Recensie

American Gangster (2007)

Sir Ridley Scotts nieuwste film mag met recht een meesterwerk worden genoemd.

door Kaj van Zoelen om 18:26 in RECENSIES
American Gangster poster
Regie: Ridley Scott | Cast: Denzel Washington (Frank Lucas), Russell Crowe (Richie Roberts), Chiwetel Ejiofor (Huey Lucas), Josh Brolin (Detective Trupo), e.a. | Speelduur: 157 minuten | Jaar: 2007

American Gangster opent met een close-up van Denzel Washington terwijl hij een sigaar opsteekt. De manier waarop hij dit doet is in het woordenboek te vinden onder ‘cool’. Dan gebruikt zijn personage Frank Lucas die sigaar om een met benzine doordrenkte man in brand te steken, waarna hij deze ook nog eens even vol lood pompt. Met deze tegenstelling opent Sir Ridley Scott, bijna zeventig jaar oud, zijn uitstap in het gangsterfilmgenre en introduceert op stijlvolle en inzichtelijke wijze het titelpersonage. Scotts nieuwste meesterwerk voegt misschien niet enorm veel toe aan het genre in de vorm van vernieuwing of variatie, maar de uitwerking is zo exquis dat niemand daar om zal malen.

Behalve de opening zijn ook de twee daarop volgende scènes een prachtig voorbeeld van Scotts verbluffende aanpak. Samen geven ze al bijna een totaalbeeld van de film. In de ene scène vindt agent Richie Roberts één miljoen aan drugsgeld en doet daar in alle eerlijkheid aangifte van in plaats van rijk te worden zonder dat er een haan naar kraait. In de andere scène is Bumpy Johnson in een leeg warenhuis aan het sterven terwijl zijn protégé Frank Lucas machteloos toekijkt en moet aanhoren hoe Bumpy tot aan zijn dood blijft klagen over het feit dat in de nieuwe economie van de warenhuizen de tussenman wordt overgeslagen.

Richie Roberts geeft meteen al blijk van een flinke dosis integriteit als het op politiewerk aankomt en hij ontpopt zich als een echte Serpico tussen alle corrupte wetsdienaren. Het gesprek tussen Bumpy en Lucas en Bumpy’s dood is tekenend voor de manier waarop de jongere gangster in het vervolg zaken gaat doen. De ouderwetse manieren van Bumpy sterven met hem en Frank Lucas werkt zich naar de top van de New Yorkse onderwereld door nagenoeg pure heroïne direct uit Vietnam te importeren, zodat hij een beter product voor een lagere prijs dan de concurrentie kan aanbieden.

Net als in de grootste Amerikaanse gangsterfilms zoals de eerste twee Godfathers en Goodfellas gaat American Gangster over de keerzijde van de Amerikaanse droom op zakelijk én privégebied. Frank Lucas is een integere man die veel waarde hecht aan een sterke familieband. Hij zorgt goed voor zijn moeder en haalt zijn broers uit het arme zuiden naar New York toe om belangrijke posities binnen zijn zakenimperium in te nemen. Maar hij is evengoed de man die op klaarlichte dag iemand midden op straat neerschiet om een punt te maken en die geen zier geeft om de negatieve gevolgen van zijn heroïnehandel voor de gemeenschap waarin hij leeft. En hij is ook de zakenman die zonder scrupules een overzeese oorlog gebruikt voor eigen financieel gewin.

Ondertussen duikt de plichtsgetrouwe Richie Roberts het bed in met elke vrouw die zijn pad kruist, wat geen positief effect op zijn toch al wankele huwelijk heeft. Een bittere strijd om de voogdij over zijn zoon volgt. Zijn vriendschap met de maffiosi met wie hij opgroeide helpt hem daarbij niet. En zijn reputatie wordt er ook niet beter van.

Roberts wordt op een bescheiden, subtiele manier gespeeld door Russel Crowe in zijn beste rol in jaren. Toch worden zowel acteur, personage als verhaallijn overschaduwd door de oneindig charismatische Denzel Washington als Frank Lucas, wiens kleurrijkere leven zich er natuurlijk beter voor leent om door Sir Ridley Scott op boeiende wijze in beeld gebracht te worden. Hierdoor is de film licht onevenwichtig, maar dat is het enige wat de Britse regisseur te verwijten valt. Verder is het juist zijn regie die de film flair geeft en van een degelijk script een fantastische film maakt. Gesteund door het acteerwerk van Denzel Washington uiteraard. Alleen al de manier waarop hij een aantal keer “my man…” uitspreekt, is subliem, want met zijn lichaamstaal geeft hij telkens een andere betekenis aan die woorden. Met Denzel Washington als epicentrum en Crowe als ingetogen antagonist mag Sir Ridley Scotts nieuwste film met recht een meesterwerk worden genoemd.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

mr. cinema2

Avatar

Behalve de opening zijn ook de twee daarop volgende scènes een prachtig voorbeeld van Scotts verbluffende aanpak. Samen geven ze al bijna een totaalbeeld van de film. In de ene scène vindt agent Richie Roberts één miljoen aan drugsgeld en doet daar in alle eerlijkheid aangifte van in plaats van rijk te worden zonder dat er een haan naar kraait. In de andere scène is Bumpy Johnson in een leeg warenhuis aan het sterven terwijl zijn protégé Frank Lucas machteloos toekijkt en moet aanhoren hoe Bumpy tot aan zijn dood blijft klagen over het feit dat in de nieuwe economie van de warenhuizen de tussenman wordt overgeslagen.anders vertel je de rest ook ff :P

Jnk18

Avatar

Heerlijke film. 1 van de beste die ik heb gezien dit jaar.

Ravaged

Avatar

mr. cinema2 "...

anders vertel je de rest ook ff :P"


Zooo, de eerste 2 minuten. Wat een spoiler! :P

Helemaal met de recensie eens en valt bijzonder weinig aan toe te voegen. Crowe is sterk, maar Washington inderdaad veel sterker. Mooie ontknoping en overall gewoon een prachtige film. Kudos aan de heer Scott en crew!

[rating 4.5]

SunChaser

Avatar

Vond de film wat langdradig en voorspelbaar. En Lucas werd teveel als een toffe peer neergezet terwijl het hier wel om heroine ging, los van de liquidaties. Heroniene en hij wordt neergezetv als zakenman. Ook hadden de karakters wel wat dieper gemogen. De familie van Lucas vindt die weelde maar normaal blijkbaar en die 3 untouchabels zijn ook slechts karikaturen.

ash_

Avatar

Opvallend positief, deze recensie. Veel recensies die ik lees hebben het erover dat het een goede film is maar geen echt grootse (iets waar naar mijn bescheiden mening Ridley Scotts vaak last van hebben). De film zou uit balans zijn, zoals in deze recensie ook aangegeven wordt, en vooral dramatische spanning missen, een gevolg van een gebrek aan diepgang in de bijrollen.

Ik ben benieuwd Smiley face

major malfunction

Avatar

Leuk detail: de echte Frank Lucas is ook te zien in de film. Op het laatst zit hij in de rechtzaal tussen het publiek. Hij is ongeveer 3x een seconde in beeld.

hetisjantje

Avatar

Heb 'em net gezien. Wat ash_ weergeeft, helaas. Misdaad loont nog steeds niet. Wel goed gemaakt. Goed voor 2 uur vermaak, maar ben er verder nogal onbewogen door. 7/10.

Swampman

Avatar

Kan me helemaal vinden in de mening dat het een goede film is, maar zeker geen grootse. Probleem is dat de film maar niet los wil komen. Beide hoofdpersonages vind ik erg vlak blijven gedurende de gehele film. Washington personage is zo controlerend en zakelijk dat hij (op een enkele scene na) behoorlijk kleurloos blijft. En Crowe's rechtschapen cop kan maar niet inspireren. Ook is het jammer dat sommige verhaallijntjes niet verder uitgewerkt worden (denk aan het rolletje van Cuba Gooding Jr.). Wat overblijft is nog altijd een film die de moeite waard is en genoeg biedt om van te genieten. Ik vind zelf het 'seventies' sfeertje erg goed uit de verf komen en natuurlijk blijven Crowe en Washington topacteurs. Blijft alleen zitten met het gevoel dat er meer in had gezeten.

Eerlijk

Avatar

Wat ik zag van een voorstukje op tv deed denzel me teveel denken aan zijn rol in training day. kwa neerzetten van personages/zinnen

T-masss

Avatar

Geweldige film, de 3 grote namen maken het helemaal waar. Washington gaat met zijn rol richting een oscar-nominatie. Het is veruit de beste film die ik tot nu toe dit jaar heb gezien.

jacq

Avatar

Lijkt me zeker de moeite waard deze film. Denzel Washington die dus duidelijk op dreef is en eindelijk Crowe weer in een goede rol.
Mooie recensie Kaj T+) ga deze film dan ook zeker zien.

Bull

Avatar

Niet echt de moeite waard.. De film was nogal langdraadig en kwam niet veel actie in voor, af en toe werd er is een schot gelost meer niet , en zoals iemand al eerder zei, er had wel wat meer diepgang in de personages gekunt 5/10

Remkoo7

Avatar

Wat een graffilm. Enkele goede scenes en het acteren maakt het een beetje goed. Verder heel erg langdradig
Diegene naast me sliep al..

Knox

Avatar

De film weet geen moment waar het heen wil en werkt zich uiteindelijk naar een voorspelbaar en routinematig slot. De uitstraling (leuk al die hippe retro blousjes) doet misschien denken aan een meesterwerk, maar over het geheel genomen is het niet meer dan middelmaat. Daar kan geen Sir verandering in brengen.

[rating 3]

tropical girl

Avatar

Gelukkig, de meeste reactie-gevers gaan niet mee in de Halleluja-recensie over de film en Sir Ridley.
Ik vond de film een aanfluiting, met vlakke eendimensionale rollen van Washington (sorry hoor, maar kan die man niet met vervroegd pensioen? altijd maar dezelfde karakters (good, cool guy), of herhalen van zetten (slechterik a la Training Day, of veel te hoog gegrepen rollen zoals deze of het vreselijke Malcolm X. Waar blijven mooie, nooit meer gehaalde momenten als in Glory en Philadelphia?) en Crowe (die kan toch echt veel beter!), om van de vreselijke karikaturale bijrollen (Brolin!) en bizar slecht geimiteerde 70's stijl (trapt er echt iemand in?) Ik zou zeggen kijk eens naar het veel leukere en 1000x minder pretentieuze Starsky & Hutch met Stiller/Wilson/Dogg voor That 70's Feeling en voor het echte, betere misdaadwerk verwijs ik gewoon naar Godfather, Goodfellas, Eastern Promises of recentelijk: The Dark Knight. Sir Ridley: ik gedenk je wel van Thelma & Louise, ok?

American Gangster

acties