Das Leben der Anderen (2006)

Where power is absolute, nothing is private. [Scandinavian Blu-ray.]

Reviews (2)

MovieMazzter

Avatar

Laatste tijd vaker Duitse films gezien en was nu in de gelegenheid ook deze film te bekijken die ik nog niet eerder gezien had. De lovende kritieken en de hoge waarding maakte mij uiteraard nieuwsgierig want het wekt toch hoge verwachtingen. Het gaat over recente geschiedenis en dat heft mijn extra belangstelling. De tijd van de DDR ligt dan welliswaar inmiddels bijna 30 jaar achter ons, toch ligt het dichtbij (ook letterlijk). De film ademt in alles de sfeer uit die Jaren wat de geloofwaardigheid zeer ten goede komt. Ik waardeer films in dit rustige tempo en karakters krijgen de kans zich te ontwikkelen. Het verhaal laat ook met name de mensenlijke kanten zien van mensen die min of meer noodgedwongen in een totalitair system leven (en werken). Deze gevoelens moeten ook in werkelijkheid hebben gespeeld. Al met al zeker 1 van de beste Duitse films die ik heb gezien (Das Boot, Der Untergang) en ook te prijzen dat Duitsland in staat is om deze films over de eigen geschiedenis te maken. 1 Oscar voor beste niet Engelstalige film, mij een raadsel waarom deze film niet voor meer Oscars is genomineerd in 2007. Absoluut een aanrader. 9/10

Tarkus

Avatar

Dit pareltje eens opnieuw bekeken, en het blijft een indrukwekkende film.
Een dei ik warm kan aanbevelen al zal niet iedereen dit politiek getinte drama even graag zien.
Maar het verhaal, toch een stuk geschiedenis dat zich in onze 'achtertuin' afspeelde, is zo verbijsterend dat je het moeilijk kan geloven en toch is het allemaal gebeurd !!!

Commentaar 2007:
Wederom is dit een pracht van een film, de Duitse film is tegenwoordig zo goed dat ik steeds weer uitkijk naar nieuwe producties.
Ook naar deze keer ik dus uit, en hij heeft me niet teleurgesteld, het is 2 uur boeiende film, prachtig scenario, puike vertolkingen, ongelooflijk hoe de sfeer van de jaren 80 uit de DDR is weergegeven in de prent, de locaties, kostuums en interieurs, alles heeft zo'n grijs grauwe kleur die past bij het regime dat heerste in het voormalige Oost Duitsland.
En wederom een pluim voor de scenaristen en regie, dat ze ook dit deel van de Duitse geschiedenis, die ook niet zo mooi was, waarheidsgetrouw weergeven.
Ik kijk alweer uit naar een volgende Duitse film.