die zowel jong als oud wist te bekoren en te betoveren. De fantasierijke sprookjes zijn nog altijd enorm in trek, en Lewis mocht zich zelfs lange tijd de auteur van de meest succesvolle boekenserie aller tijden noemen. Inmiddels is dat echter J.K. Rowling geworden, die overigens de boeken van Narnia als één van haar grootste inspiratiebronnen noemt. Lewis zei ooit dat hij wilde dat zijn boeken nooit verfilmd zouden worden, omdat volgens hem een verfilming er altijd knullig zou uit zien. Maar sinds zijn dood in 1963 is er veel meer mogelijk geworden op het gebied van de cinema, en met de technologie die nu voorhanden is, durfden Lewis’ erven het wel aan om een film toe te staan.

De verhalen van Narnia danken hun succes deels ook aan de eenvoud van de boeken, die lang niet zo dik zijn als die van J.R.R. Tolkien (een goede vriend van Lewis). Dit betekende echter ook dat het lastiger was om de wereld van Narnia naar het witte doek te vertalen: in plaats van gedetailleerde beschrijvingen van locaties te geven, laat Lewis veel over aan de fantasie van de lezer, en die verschilt vaak per persoon. Dus werden bijna alle grote namen op het gebied van digitale effecten, waaronder ILM, Rythm & Hues en Weta, bij elkaar gezet om te werken aan de kostuums, de sets, de computereffecten en alle andere zaken die aan het uiterlijk van de film zouden bijdragen. En dat is goed te zien. De CGI vloeit naadloos over in poppen en acteurs (zoals bij de faun) en de interactie tussen geanimeerde figuren en de acteurs is excellent. De landschappen zijn prachtig om te zien; vooral het winterlandschap is een lust voor het oog. Op het uiterlijk van de film valt absoluut niets aan te merken.

Door de relatief korte lengte van het boek konden de makers heel makkelijk trouw blijven aan het boek, waardoor het sprookje bijna geheel intact is gebleven. Vier kinderen worden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bij een oude professor in diens grote huis ondergebracht. In één kamer staat een grote klerenkast. Als de kleinste telg, Lucy, zich daarin verstopt, belandt ze onverwachts in een wonderlijk winterlandschap, waar ze een vriendelijke faun ontmoet, die haar vertelt dat ze in Narnia is. Wanneer ze weer terugkeert naar de ‘gewone’ wereld gelooft niemand haar. Maar per ongeluk belanden de vier kinderen daarna tegelijk in de kast, en dan lopen ze opeens door de sneeuw. Al snel moeten ze op de vlucht slaan voor de White Witch (zeer sterk gespeeld door Tilda Swinton), die bang is dat de mensen haar ijskoude bewind over Narnia zullen beëindigen. Dat staat namelijk in een eeuwenoude voorspelling, die ook over de terugkeer van de echte koning van Narnia, de leeuw Aslan, spreekt. De kinderen gaan naar hem op zoek, omdat alleen hij hen kan redden.

Een aantal wervelende achtervolgingscènes en een grootschalige veldslag aan het einde zorgen voor flink wat spectaculaire actie. Een vergelijking met de Lord of the Rings-films is daarom ook niet heel vreemd, en Narnia schiet dan toch net wat te kort. In de laatste akte van de film gaat alles opeens heel snel en daardoor is de spanning al snel als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit laatste stuk komt nogal kinderlijk over, terwijl tot dan toe de film nou juist zo goed geschikt was voor kinderen én volwassenen. Ondanks dit gebrek blijft The Chronicles of Narnia een prachtig gemaakte film met uitstekende bijrollen (vooral Ray Winstone en Dawn French zijn erg leuk als beverkoppel), een boeiend verhaal en passende muziek van Harry Gregson-Williams. Bij uitstek dé kerstfilm van 2005.

65 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

enliah

Avatar

Heb m gisteren gezien en hij was top. Precies zoals ik m verwacht had eigenlijk. Niet beter, niet slechter. Alleen hadden ze in mijn ogen iets dieper op Aslan's personage in moeten gaan. Hij deed mij niet zo veel. Ik had verder ook meer kippenvel-momenten verwacht. maar verder zeer goed.

Ik vond m in elk geval veel beter dan het boek. Ik vind dit meer een verhaal voor een film, aangezien er absoluut geen sterke verhaallijn in zit en een film in elk geval spectaculaire beelden kan opleveren (die je je bij het lezen van het boek alleen maar kan inbeelden.)
In tegenstelling tot Harry Potter en LotR (om deze vergelijking dan ook maar ns te noemen) is het hier de film die meer toevoegt dan het boek. (Ik snap dan ook absoluut niet waarom Lewis er zo op tegen was dat z'n boeken verfilmd zouden worden.)
Het is dat het boek maar iets van 120 pagina's heeft, maar anders had ik niet de moeite gedaan om m uit te lezen, want hij kon mijn interesse niet echt wekken. (ik heb dan ook alleen TLTWATW gelezen. De andere delen lees ik wel wanneer ze als film verschijnen.)

De vergelijking met LotR kan ik niet echt begrijpen. Ze hebben allebij een middeleeuwse sfeer en er komen in bijde films veldslagen voor maar daarbij houdt het ook op. Ik geloof dat er meer films bestaan die zich afspelen in de middeleeuwen en waar veldslagen in voorkomen.
Nou vind ik het niet eens zo erg als die 2 namen in de zelfde zin voorkomen (om de een of andere reden hebben mensen er behoefte aan om een vergelijking te zoeken voor films), maar ik vind het wel erg dat in de meeste recenties Narnia tegenover LotR op de weegschaal gezet wordt en letterlijk alle kwaliteiten met elkaar wegstrepen waardoor ze Narnia dan uiteindelijk minder goed uit de bus vinden komen. Heel slecht vind ik dat. Een film hoor je in een recentie als een individuele productie te beoordelen.

petervdn

Avatar

Op Nu.nl zijn ze toch duidelijk iets minder positief. (net als de Volkskrant en het Parool trouwens).

Glue

Avatar

petervdn "Op Nu.nl zijn ze toch duidelijk iets minder positief. (net als de Volkskrant en het Parool trouwens)."


Vond het ook maar een matige filmpje.

Verhaal was wel leuk, maar zo slecht uitgewerkt. Ik vond alleen de jongste van de familie overtuigen en met name de jongens zeer irritant. De CGI was soms heel mooi en soms zo crap. Had echt niet gehoeven, lijkt me.
Er gebeuren ook een aantal dingen wat gewoon niet overtuigen, maar die je wel moet slikken om het verhaal serieus te nemen. En WTF de kerstman die effe langs komt!? Aslan was totaal niet boeien. De otters of wat waren het?, waren wel heel leuk.
The White Witch en haar helpje vond ik zo'n beetje het meest vermakelijke aan de film. Echt zo'n evil oompa loompa.

nokid

Avatar

[3] is eigenlijk nog te veel, maar de special effects waren goed

nokid

Avatar

[rating cijfer]

nokid

Avatar

[rating cijfer 3]

Colonel_Kurz

Avatar

enliah "De vergelijking met LotR kan ik niet echt begrijpen. Ze hebben allebij een middeleeuwse sfeer en er komen in bijde films veldslagen voor maar daarbij houdt het ook op. "
De regisseurs van beide films komen uit Nieuw-Zeeland, waar ook allebei de films zijn opgenomen. Daarnaast werden de special effects, kostuums en make-up door deels de zelfde mensen gedaan. En de schrijvers van de boeken waren goede kennissen van elkaar.

Soundmaster

Avatar

Glue "De CGI was soms heel mooi en soms zo crap."

Ben wel benieuwd wat er dan zo crap aan was, want de CGI in deze film is van een hoger niveau dan bijv. LotR en dat is er ook goed aan af te zien!

Glue "En WTF de kerstman die effe langs komt!?"

Ja, dat was eigenlijk een soort afknapper. Maar als de gulle gever wel in het boek zit, dan is het weer terecht dat hij ook in de film te zien is. Ik ben van mening, dat er zo min mogelijk van het orginele verhaal afgeweken moet worden (en dat geldt eigenlijk voor iedere film).

Glue "De otters of wat waren het?"

Het waren bevers. En als je deze vraag stelt krijg ik de indruk dat je niet bepaald je aandacht bij de film hebt gehad, anders zou je zo'n detail niet vergeten.

De recensie is op zich wel redelijk, hoewel ook ik van mening ben dat een vergelijking met LotR uit den boze is. Je hebt zitten kijken naar The Chronicles of Narnia. Beperk het verslag dan ook alleen tot deze film en ga geen vergelijkingen aan op zaken, die eigenlijk niet eens kunnen.

De computertechnologie is inmiddels flink verbeterd en het is daarom verbazend dat de verldslag er volgens de recensent minder goed afkomt dan in LotR. Terwijl ik deze nou juist grafisch veel beter vind. Er is veel meer detail te zien dan in LotR, wat ik eigenlijk maar een vage bedoening vond (wel mooi, maar vaag)...

Wat mij betreft is de film goed voor een 3½, omdat van de kinderen alleen Lucy mij kon overtuigen en het verhaal eigenlijk heel zwak is. Maar de scenery en CGI maken veel goed en de regisseur heeft de film naar behoren afgeleverd, hoewel het beter had gekund.

Ageell

Avatar

Dit is een van de positiefste recensies die ik heb gelezen. voor de rest krijgt ie 2 sterren ofzo.

hij lijkt mij ook helemaal niks.

stomme pratende dieren, hier werkt dat helemaal niet

ruben

Avatar

No way dat ik geld uitgeef aan deze film. Dat betekent namelijk alleen maar meer geld in het laatje van de 'evangelical christians' van Walden Media. Over my dead body! Smiley face

dalien

Avatar

Niet verwacht dat er zulke negatieve reacties zouden zijn.. Ik vond 'm juist wel erg magisch en ik zat helemaal in het verhaal.
Sommige effects (niet alle) waren echt mooi gemaakt! Ik heb me zeker vermaakt met deze film

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "No way dat ik geld uitgeef aan deze film. Dat betekent namelijk alleen maar meer geld in het laatje van de 'evangelical christians' van Walden Media. Over my dead body! Smiley face"
:O
En wel geld geven aan de holocaust ontkennende Gibson...

ruben

Avatar

Colonel_Kurz ":O
En wel geld geven aan de holocaust ontkennende Gibson..."
eh. Huh? :?

Sauron

Avatar

Heb em ook gezien in de bios, en ik vond hem zwaar teleurstellen. Van te voren wist ik alleen de dingen van de film die in de trailers waren te zien, en had daarbij al de vergelijking gemaakt met LotR. Dat kwam in de bios zwaar bedrogen uit. Ik vond de film totaal geen vaart hebben, 2 van de 4 kinderen (de oudste) kon ik me gigantisch aan irriteren.Ze roepen de hele tijd: Ja van mammie moeten we naar huis!. Dit is een regelrechte kinderfilm, leuk die veldslagen, je ziet alleen aan het einde nog steeds iedereen's zwaarden glanzen alsof ze niks hebben uitgevoert! Kloppen veel dingen niet in de film.

Waar ik wel over te spreken ben (en daar kan je ook niet om heen) is natuurlijk de CGI, wat ook de enige reden is dat ik me niet totaal bekocht voelde toen ik de bios uitkwam.

[rating 2], voor de mooie beelden,....

compaqt

Avatar

Heb de film net gezien en ben toch teleurgesteld, ik had er meer van verwacht. Ik heb het boek gelezen toen ik 10 was (alweer zo'n 18 jaartjes terug) en in mijn herinnering was het een prachtig verhaal met veel magische wezens.

In het begin van de film komt dat ook wel terug. Maar naarmate de film vordert, dringt opeens de parallel met de lijdensweg zich op, irriteer ik me aan die ene korte scene waarbij de achtergrond duidelijk nep is (onvoorstelbaar!) en aan de haast waarmee op het laatst nog een paar 'special gifts from Santa' ingezet worden. Dat doet toch wel af aan de onschuldige fantasie die je als kind hebt.

Daarom ben ik het wel eens met de kritiek van Sauron, die zegt dat het meer een film is voor kinderen. Awareness means loss of innocense en dat bewijst het zien van deze film in vergelijking met de herinnering aan het boek toen ik een kind was.

Het is geen slechte film. Maar ik hoef m geen tweede keer te zien en die andere zes delen geloof ik wel.

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "eh. Huh? :?"
Ik meen me te herinneren dat je ooit gezegd had dat je de soundtrack van The Passion Of the Christ gekocht had.

Arthaum

Avatar

In de laatste akte van de film gaat alles opeens heel snel en daardoor is de spanning al snel als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit laatste stuk komt nogal kinderlijk over, terwijl tot dan toe de film nou juist zo goed geschikt was voor kinderen én volwassenen


Ik heb de film nog niet gezien, maar ben een regelrechte fan van het boek. Vandaar dat dat stukje uit de recensie opvalt. Namelijk, in het boek gaat het opeens ook ontiegelijk snel.
Jammer dat veel mensen de film niet mooi vinden, ik had me toch echt heel erg op de film verheugd. In ieder geval, over een paar dagen ga ik er heen.

ruben

Avatar

Colonel_Kurz "Ik meen me te herinneren dat je ooit gezegd had dat je de soundtrack van The Passion Of the Christ gekocht had."
ja doei! Ik kreeg 'm gratis bij de persvoorstelling. Hij's niet slecht trouwens...maar zelf had ik 'm natuurlijk nooit gekocht. Uit principe Smiley face

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "ja doei! Ik kreeg 'm gratis bij de persvoorstelling. Hij's niet slecht trouwens...maar zelf had ik 'm natuurlijk nooit gekocht. Uit principe Smiley face"
Dan heb ik niets gezegd. Waar werk je ook al weer bij?;)

enliah

Avatar

Colonel_Kurz "De regisseurs van beide films komen uit Nieuw-Zeeland, waar ook allebei de films zijn opgenomen. Daarnaast werden de special effects, kostuums en make-up door deels de zelfde mensen gedaan. En de schrijvers van de boeken waren goede kennissen van elkaar."

Ja, dat weet ik wel, maar dat heeft verder niks met de inhoud van de film te maken.

Jusjuh

Avatar

Maar je snapt het vergelijk toch wel, door wat je ook in Kurz' post kan lezen, en natuurlijk dat het in hetzelfde genre valt.

darkx1986

Avatar

enliah "(Ik snap dan ook absoluut niet waarom Lewis er zo op tegen was dat z'n boeken verfilmd zouden worden.) "


Omdat, wanaar hij dit zij. De film technologie niet zo ver was als tegenwoording. En dat de film nooit het verhaal zou kunnen overbrengen. Hij is in 1963 overleden, dus ja.....kan het me toch wel voorstellen.

activ

Avatar

Ik kom met bij de film vandaan en ik vond hem wel erg goed.
In tegenstelling tot sommige van de posters hier boven vind ik hem ook zeker geen kinderfilm. Het jongste kind vond ik zelf niet zo sterk gespeelt maar daar kun je denk ik ook niet echt iets van verwachten als je zulke jonge acteurs moet gebruiken.
verder alles best aardig geacteerd.
En als je gewoon je mee laat voeren door het verhaal en de de pratende dieren etc. voor lief neemt zitten er echt wel geinige typetjes tussen. Om een film een kinderfilm te noemen ondat er pratende dieren inzitten vind ik overigens wel erg kortzichtig, zeker nooit kindom hospital gezien ...
Kortom: Niet voor iederen maar voor de liefhebbers van het genre zeker de moeite waard.

Metsada

Avatar

Heb hem net gezien, absoluut mijn topper voor dit jaar, Narnia leefde voor mij gewoon, zelfs nog meer dan lotr dat voor mij deed. Ik weet dat ik daarmee dus niet bepaald objectief kijk naar de films, maar dat kan me weinig schelen.

Qua film zit het geheel ook gewoon goed in elkaar, enorm getrouw aan de boeken, sfeervol. Leuke vondsten qua camerawerk, prima ondersteunende soundtrack, en redelijk acteer werk van de kinderen (voor welke ik allemaal sympathie kon opbrengen).

Daarnaast vond ik de special effects ook geweldig, in deze film moet het dus ook gewoon, je zit nu eenmaal met pratende dieren en niet bestaande wezens. Maar ik vond het nergens slecht gedaan, of goedkoop overkomen. Erg overtuigend.

Kortom, een aanrader, zeker in deze dagen.

Overigens heeft een van de kinderen of kleinkinderen van Lewis meegewerkt aan deze film. Dus je hoeft je niet al te bang te maken dat de boodschap niet is overgekomen. De paralellen met het Christendom zijn natuurlijk overduidelijk, maar het is niet de bedoeling dat je alleen van deze film kan genieten als je christen bent (geld ook voor de boeken).

Metsada

Avatar

ruben "No way dat ik geld uitgeef aan deze film. Dat betekent namelijk alleen maar meer geld in het laatje van de 'evangelical christians' van Walden Media. Over my dead body! Smiley face"


erg flauw ruben, je zet je zelf wel steeds meer neer als een soort anti-christen, en geen redelijke discussiepartner. Heb niets tegen het Atheisme, maar laten we het gewoon wel leuk houden samen.

ruben

Avatar

Metsada "erg flauw ruben, je zet je zelf wel steeds meer neer als een soort anti-christen, en geen redelijke discussiepartner. Heb niets tegen het Atheisme, maar laten we het gewoon wel leuk houden samen."
waarom flauw? Ik heb serieus moeite met organisaties als Walden Media. Ze maken deel uit van een religieuze beweging in de V.S. die mij angst inboezemt, met haar anti-homo/abortus/evolutie praatjes.

sickboy1984

Avatar

Ga vanavond en ben erg benieuwd.
Zo´n organisatie kan ik ook niet zo goed tegen, maar geen zin in een discussie.
Elkaar respecteren is het belangrijkste en dat is het probleem bij zo´n organisatie. werkt trouwens net zo vaak de andere kant op heb ik gemerkt.

Jusjuh

Avatar

Metsada "Overigens heeft een van de kinderen of kleinkinderen van Lewis meegewerkt aan deze film. Dus je hoeft je niet al te bang te maken dat de boodschap niet is overgekomen. "
Harry Potter and the Goblet of Fire, anyone?

Soapy

Avatar

GEWELDIG

Ik ben vrijdagavond in Den Haag geweest en moet zeggen dat ik ouderwets genoten heb! T+)

De film is lekker vlot, misschien wel iets te, maar is dat niet omdat we zo verwend zijn door LOTR?? Door alle diepe verhaallijnen en characters?
Ook het decor waar Narnia zich af speelt is zeer sfeervol en erg mooi neer gezet, maar ja dat is te verwachten met een onderneming als Disney en een groot deel van de LOTR mensen! Enkel houd voor mij hier de vergelijking met LOTR op, fantasy is een te groot genre om enkel maar vast te pinnen aan LOTR. De te grote vergelijking van Narnia met LOTR doet gewoon afbreuk aan Narnia en dat is echt doodzonde! Nee Narnia is zeker niet van het niveau van LOTR, maar dat zelde nog een andere film behalen!
Narnia staat op zich en is naar mij smaak echt een geslaagde fantasy film!
Vooral de verscheidenheid aan dieren was adembenemend! Die scene bij de Tafel was erg indrukwekkend. Zoveel verschillende type's, erg gaaf!
Ook het acteren was allemaal prima voor elkaar, enkel sprongen vooral Tilda Swinton ( the White Witch )en het kleine schattige meisje Lucy ( Georgie Henley )er wel heel erg uit.

Mijn eind conclusie?
Ik heb een heerlijk avondje bios gehad en liep die bioscoop uit met mijn vrienden en vriendinnetjes en we hadden allemaal het gevoel dat we niet meer konden wachten op de volgende filmdelen!!! :D

Van mij krijgt de film 4 uit 5

Evertdv

Avatar

ruben "waarom flauw? Ik heb serieus moeite met organisaties als Walden Media. Ze maken deel uit van een religieuze beweging in de V.S. die mij angst inboezemt, met haar anti-homo/abortus/evolutie praatjes."


die anti-homo houding is inderdaad zeker niet goed, want waarom zou je mensen straffen voor iets waar ze niets aan kunnen doen??
Dat ze tegen abortus zijn daar is toch niets mis mee, dat is gewoon een standpunt: de één is tegen moord, de ander voor. Je kan met ze van mening verschillen, maar om nu te zeggen dat je er bang van wordt dat andere niet jouw mening hebben...

Over evolutie zijn ze trouwens niet negatief, dat is gewoon een aantoonbaar proces. Over de evolutie-theorie zijn ze echter wel negatief, maar voor die theorie is ook helemaal geen stevig bewijs, dat is evengoed een geloof als het geloof van Walden Media.

Kortom: wees niet bang voor ze, ze eten je niet op...

ruben

Avatar

Evertje "Over de evolutie-theorie zijn ze echter wel negatief, maar voor die theorie is ook helemaal geen stevig bewijs, dat is evengoed een geloof als het geloof van Walden Media."
Nonsens! Natuurlijk is er wel degelijk stevig bewijs! Maar laten we het daar vooral over hebben in het filosofie-hoekje (ik heb 't daar al eens eerder over evolutie gehad, omdat er zoveel misverstanden over zijn)

En wat betreft abortus: het is niet zozeer een andere mening waar ik bang van wordt, maar het wel als er een politiek standpunt van wordt gemaakt. En al helemaal als er artsen worden bedreigd & klinieken worden opgeblazen. Niet dat de mannen van Walden dit zelf doen natuurlijk Smiley face (hoewel...uitsluiten kun je het ook niet) ;)

Evertdv

Avatar

ruben "En wat betreft abortus: het is niet zozeer een andere mening waar ik bang van wordt, maar het wel als er een politiek standpunt van wordt gemaakt. En al helemaal als er artsen worden bedreigd & klinieken worden opgeblazen. Niet dat de mannen van Walden dit zelf doen natuurlijk Smiley face (hoewel...uitsluiten kun je het ook niet) ;)"


dus voor politieke partijen die voor abortus zijn ben je ook bang?? Smiley face

en verder: gelukkig doen de aborus artsen en klinieken alles wel netjes volgens het boekje... niet dus! bedreigingen, geweld en dergelijken komen van alletwee de kanten, iedereen mag dus eerst wel eens goed naar zichzelf kijken voordat ze met hun vinger gaan wijzen.

Monica

Avatar

Ik wil hier wel even wat over zeggen....een totaal ongeschikte film voor kinderen...tenzij u uw kinderen al eerder hebt blootgesteld aan films die niet voor hun ogen en ziel bestemd zijn zoals Lord of the Rings..hij is veel te spannend..veel te écht, 't heeft niets meer met fantasie te maken..ik begrijp écht niet dat dit als dé kerstkinderfilm van 't jaar uitgeroepen is...er gaat een akelige sfeer van uit...allerlei afgoden uit de Griekse mythologie zoals Tumnus (Griekse god Pan) passeren de revue..mijn dochter van 8 is er spugend uitgelopen!!! Misschien vind je dit overdreven..maar denk 'r maar eens heel goed over na...er zijn veel leukere en onschuldigere kinderfilms te bedenken....groetjes..

Monica

Avatar

Ik was nog wat vergeten..ik bén dus christen en had gehoopt op een prachtig verhaal waarin 't evangelie mooi zou uitkomen..'t enige mooie aan de film is dan ook de Leeuw Aslan, dát komt er inderdaad mooi in naar voren..maar het is een gevaarlijke mix van christendom en afgoderij..en dat is waarschijnlijk nooit zijn bedoeling geweest...van Lewis dus..

Evertdv

Avatar

Monica "ik wil hier wel even wat over zeggen....een totaal ongeschikte film voor kinderen...tenzij u uw kinderen al eerder hebt blootgesteld aan films die niet voor hun ogen en ziel bestemd zijn zoals Lord of the Rings..hij is veel te spannend..veel te écht, 't heeft niets meer met fantasie te maken..ik begrijp écht niet dat dit als dé kerstkinderfilm van 't jaar uitgeroepen is...er gaat een akelige sfeer van uit...allerlei afgoden uit de Griekse mythologie zoals Tumnus (Griekse god Pan) passeren de revue..mijn dochter van 8 is er spugend uitgelopen!!! Misschien vind je dit overdreven..maar denk 'r maar eens heel goed over na...er zijn veel leukere en onschuldigere kinderfilms te bedenken....groetjes..

ik was nog wat vergeten..ik bén dus christen en had gehoopt op een prachtig verhaal waarin 't evangelie mooi zou uitkomen..'t enige mooie aan de film is dan ook de Leeuw Aslan, dát komt er inderdaad mooi in naar voren..maar het is een gevaarlijke mix van christendom en afgoderij..en dat is waarschijnlijk nooit zijn bedoeling geweest...van Lewis dus..
"de kijkwijzer zegt dan ook 12+
dus het is logisch dat iemand van 8 het wat eng vindt...

verder: waar komt dan precies die afgoderij in terug, ik heb het boek de dag voordat ik naar de bios ging nog een keer gelezen en er is vrijwel niets in de film wat niet in het boek zit. Volgens mij is dit precies hoe Lewis het in zijn hoofd had zitten (behalve dan het acteerwerk, daar dacht Lewis vast anders over...Smiley face )

Metsada

Avatar

Monica "ik was nog wat vergeten..ik bén dus christen en had gehoopt op een prachtig verhaal waarin 't evangelie mooi zou uitkomen..'t enige mooie aan de film is dan ook de Leeuw Aslan, dát komt er inderdaad mooi in naar voren..maar het is een gevaarlijke mix van christendom en afgoderij..en dat is waarschijnlijk nooit zijn bedoeling geweest...van Lewis dus.."


Weet je zeker dat je dochtertje niet gewoon misselijk was? Valt me op dat christenen tegenwoordig gigantisch huiverig zijn voor elke impuls van buitenaf (wat je nog niet eens kan zeggen van deze film). Ja inderdaad zijn er veel verwijzingen naar de griekse mythologie, maar wat is daar mis mee? Is het daarvoor niet een fantasy genre? Ik ken genoeg kinderen die zich wel wat kunnen inbeelden (waaronder mijn kleine broertjes) en er enorm van genieten. Het evangelie is volop aanwezig in deze film, als je dat niet ziet weet ik het ook niet meer, dan is denk ik alleen de Passion of the Christ voor je weggelegd Smiley face.

Over Lewis, ik denk zeker dat hij het wel zo bedoeld heeft, weet je uberhaupt wel iets van de werken van deze man af? Zeker voordat hij christen werd was hij diep onder de indruk van vooral de Noorse (maar ook de Griekse) mythologie. Ook nadat hij bekeerd was heeft dit zijn doorwerking gehad, en daar is niets mis mee. Moeten wij omdat we in de waarheid geloven, een verhaal als Homerus opzij gooien? Natuurlijk niet, het is literatuur en als je het binnen een normaal kader kan plaatsen is daar niets op tegen.

Overigens denk ik dat je dochter dan beter naar the lion king kan gaan, alhoewel ik laatst zelfs een mail hierover kreeg dat dat angst in kon boezemen en daarom per definitie wel slecht moet zijn voor kinderen... want angst zou niet van God zijn. tsss christenen van tegenwoordig lezen volgens mij niet meer de bijbel (sla maar open op Jesaja 6).

edit: Overigens nog even een opmerking voor Ruben, ik kan het niet laten. Zoals eerder netjes uiteengezet, abortus wordt echt niet alleen door christenen bestreden, het is heel redelijk om hier een mening over te hebben. Anti homo is gewoon fout, aangezien een homo gewoon dezelfde mens is, overigens mag je het mijns inziens prima niet eens zijn met homo seksualiteit (wat een stuk praktischer is). Over anti evolutie, je doet nu net alsof je de waarheid hierover in pacht hebt (bah je lijkt wel een christen ;) ) en helaas, je hebt het niet. Had je dat dan hadden we er geen discussie over hoeven voeren. Evolutie is niet aangetoond, daarmee is het einde discussie. Geloof jij jouw geloof dan doe ik dat met het mijne. Wees redelijk naar elkaar, heb respect voor elkaar (maar niet voor elkanders mening, gelukkig niet).

Gotan

Avatar

Ik zal hier vast veel boze reacties op krijgen, maar wat viel deze film mij tegen. De vage aanloop naar de climax deden door de grote hoeveelheid pratende wezens (waaronder de faun) niet veel eer aan. Na LOTR had ik Weta Workshop hoger ingeschat, deels (of zelfs grotendeels) was het te wijten aan de regisseur die verkeerde concepten goedkeurde, terwijl er genoeg ruimte voor verbetering was.

Vast en zeker is het ook zeker mijn film niet, hoewel ik LOTR en HP geweldig vind, vond ik dit verhaal totaal niet passen. Een combinatie van pratende wezens met een nogal mak verhaal (niet bepaald origineel uitgewerkt hoe alles tot stand komt, waaronder de 'reis' door de kast) gaven nou niet bepaald een erg indrukwekkende indruk. Een korte climax die leuk begon eindigt in een onorgineel einde; niet zozeer een probleem bij kinderen, maar wel voor de wat oudere kijkers. De grootsheid van de veldslag had hier best wat vaker getoond mogen worden door overzichtsshots dan door een aantal adelaars het woord te laten voeren.

Maar goed, dat is met een (uiterst) kritisch oog bekeken. Pluspunten zijn onder meer te noemen; bekijk het als kerstfilm, als een gezellige film, dan za het voor sommigen wellicht amuserend zijn. Leuke bijzaken zijn de doorbraken in de visual effects tegenwoordig waardoor de pratende dieren eer aangedaan wordt. De stemmen zijn zorgvuldig uitgekozen (met een uitstekende casting van Liam Neeson als Aslan, geloof ik) en een redelijke score van Gregson Williams (prachtige beginthemes, met een nogal mak einde, jammer hoor).

Zo luidt mijn oordeel. Een leuke kerstfilm, maar kijk hem niet te kritisch, er valt genoeg aan op te merken. Toch gezellig!

Gotan

TimTom

Avatar

Edit

leraar wiskunde

Avatar

C.S. Lewis, de auteur ven 'Narnia', was bevriend met Tolkien, van 'LotR' uiteraard. Beide boeken bieden fantasy à volonté en vertonen wel wat gelijkenissen: ze zullen vast wel enkele ideetjes uitgewisseld hebben. Maar een fundamenteel verschil is dat Lewis zich expliciet tot de jeugd richtte, terwijl Tolkien volwassener mikte. En helaas zet die trant zich ook op het witte doek voort: min of meer dezelfde dramatiek en actie, maar infantieler.

Wat me vreselijk gedurende de hele film tegenstak, was het katholieke ondertoontje. In het boek kwam het sterk en in de film ook. Maar als je dan films op maat voor christenen maakt, waarom moet de kerstman daar dan in opduiken?

En toch. Het eerste uur was veelbelovend. Er wordt een degelijke set-up aan het verhaal gegeven en toen leek hij me zelfs even beter dan LOTR: er was humor aanwezig. Ook de acteerprestaties waren prima, met uitzondering van William Moseley (om degelijk te presteren moet je wel zin in een film hebben (cfr. Brad Pitt in 'Troy')).

Maar in de 2de helft vergaloppeert de film zich. Net als in 'LOTR' krijgen we inmense veldtochten, en toen werkte dat omdat ze in een fantastische, zéér compleet uitgewerkte wereld plaatsvonden. Dat de hobbits voor die prachtige, volle setting vochten: we konden ons een idee vormen waarom. Maar in 'Narnia' zien we een amper oneindige sneeuwvlakte met wat grasperkjes. Die wereld is niet vol van personages en fantastische dingen, we gelóven niet dat daarvoor oorlog kan worden gevoerd.

En net als in 'HP4', schiet de CGI vaak te kort. Al die beesten zijn computergeanimeerd, je ziet het gewoon. Ze lijken geen gewicht, geen aanwezigheid te hebben. Ook blue/greenscreenshots heb ik zelden zo slecht gezien.

Is het zonde dat het zo is afgelopen? Feitelijk wel. 'Narnia' begon goed, maar waarom dat gelovig aspect, die mislukte sets, die afgrijselijke CGI?
Dan toch nog HP, hoor.
Eindconclusie: [rating 1.5]

sickboy1984

Avatar

Metsada "
Overigens denk ik dat je dochter dan beter naar the lion king kan gaan, alhoewel ik laatst zelfs een mail hierover kreeg dat dat angst in kon boezemen en daarom per definitie wel slecht moet zijn voor kinderen... want angst zou niet van God zijn. tsss christenen van tegenwoordig lezen volgens mij niet meer de bijbel (sla maar open op Jesaja 6).
"


normaal probeer ik niet te reageren op opmerkingen die over het christendom gaan, nadat ik een keer hier door meerdere mensen ben aangevallen daarover, maar moet nu toch ff reageren.
Ik ben ook van mening dat angst niet van god is en ik lees dus wel in de bijbel (heb hier ook nog een 4 jarige zaterdagstudie over gevolgd. Heel diep ga ik er niet op in, maar er zit een groot verschil tussen het oude en nieuwe testament.
Dus denk aub na voor je alle christenen over 1 kamp scheert. Ik vind het ook onzin dat je niet naar films als de lion king zou mogen kijken en ben het hier ook niet mee eens.
Tegen homo´s heb ik helemaal niks, beste vriend is zelf een homo.

Egla

Avatar

Bagger. Slap verhaaltje, slappe personages, enorm disney gehalte. Echt een dertien in een dozijn disney film. Volgend jaar rond kerst deel twee zeker, nou nee dank je.

,,naampje,,

Avatar

Waarom zou ik iets tegen homo's hebben, ik vind dat homo's gewoon de zelfde rechten moeten hebben als hetero's!! iedereen is anders, en daar kan je gewoon niks aan doen! ze moeten je zo maar accepteren!

Arthaum

Avatar

Pfff al dat gezeik over eht christendom etc.. wordt moe van die discussie...
Toen ik de boeken las, ging ik helemaal op in het verhaal. ik legde helemaal geen link emt het christendom of een ander geloof. Voor mij was het gewoon een leuk verhaal.
Maar vooruit, dan heeft dit veel te maken met het christendom... Hoe wil je dat in het 2e boek aanduiden? In Prince Caspian? Ik kan op dit moment niks bedenken dat een link legt tussen dat boek en het christendom... En het derde boek? Ook niet.. Vooruit, het neefje vd tovenaar lijkt veel op Genesis, maar zo zitten scheppingsverhalen nou eenmaal vaak in elkaar.

Abortus? Niks op tegen... Homo's? Nix op tegen. Evolutieleer? Absoluut. Intelligent Design? No Way.
Creationisme? Open your eyes...

popbizzart

Avatar

Normaal ben ik niet zo'n schrijver maar omdat jullie soms zo'n heftige reactie hebben over deze film doe ik maar even mee.
Ik ben vandaag met mijn zoon van 7 naar de "Nederlandse "Narnia geweest en ik heb me goed vermaakt.
Wat ik soms mis bij de eerdere recensies is dat jullie met het oog van een volwassene kijken.
Ik dacht dat Narnia een jeugdfilm is en dan is het een geslaagde film.
Het mooiste vond ik dat mijn zoon aan het einde zei dat deze film veel mooier was dan de 2 eerste Harry Potter films.
Deel 3 heb ik hem niet laten kijken, te eng.
Eindelijk eens een spannende niet te enge film die ook voor kinderen van zijn leeftijd leuk is.
En wat betreft het "Christelijke" aan de film, dit vond ik niet overheersend of storend en iedereen haalt toch uit de film wat hij zelf wil.

Marcel

shebani

Avatar

'k heb de film nog nie gezien mer het boek wel al geleze... en eerlijk gezegd vond k et boek ook niet zo heel erg geweldig... k snap nie wrom ze de film een 12-jaar label geve als mun nichtje van 10 die de film wel heeft gezien ronduit saai vond :s
en kan iemand me eigenlijk uitlegge wat het verband is met et christendom?? dat vond k dus totaal nie terug ih boek

Darthmar

Avatar

shebani "'k heb de film nog nie gezien mer het boek wel al geleze... en eerlijk gezegd vond k et boek ook niet zo heel erg geweldig... k snap nie wrom ze de film een 12-jaar label geve als mun nichtje van 10 die de film wel heeft gezien ronduit saai vond :s
en kan iemand me eigenlijk uitlegge wat het verband is met et christendom?? dat vond k dus totaal nie terug ih boek"


De leeuw Aslan is een Jezus-figuur. En er zijn andere verwijzingen. C.S. Lewis was zeer gelovig en dus sijpelde opzettelijk bijbelse vergelijkingen in het verhaal door.

Maar kom op zeg. deze film is in de eerste en laatste plaats een kinderfilm dus niet zo zeuren over christendom en wel of niet kijken vanwege verderfelijke invloeden.

ella-tje

Avatar

Aslan is inderdaad de jesusfiguur men kan die goed zien in de film als men een beetje verhalen van de bijbel kent. De leeuw offert zich namelijk op voor de fouten van de jongen en hij komt ook weer tot leven (wat er dus ook met jezus gebeurde, hij stierf voor het welzijn vd mens) en de heks staat natuurlijk voor het kwade, de duivel er zullen wel nog verwijzingen inzitten die ik niet echt weet of er ken uitaf leiden en natuurlijk zal er in de film niet zozeer op dat aspect gelet zijn, en zullen ze niet alle verwijzingen van het boek in de film overnemen

Valheru

Avatar

Mja...de meningen zijn weer zeer verdeeld...wat de film op zich controversieel maakt! Nooit verwacht dat dit vehikel zo veel meningen zou geven. Het feit is wel dat deze verfilming vrij accuraat overeenstemt met het boek. Daarin zijn ze wel geslaagd. Het christelijke aspect (waarden en normen) is onontbeerlijk in deze film, wat ook weer een juiste weergave is van het boek. Daarom komen de figuren nogal stiefmoederlijk over, en een les in moraal is nooit ver weg! Waar men wel over kan discussiëren is dat de acteurs nooit in hun rol komen (wat wil je: het zijn kinderen), dat de special effects nooit echt goed geïntegreerd zijn in de omgeving, dat er wat stijf wordt geacteerd (maar dit zal wel beteren in de volgende delen, als ze zich wat beter kunnen inleven)
Zelf vond ik hem wat tegenvallen...maar kinderen kunnen hier zeker hun hartje ophalen! dus hun missie is geslaagd (DISNEY kan dus de schijn nog even volhouden!)

RedDevil085

Avatar

Niet echt goede recensie... Ik zeg niet dat ik het beter kan doen, maar ik weet wel dat behalve de uitleg van het verhaal, hij wat dieper op de film zelf in had mogen gaan.

Ik heb hem deze week gezien en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet onder de indruk was. Ik vond de acteurs ronduit irritant (ALLE acteurs... er was er niet een bij die ik uit kon staan) en de acteerprestaties ver onder de maat. Het kwam gewoon niet geloofwaardig over.

De locaties waren puik en de CGI van hoog niveau, maar misschien komt het omdat ik de boeken nooit heb gelezen dat ik deze film niet echt kon waarderen. Ik snapte het verhaal wel, maar naar mijn mening leek het alsof een 5 jarige met woedeaanvallen deze film in stukjes had geknipt en daarna met een Pritt-stift weer in elkaar had geplakt... De volgorde was ok, maar sommige scenes hadden grote intervals wat ook mijn irritatie opwekte. De grote veldslag viel trouwens ook zwaar tegen...

Als er ooit een tweede deel voor deze film uitkomt hoop ik dat men een nieuwe cast aanschaft, anders zal ik mijn zuurverdiende centen hier zeker niet aan uit geven.

[rating 2.5]

bepgreet

Avatar

Soundmaster "De computertechnologie is inmiddels flink verbeterd en het is daarom verbazend dat de verldslag er volgens de recensent minder goed afkomt dan in LotR. Terwijl ik deze nou juist grafisch veel beter vind. Er is veel meer detail te zien dan in LotR, wat ik eigenlijk maar een vage bedoening vond (wel mooi, maar vaag)..."


De veldslagen in The lord of the rings waren vele malen beter opgebouwd, rijker van achtergrond en beter geregisserd dan die in The chronicles of Narnia: The lion, the witch and the wardrobe. Het feit dat je de CGI beter vind hier en daarom (dit deel van) de film beter vind is nogal typisch voor veel filmkijkers volgens mij.

Bovendien: "Alle werken van literatuur zijn plagiaat, behalve het eerste." Het is dus niet meer dan normaal dat je deze film vergelijkt met The lord of the rings; het heeft er zeer veel mee gemeen. Ten eerste is het een fantasy-film en alleen al op dat gebied heeft The lord of the rings zich bewezen en mag een andere fantasy-film daar zeker mee vergeleken worden.

charmedlover

Avatar

Hij gaat wel.
ik had wel wat meer verwacht

Djistus

Avatar

Ik heb Narnia gisteren in de Pathé op het Schouwburgplein in Rotterdam bekeken. Het geluid en de kwaliteit waren hier goed.
De film zelf vond ik ook erg goed. Ik had zelf 2 momenten waar de aandacht iets verslapte maar voor een 2-uur durende film weten ze de aandacht er goed bij te houden. De muziek van de film is waanzinnig mooi en ook de acteurs zijn goed gecast.
Wel vond ik dat sommige wezens een beetje te nep waren en uit de jaren '90 waren gestapt net als het gebruik van het groene/blauwe doek, soms was dit erg goed zichtbaar.
De scène met het brekende ijs was erg goed en leek ook echt. De scène had een ramp kunnen worden maar is uitstekend neergezet.

Soms is de film wat onduidelijk qua Aslans personage. Het gevecht is erg goed met mooi gebruik van special effects, kort maar wel goed.
Zodra de kinderen zijn opgegroeid wordt het wat ongeloofwaardig en dat is wel jammer. Gelukkig gaan ze terug de kast in wat bij mij zorgde voor een positief verward gevoel.
De laatste scène met de professor wekt bij mij zin voor een 2e deel.
[rating 4]

Arthaum

Avatar

Even tussendoor. LotR heeft wel enorm veel teweeg gebracht in de filmwereld. Het is de film emt de meeste oscars, alle 3 de films staan in de top 15 van de beste 250 films volgens het imdb. Het is neit eerlijk om Narnia met LotR te gaan vergelijken. Dat is hetzelfde als een student van de filmacademie vergelijken met spielberg.
En denk er nou eens aan: Narnia is een KINDERboek en een KINDERfilm, LotR is voor VOLWASSENEN! Ik ga toch ook niet nijntje met De Aanslag vergelijken?

Fares

Avatar

Ik vond de film iets minder dan ik verwachtte.
Ik had het boek al daarvoor gelezen en die was enigzins leuk te noemen, alhoewel ik vond dat Lewis af en toe vroeg een beetje van het einde weg gaf. Maar hel leest wel makkelijk. De special effects van de film zijn indrukwekkend maar de hele film door heb je het gevoel iets te missen in het verhaal of in de plot van ervan. Dat beetje lege gevoel wat je erbij hebt verpest het toch wel.

Michaell

Avatar

Ik heb hem dus vandaag gezien en ik moet ook toegeven dat ik iets mistte.
Opzich het decor en special-effects waren allemaal top...de sfeer zat er echt in.
Maar wat ik nou zo jammer vond is dat het verhaal gedurende de hele film een beetje oppervlakkig bleef. Wat opzich erg jammer is, want van wat ik gehoord heb is het verhaal heel mooi. Dus ik mistte de details. Meer diepgang over allerlei zaken waardoor leuke dingen konden worden verteld.
Aslan, de leeuw vertelt iets over dat hij soms ook naar zijn familie ofzo wil, dus daarom is hij af en toe afwezig...maar nu snap ik niet waarom...ik wilde meer details weten.
wanneer Aslan ook dood op die stenen tafel ligt en dan opeens de tafel breekt en hij weer opstaat uit de dood. Hij vertelt in één zin waarom dat zo is. Echt jammer want het was goed doordacht en hij had er wat meer over kunnen vertellen. en zo waren er nog wel wat meer dingetjes.
De kinderen acteerden wel opmerkelijk goed voor een kind. Vooral zoals vaker genoemd het kleine meisje...zij was behoorlijk goed!
Alleen Tilda Swinton: ik kijk nooit met plezier naar deze vrouw. Ik weet niet waar het aan ligt, misschien aan de uitstraling of het uiterlijk :}. Maar hoe dan ook had ik een andere White Witch voorgesteld.
De stem van Liam Neeson als Aslan is natuurlijk geweldig. Toen ik de stem voor het eerst hoorde, moest ik even denken, maar toen schoot het me weer te binnen. Liam Neesons warme en plezierige stem is een uitstekende keuze voor de leeuws stem.

Conclusie: opzich een aardig en sfeervolle film, maar niet goed uitgewerkt. Te jammer want het is tenslotte Chronicles of Narnia en zo'n boek moet gewoon prachtig verfilmd worden. En echt voor volwassenen zou ik het niet noemen. Het is toch wel meer een kinderfilm naar mijn mening, want kindertjes maken zich namelijk niet zo druk om de dingen die ik zojuist heb geschreven. :E
Oja vertel het mij mensen. Is de leeuw nou de professor? Dat heb ik zo even bedacht toen de professor een van zijn laatste uitspraken deed. Vaag.

Arthaum

Avatar

Reactie op michaell:

Neej, de prof is niet de leeuw. Maar De prof is zelf bij de schepping van narnia geweest. Daar heeft hij aslan leren kennen. Dat alles is te lezen in 'het neefje vd tovenaar'. De prof heeft zelf ook de kast gemaakt. Toen hij terugkwam uit narnianam hij nl een vrucht mee, en die heeft hij gepland in de tuin. Toen de boom uiteindelijk omwoei ofzo, heeft hij van het hout de kast gemaakt. En dingen die uit narnia komen willen altijd weer terug. Daarom was de kast deze keer ook de poort tot narnia.

Jusjuh

Avatar

Monica "ik was nog wat vergeten..ik bén dus christen en had gehoopt op een prachtig verhaal waarin 't evangelie mooi zou uitkomen..'t enige mooie aan de film is dan ook de Leeuw Aslan, dát komt er inderdaad mooi in naar voren..maar het is een gevaarlijke mix van christendom en afgoderij..en dat is waarschijnlijk nooit zijn bedoeling geweest...van Lewis dus.."
Spugend de zaal uit? Euhm, wanneer? En kunt u mij met volle zekerheid vertellen dat er in de bijbel niet één persoon of wezen beschreven word, wat ook in andere religies mischien ook is, of er op lijkt? Lijkt me niet he...?
Het verband met het Christendom is trouwens snel te leggen, al geeft het niet aan dat dit de bijbel is in een nieuw jasje. Universele thema's, iemand? Ik vind dit een héél overdreven reactie, en eerlijk gezegd vind ik ook dat het nergens op slaat. Spugend? Dat ligt niet aan de film. De aangeraden leeftijd is trouwens 9+, en de engelse versie 12+.
Erg naief is het ook om te zeggen dat een christenlijke schrijver ook christenlijke boeken schrijft...

Djistus

Avatar

Jusjuh "Spugend de zaal uit? Euhm, wanneer? En kunt u mij met volle zekerheid vertellen dat er in de bijbel niet één persoon of wezen beschreven word, wat ook in andere religies mischien ook is, of er op lijkt? Lijkt me niet he...?
Het verband met het Christendom is trouwens snel te leggen, al geeft het niet aan dat dit de bijbel is in een nieuw jasje. Universele thema's, iemand? Ik vind dit een héél overdreven reactie, en eerlijk gezegd vind ik ook dat het nergens op slaat. Spugend? Dat ligt niet aan de film. De aangeraden leeftijd is trouwens 9+, en de engelse versie 12+.
Erg naief is het ook om te zeggen dat een christenlijke schrijver ook christenlijke boeken schrijft..."


Hmm, ik ga me niet helemaal in de discussie mengen maar ik vertel nu even wat ik weet. CS Lewis was zelf christelijk en heeft expres in het verhaal dingen (die ook in het Christendom voorkomen) laten terugkomen. Het was zijn manier van evangeliseren.

Michaell

Avatar

Reactie op Arthaum:
Ey thanks man, dan weet ik dat ook alweer. Maar ook verdomme jammer dat dat niet in de film wordt uitgelegd. :}

Jusjuh

Avatar

Djistus "Hmm, ik ga me niet helemaal in de discussie mengen maar ik vertel nu even wat ik weet. CS Lewis was zelf christelijk en heeft expres in het verhaal dingen (die ook in het Christendom voorkomen) laten terugkomen. Het was zijn manier van evangeliseren."
Al houd dat niet in dat het de Bijbel in een nieuw jasje is. Daar doelde ik op, maar je hebt wel gelijk ;).

Mellie

Avatar

Beetje wisselende reacties zeg! Aangezien ik niet geloof en zelfs een hekel heb aan godsdienstige boodschappen ben ik bang dat ik me wel zal ergeren tijdens deze film!

Wachten op de DVD denk ik dan maar!

Metsada

Avatar

Jusjuh "Spugend de zaal uit? Euhm, wanneer? En kunt u mij met volle zekerheid vertellen dat er in de bijbel niet één persoon of wezen beschreven word, wat ook in andere religies mischien ook is, of er op lijkt? Lijkt me niet he...?
Het verband met het Christendom is trouwens snel te leggen, al geeft het niet aan dat dit de bijbel is in een nieuw jasje. Universele thema's, iemand? Ik vind dit een héél overdreven reactie, en eerlijk gezegd vind ik ook dat het nergens op slaat. Spugend? Dat ligt niet aan de film. De aangeraden leeftijd is trouwens 9+, en de engelse versie 12+.
Erg naief is het ook om te zeggen dat een christenlijke schrijver ook christenlijke boeken schrijft..."


hehe, niet zo naief als je wat meer van hem hebt gelezen, maargoed laten we er inderdaad maar niet op ingaan Smiley face.

Thyplosion

Avatar

Hm ik vonde deze film zeker niet slecht hoor!!!Tis gewoon een jip en janneke versie van LOTR, maar
wel vermakelijk. 4,0

Cartman 2nd

Avatar

Wat een rukfilm.

Die leeuw is wel mooi, maar welke oetlul trekt de vergelijking met harry potter en lotr. dat is deze film niet waard.
een of andere *#@$^& heeft vast gedacht "we denken langer na over de leeuw dan over de film"
ik heb hem laatst gehuurd en heb me 2 uur lang dood verveelt. ik bleef na het "grote" gevecht over met een licht gevoel. een lichte portemonnee welteverstaan.}:

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

acties