Brideshead Revisited

Brideshead Revisited (2008)

Love is not ours to control

6,7 details

  • 133 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
133 Min Verenigd Koninkrijk

De jonge Charles Ryder ontmoet tijdens zijn studie in de turbulente jaren twintig de charismatische Sebastian. Tussen Charles en Sebastian ontstaat een hechte vriendschap. Sebastian maakt onderdeel uit van de Engelse aristocratie en Charles laat zich al snel verleiden tot deze rijke wereld vol pracht en praal. Gecharmeerd door deze omgeving en verblind door Sebastians mooie zus Julia, raakt hij steeds nauwer betrokken bij hun stormachtige familieperikelen.

Regie
Julian Jarrold
Cast
Joseph Beattie, Rita Davies, Patrick Malahide, David Barrass, Ed Stoppard, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Matthew Goode, Anna Madeley, Sarah Crowden, Thomas Morrison, Stephen Carlile, Peter Barnes, Richard Teverson, Roger Walker.
Budget
$ 20.000.000
Opbrengst
$ 13.204.291
Release
25.07.2008
Release DVD
24.02.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Julian Jarrold | Cast:) Matthew Goode (Charles Ryder), Ben Whishaw (Sebastian Flyte), Hayley Atwell (Julia Flyte), | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2008

Sommige verhalen zijn je zo dierbaar geworden dat je geen minpunten meer kunt aanhalen. Is je blik vertroebeld? Vast en zeker, maar toch moeten favoriete werken onvoorwaardelijk verdedigd worden – of ze nu in een canon staan of niet. Brideshead Revisited heeft een speciale plek in mijn boeken- en filmkast. Ik associeer het aristocratendrama uit 1945 en de Britse tv-bewerking uit de jaren tachtig met regenachtige zondagmiddagen, warme kachels en gezellig samen op de bank. Brideshead Revisited lees of kijk ik niet zomaar meer, het is een wezenlijk onderdeel van mijn jeugd geworden.

Ook dwingt de prachtige titel mij nog steeds tot een periodiek wederzien. Desalniettemin stond het idee van een nieuwe bioscoopverfilming me tegen. Is het de moeite waard om een klassieker die al zó nadrukkelijk in het collectieve geheugen staat gegrift te reduceren tot een film van twee uur? De BBC-serie is er al, een prachtig lome adaptatie die het begin was van de Britse kwaliteitstelevisie. Wat is de artistieke intentie van een verfilming anno nu: een vernieuwing van het verhaal of een poging tot een trouwe hommage?

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Brideshead Revisited Nieuwsberichten