American Gangster (2007)

When Hoodlum Bumpy influences American Gangster Frank Lucas

Sir Ridley Scotts nieuwste film mag met recht een meesterwerk worden genoemd.
play

7,5 details

  • 157 Min
  • Biografie
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
157 Min Verenigde Staten

Frank Lucas (Denzel Washington) is de stille chauffeur van een belangrijke zwarte crimineel. Als zijn baas plotseling sterft, maakt Frank hier slim gebruik van en bouwt met veel succes zijn eigen imperium op.Richie Roberts ( Russell Crowe) is een agent en een outsider. Hij weet dat de drugswereld nu gedomineerd wordt door een zwarte man die vanuit het niets is gekomen. Lucas en Roberts houden zich beiden aan een strenge ethische code die hen onderscheidt van hun collega’s - eenzame mannen aan tegenovergestelde kanten van de wet. Een confrontatie kan niet uitblijven...

Regie
Ridley Scott
Cast
Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin, Chiwetel Ejiofor, Carla Gugino, John Hawkes, RZA, Ted Levine, Yul Vazquez, Ruby Dee, Ruben Santiago-Hudson, Roger Guenveur Smith, Malcolm Goodwin, Lymari Nadal, Skyler Fortgang.
Budget
$ 100.000.000
Opbrengst
$ 266.465.037
Release
02.11.2007
Release NL
31.10.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Ridley Scott | Cast: Denzel Washington (Frank Lucas), Russell Crowe (Richie Roberts), Chiwetel Ejiofor (Huey Lucas), Josh Brolin (Detective Trupo), e.a. | Speelduur: 157 minuten | Jaar: 2007

American Gangster opent met een close-up van Denzel Washington terwijl hij een sigaar opsteekt. De manier waarop hij dit doet is in het woordenboek te vinden onder ‘cool’. Dan gebruikt zijn personage Frank Lucas die sigaar om een met benzine doordrenkte man in brand te steken, waarna hij deze ook nog eens even vol lood pompt. Met deze tegenstelling opent Sir Ridley Scott, bijna zeventig jaar oud, zijn uitstap in het gangsterfilmgenre en introduceert op stijlvolle en inzichtelijke wijze het titelpersonage. Scotts nieuwste meesterwerk voegt misschien niet enorm veel toe aan het genre in de vorm van vernieuwing of variatie, maar de uitwerking is zo exquis dat niemand daar om zal malen.

Behalve de opening zijn ook de twee daarop volgende scènes een prachtig voorbeeld van Scotts verbluffende aanpak. Samen geven ze al bijna een totaalbeeld van de film. In de ene scène vindt agent Richie Roberts één miljoen aan drugsgeld en doet daar in alle eerlijkheid aangifte van in plaats van rijk te worden zonder dat er een haan naar kraait. In de andere scène is Bumpy Johnson in een leeg warenhuis aan het sterven terwijl zijn protégé Frank Lucas machteloos toekijkt en moet aanhoren hoe Bumpy tot aan zijn dood blijft klagen over het feit dat in de nieuwe economie van de warenhuizen de tussenman wordt overgeslagen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

American Gangster Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MovieMazzter

"...De lange, ongecensureerde versie weer eens bekeken. Erg goede film met Denzel Washington en Russell......"

AlPac

"...Goede film, misschien net iets te lang. Een 7 van mij...."

Goov25

"...Net weer een keer gezien. Zeker geen tijdverspilling :) IJzersterk acteerwerk van veel bekende gezic......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

American Gangster

acties