Pride & Prejudice

Pride & Prejudice (2005)

This holiday season, experience the greatest love story of all time.

Een meesterwerk is het niet, maar het kan een avondje menstrueren op de bank vast erg verlichten.
play

7,7 details

  • 129 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
129 Min Frankrijk

In het klassebewuste Engeland van het einde van de 18de eeuw worden de vijf zusjes Bennet – waaronder de vastberaden Elizabeth (Keira Knightley) en de jonge Lydia (Jena Malone) – door hun moeder (Brenda Blethyn) opgevoed met één enkel doel voor ogen: een geschikte man vinden en trouwen. Als een rijke vrijgezel zijn intrek neemt in één van de herenhuizen uit de buurt, zijn de Bennets hoopvol: onder de vele vrienden van de nieuwe buurman zullen de zussen ongetwijfeld hun gading vinden. Maar als Elizabeth kennis maakt met de charmante en – zo zegt men – eerder snobistische Mr. Darcy (Matthew MacFadyen) gaan de poppen aan het dansen...

Regie
Joe Wright
Cast
Pip Torrens, Donald Sutherland, Jena Malone, Brenda Blethyn, Keira Knightley, Rosamund Pike, Matthew Macfadyen, Kelly Reilly, Claudie Blakley, Talulah Riley, Carey Mulligan, Sylvester Morand, Simon Woods, Janet Whiteside, Sinead Matthews.
Budget
$ 28.000.000
Opbrengst
$ 121.147.947
Release
16.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Joe Wright | Cast: Keira Knightley (Elizabeth Bennet), Matthew MacFadyen (Mr. Darcy), Brenda Blethyn (Mrs. Bennet), Donald Sutherland (Mr. Bennet), e.a. | Speelduur: 127 min.

Ah, de achttiende eeuw! Tijd van echte heren, prachtige jurken, grootse huwelijken, spectaculaire liefdes, schitterende zonsondergangen en bovenal Jane Austen: schrijfster van de enige boeketromannetjes die door de culturele elite zijn geaccepteerd. Haar bekendste werk Pride & Prejudice is al zes keer omgetoverd in een film of TV-serie, om telkens opnieuw verorberd te worden door een nieuwe generatie romantici. De bekendste adaptatie is de BBC-miniserie uit 1995, die Helen Fielding inspireerde tot het schrijven van Bridget Jones’s Diary. Klassiekers hebben wel eens minder wereldschokkende gevolgen gehad.

Ook in deze nieuwste versie zijn de vijf dochters van de familie Bennet stuk voor stuk op zoek naar een man. Liefst zo eentje die van ze houdt, geld heeft, van goede afkomst is en er dan ook nog een beetje smakelijk uit ziet. Helaas is de dating-industrie in de achttiende eeuw nog niet echt op volle kracht en dus zal er met minder genoegen moeten worden genomen. Iedere mogelijke kandidaat heeft wel zo zijn gebreken. Knap maar een eikel bijvoorbeeld, of rijk maar eng. De dochters kiezen één voor één hun man, behalve Elizabeth. Deze jongedame - duidelijk de meest begeerlijke van het stel - leest boeken, is geëmancipeerd en wordt bovendien gespeeld door Keira Knightley. “Alleen diepe liefde kan mij tot een huwelijk brengen”, zo zegt ze, en dat brengt natuurlijk de nodige problemen met zich mee.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Pride & Prejudice Nieuwsberichten