Das Leben der Anderen (2006)

Where power is absolute, nothing is private. [Scandinavian Blu-ray.]

Op alle vlakken nagenoeg perfect uitgevoerde speelfilm over een belangrijk onderwerp dat het verdient om verbeeld te worden.
play

8,2 details

  • 137 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Duitsland
137 Min Duitsland

De voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst, de Stasi, telde maar liefst 90.000 medewerkers en zo'n 200.000 informanten. De Stasiofficier Wiesler luister dag en nacht de beroemde theaterauteur Dreyman af. De vrouw van de auteur, een beroemde actrice, mag op de persoonlijke belangstelling van de minister van cultuur rekenen, die in ruil voor haar gewilligheid haar carrière bewaakt. De vrouw komt meer en meer onder druk te staan als haar man ervan verdacht wordt belastende informatie door te spelen aan het West-Duitse blad Der Spiegel. In Wieslers onwrikbare trouw aan zijn partij komen langzaam scheurtjes als hij de actrice, die hij zo bewondert, wil beschermen. Uiteindelijk loopt zijn behulpzaamheid uit op een tragisch einde voor de actrice en hemzelf. Na de val van de muur ziet Dreyman zijn Stasidossiers in. Als hij erachter komt wie hem uiteindelijk gered heeft, maakt hij bij het schrijven van zijn nieuwe roman een geste van erkenning....

Alt titel
The Lives of Others
Regie
Florian Henckel von Donnersmarck
Cast
Sebastian Koch, Martina Gedeck, Ulrich Tukur, Ulrich Mühe, Matthias Brenner, Werner Daehn, Herbert Knaup, Thomas Thieme, Hans-Uwe Bauer, Marie Gruber, Charly Hübner, Martin Brambach, Volker Michalowski, Bastian Trost, Volkmar Kleinert.
Budget
$ 2.000.000
Opbrengst
$ 70.000.000
Release
15.03.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Florian Henckel von Donnersmarck | Cast: Ulrich Mühe (Gerd Wiesler), Sebastian Koch (Georg Dreyman), Martina Gedeck (Christa-Maria) e.a. | Speelduur: 137 minuten | Jaar: 2006

Na vele internationale prijzen won Das Leben der Anderen afgelopen zondag in de categorie Beste Buitenlandse Film zelfs de Oscar. Het is een droomstart voor de 33-jarige, debuterende regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, die met Das Leben der Anderen zijn zelfgeschreven verhaal verfilmt over de Stasi, de binnenlandse veiligheidsdienst van de voormalige DDR.

Oost-Duitsland, begin jaren tachtig. De Duitse Democratische Republiek is een communistische staat, strikt gescheiden van zijn grote, westerse broer de Bondsrepubliek Duitsland. Vanuit de hoofdstad Oost-Berlijn vormt de Stasi de ogen en oren van de DDR. Deze buitengewoon effectieve inlichtingendienst telt naast tienduizenden medewerkers meer dan driehonderdduizend informanten, zodat ruwweg een op de vijf mensen met de dienst meewerkt om vijanden van het socialisme op te sporen en monddood te maken. Vooral in creatieve kringen wordt iedere vorm van westers, subversief denken nauwlettend in de gaten gehouden.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Das Leben der Anderen Nieuwsberichten

Laatste reacties

Joop90

"...Topfilm!..."

Steve-O

"...Een meesterwerk...."

Tica

"...Erg goede film met hele menselijke hoofdpersonen. Ik liep er naderhand nog dagen mee rond...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Das Leben der Anderen

acties