The Golden Compass

The Golden Compass (2007)

There are worlds beyond our own - the compass will show the way.

Reviews (3)

Petyr Baelish

Avatar

The Golden Compass, het eerste deel in een onvoltooide trilogie, is gebaseerd op ‘Het Noorderlicht’ van schrijver Philip Pullman. Ik ben opgegroeid met de boeken van Pullman en kan mij nog goed herinneren hoeveel plezier ik ermee beleefde. Ook weet ik nog dat de boeken veel hadden te zeggen over onderwerpen als autoriteit en geloof. Die onderwerpen komen in de film echter minder goed uit de verf. De film was duidelijk gemaakt voor jonge kinderen en daarom moesten de meer 'serieuze' onderwerpen het onderspit delven. Sterker nog, karakterontwikkeling is ook al iets wat niet aanwezig is. Daniel Craig en Nicole Kidman zijn niet slecht in hun rollen en ze hebben duidelijk plezier, maar over de rest van de cast heb ik zo mijn twijfels. Sommige personages worden uit het niets geïntroduceerd, om even later weer uit de film te verdwijnen. Dit had wellicht te maken met het plan om de twee andere boeken ook te verfilmen, maar dat neemt niet weg dat het uitermate vervelend is. Het plot is voor een groot deel intact gebleven, maar het voelt wel allemaal heel erg gehaast. Voornamelijk het einde krijgt daarmee te kampen. Toch weet de film veel goed te maken met zijn mooie beelden en unieke sfeer. Ook de effecten zijn alles behalve slecht. Daarmee maakt de film veel goed, maar het blijft behoorlijk teleurstellend. Ik hoop dat ze ooit weer eens een verfilming zullen maken van deze mooie boekenreeks.

6.0 / 10

GiLuX

Avatar

Bizar... uit 2007 al en blijkbaar volledig aan me voorbij gegaan...
terwijl de trailer echt heel veel moois beloofd en niet de minste cast heeft.

de film zou de kerk neerzetten als een zooitje malafide onderdrukkerts en vervolgens begrijp ik dus uit de comments dat de film onder druk van het vaticaan een half uur weg geknipt is?

that sort of totally proves the point of the film...toch? haha

maar goed, door dat missende half uur is de film blijkbaar volledig een puinhoop geworden?

is de oorspronkelijke volledige versie inmiddels wel al eens uitgebracht als bv directors cut?

weet iemand dat?

BlauweBanaan

Avatar

Ik hoorde al een hele tijd terug over deze film en het verhaal spreekt me erg aan. Het lijkt me erg de moeite waard om deze straks in de bios te bekijken. Ik vraag me nog steeds af of ze die "daemon" benaming niet ergens anders vandaan hebben geplukt, desalniettemin is het idee erachter wel leuk bedacht. Ik hoorde van deze film via de Sega website, die maken blijkbaar het spel.

De film draait ook in het Nederlands maar ik verkies liever de Originele Vertaling/Vertoning.