The Night of the Hunter (1955)

The Hands Of ROBERT MITCHUM in "The Night of the Hunter"

De expressionistische compositie, het verbluffende camerawerk, de meesterlijke rol van Mitchum en het duistere, sprookjesachtige script maken dit een waar meesterwerk.
play

8,4 details

  • 92 Min
  • Drama
  • Film-Noir
  • Thriller
  • Misdaad
  • Verenigde Staten
92 Min Verenigde Staten

Een gevangenis in de Amerikaanse staat Virginia ten tijde van de Grote Depressie: Ben Harper, een wegens roofmoord ter dood veroordeelde gevangene, praat in zijn slaap en bekent dat hij zijn kinderen de bergplaats van het gestolen geld heeft toevertrouwd. Harpers psychopathische celmaat Harry Powell hoort het gemompel en besluit de buit binnen te halen. Eenmaal op vrije voeten dringt de als priester vermomde Powell het leven van Harpers vrouw en kinderen binnen en zet bepaald geen zachtzinnige middelen in om het geroofde geld te achterhalen....

Regie
Charles Laughton
Robert Mitchum
Cast
Robert Mitchum, Shelley Winters, Peter Graves, James Gleason, George Wallace, Lillian Gish, Don Beddoe, Billy Chapin, Emmett Lynn, Gloria Castillo, Evelyn Varden, Sally Jane Bruce.
Budget
$ 795.000
Release
26.07.1955

Filmtotaal Recensie

Regie: Charles Laughton | Cast: Robert Mitchum (Harry Powell), Lillian Gish (Rachel Cooper), Shelley Winters (Willa Harper) e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 1955

Acteur Charles Laughton (1899-1962) werkte onder vermaarde regisseurs als Billy Wilder, Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick en Otto Preminger, en won een Oscar voor zijn rol in The Private Life of Henry VIII. In 1955 stond Laughton zelf achter de camera voor de sprookjesachtige noir-thriller Night of the Hunter met Robert Mitchum. Het werd een eenmalig avontuur, want de film werd neergesabeld door pers en publiek, waarop Laughton besloot nooit meer een film te regisseren. Jaren nadien bewierookt als meesterwerk en nu compleet gerestaureerd brengt het Filmmuseum Night of the Hunter uit in drie kopieën.

West-Virginia tijdens de Grote Depressie in de crisisjaren dertig. Robert Mitchum is Harry Powell, een diepgelovige seriemoordenaar die in naam van God de wereld schoon wast van het kwaad dat naar zijn mening overal schuilt: in muziek, parfum, drank en dans. Direct al in de eerste scènes biecht hij een flink aantal moorden op en vraagt de lieve Heer: “Wat wordt het dit keer God, weer een weduwe? Hoeveel zijn het er nu al? Zes, twaalf; ik ben de tel kwijt.” Verkleed als priester is Powell op weg naar het gezin van een voormalige celmaat die vast zat voor een gewapende overval. Deze Ben Harper vertelde in zijn slaap dat hij de vindplaats van zijn laatste buit had toevertrouwd aan zijn twee kinderen. Powell is vastbesloten om hen het geld te ontfutselen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Night of the Hunter Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Night of the Hunter

acties