The Brothers Grimm (2005)

This Isn't The Way To Grandmother's House

Reviews (3)

Magalaan

Avatar

Er is iets vreemds aan de hand met deze film. Nadat ik hem de eerste keer ook een tegenvaller vond, vond ik hem steeds beter bij de volgende herhaling. Dat komt omdat je een verhaal van de gebroeders Grim met een bepaalde verwachting ingaat en die komt niet uit. Bij de volgende keren kijken wordt dat minder en ga je meer waarderen wat de film dan wel te bieden heeft.

Dan zie je dat het toch wel knap in elkaar gezet is. Het is natuurlijk apart dat ze de schrijvers zelf ook in het verhaal hebben opgenomen. In eerste instantie als een stel oplichters die "sprookjes" vertellen. Maar geleidelijk komen ze er achter dat de sprookjes waar zijn, wat op zich een leuk gegeven is.

De andere personages in het verhaal kunnen zo weggelopen zijn uit de vele sprookjes van Grimm. Inderdaad wekte de generaal met zijn potsierlijke gedrag bij mij in het begin ook irritatie op. Tot ik realiseerde dat in de sprookjes van Grimm de dienaren van de koning altijd als dit soort malloten worden voorgesteld en op de hak genomen. Het past dus wel degelijk. Uit vele sprookjes zijn personages en gebeurtenissen samengevoegd tot een samenhangend verhaal en dat is best knap gedaan. En bij tijden is er ook spanning.

Wat de film het meest tegenhoudt is dat de spanning dan weer gebroken wordt door de Monty-Python-achtige dialogen van de gebroeders Grimm. Hadden ze wat serieuzer geacteerd dan was het een een hele goede film geweest. Nu wordt de spanning en niet te vergeten de magie door de hoofdpersonen zelf onderuit gehaald en dat is jammer.

Maar slecht maakt dat de film niet, alleen wel enigszins teleurstellend. Het had een veel betere film kunnen zijn.

geertvdheide

Avatar

Ik vond de film helemaal niks. Ook zoals velen vanwege verkeerde verwachtingen. Ik hoopte op een vrij serieuze actie/avonturenfilm met sprookjes elementen. In plaats daarvan is dit een poging tot absurde humor in een sprookjeswereld, die naar mijn mening de plank totaal misslaat. Ik kon simpelweg niet lachen om levende koekjes en andere ongein.

Visueel is de film best aardig, maar daarmee alleen red de film het niet. Voor sprookjesachtige beelden kijk ik wel iets van Tim Burton...

Zeurdoos

Avatar

Gisteren in de bioscoop naartoe geweest. Flinke tegenvaller zeg!

De film had het in elk genre net of helemaal niet. Hij begon nog aardig maar gaandeweg werd het erbamelijker en cliche! De humor was heel erg braafjes en vooral heel erg flauw (vooral de Allo Allo kloon Cavaldi... Irritant!)

Het concept van de film vond ik briljant, maar met zo'n uitwerking valt weinig lol te beleven. Als je dan een soort van absurde, cliches op de hak nemende film maakt, doe dat dan ook! Ga niet opeens een serieuze film proberen te maken.

Hoogtepunten van de film:
- De inderdaad mooie beelden en aankleding
- De paard eet eens iets anders scene
- Het begin van de film (de eerste door de broers opgezette oplichterij)

Dieptepunten:
- De al eerder genoemde Cavaldi, martelmeester van de Fransen
- De stompzinnige dialogen (blablabla magic beans blabla, zeur zeur, jank jank)
- De cliches (voorspelbaarheid heel erg troef!). Luke, eh, Angelika, I'm your father
- Het einde... Maar ja, da's dan wel te verwachten bij sprookjes
- Het niet weten wat voor 'n genre de film nou precies wil zijn. Te flauw voor 'n comedy, niet eng genoeg voor 'n beetje thriller, te houterige drama stukken.

Kortom, deze Brotherhood of the Wolf meets Sleepy Hollow (beide betere films, vooral Sleepy Hollow) krijgt van mij een [rating 2].