Eastern Promises (2007)

Every sin leaves a mark.

David Cronenberg lijkt in Viggo Mortensen zijn muze te hebben gevonden en het is te hopen dat ze nog vaker samen zullen werken.
play

7,6 details

  • 100 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Canada
  • Verenigde Staten
100 Min Verenigd Koninkrijk

De mysterieuze en onverschrokken Nikolai maakt deel uit van een van de meest notoire families binnen de Londense georganiseerde misdaad. Zijn perfecte bestaan wordt verstoord als zijn wegen kruisen met die van Anna . Zij is een onschuldige vroedvrouw die vecht voor de hulpelozen. Per ongeluk vindt Anna bewijsmateriaal tegen de familie. Nikolai moet nu een oneindige keten van moord, leugens en wraak in werking stellen...

Regie
David Cronenberg
Cast
Naomi Watts, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Tatiana Maslany, Armin Mueller-Stahl, Josef Altin, Sinéad Cusack, Mina E. Mina, Aleksandar Mikic, Jerzy Skolimowski, Sarah-Jeanne Labrosse, Raza Jaffrey, Doña Croll, Badi Uzzaman, Lalita Ahmed, Aleksander Mikic.
Budget
$ 51.500.000
Opbrengst
$ 55.112.356
Release
14.09.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: David Cronenberg | Cast: Viggo Mortensen (Nicolai), Armin Mueller-Stahl (Semyon), Vincent Cassel (Kirill), Naomi Watts (Anna) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2007

Eastern Promises gaat over een criminele Russische familie in Londen. Armin-Mueller Stahl is de grootvaderlijke maar onverbiddelijke pater familias en Vincent Cassel speelt zijn zoon Kirill, een onevenwichtig, onvoorspelbaar type. De film gaat ook over het minderjarige meisje Tatjana. Zij sterft tijdens de geboorte van haar dochter en laat een dagboek achter dat bij Anna belandt, haar half-Russische verloskundige. Maar eigenlijk gaat Eastern Promises vooral om Viggo Mortensen als Nicolai. “I am just a driver”, zegt hij herhaaldelijk, maar niets is minder waar. Mortensen speelt hier - net als in A History of Violence - een ongrijpbaar personage en het is onmogelijk om niet gebiologeerd naar hem te kijken. Toch is hij haast het negatief van het karakter uit die vorige film van Cronenberg.

Eigenlijk is het raar dat Cronenberg - die toch bekend staat om zijn bizarre, verontrustende films - zo goed in de mainstream blijkt te passen. Nog opmerkelijker is dat hij de overgang heeft gemaakt zónder daarbij zijn obsessies of stijlkenmerken op te hoeven geven. Eastern Promises is geschreven door Steven Knight, die ook al in Dirty Pretty Things de duistere onderwereld van Londen verkende, maar het is onmiskenbaar een Cronenbergfilm. Er zit bijvoorbeeld veel geweld in, maar niets is zonder consequenties. En de shots van gutsend bloed worden altijd net iets langer aangehouden dan we gewend zijn. Net iets langer dan comfortabel is. In een recent interview zei Cronenberg dat hij moord de ultieme destructieve daad vond en dat hij zijn kijkers daar op die manier aan wilde herinneren. Verder zie je in de hele film zijn fascinatie voor het menselijk lichaam. Hoe kan het dat onze lichamen zo aanpasbaar en dodelijk kunnen zijn, maar tegelijkertijd ook zo kwetsbaar? Toch is dit geen zware, filosofische film: al deze vragen en thema’s zitten verpakt in een net thrillerpakketje.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Eastern Promises Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Ik ben na een minuut of 40 afgehaakt. Begrijp de hoge score niet goed. 4/10..."

Tidus

"...Best een goede film die van begin tot einde boeit. Het is opzich wel allemaal al snel duidelijk wat......"

SunChaser

"...Een deel 2 mag nu wel komen..."

Eastern Promises

acties