Comandante (2003)

6,4 details

  • Documentaire
  • Verenigde Staten
  • Spanje
Verenigde Staten

De documentaire biedt een uniek beeld van één van ’s werelds notoire leiders, Fidel Castro, die bekend staat om zijn baard, sigaar en de bijbehorende legerkleding. Tijdens de dagen die Stone al filmend doorbracht op Cuba, heeft hij meer dan 30 uur aan interviews en gesprekken opgenomen, waaruit een treffend en direct portret tevoorschijn komt van de leider. Fidel Castro vertelt over zijn staatsgreep, de huidige situatie in Cuba, het Amerikaanse handelsembargo, en de evenzo iconische Che Guevara, Charlie Chaplin, Birgitte Bardot en zijn zorgvuldig verborgen gehouden liefdes leven. Stone schuwt tijdens de interviews niet om samen met Castro in beeld te komen. Daardoor ontstaat er een openhartige sfeer, waarin de Cubaanse leider ingaat op vragen die in andere situaties onbeantwoord zouden zijn gebleven.

Regie
Oliver Stone
Cast
Oliver Stone, Fidel Castro, Juanita Vera.
Release
18.01.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Oliver Stone | Cast: Fidel Castro | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2003

Er zijn legio redenen te bedenken waarom je een film zou willen maken over de langst regerende dictator ter wereld, Fidel Castro. Die van Oliver Stone zijn waarschijnlijk terug te voeren tot zijn fascinatie voor spraakmakende figuren en gebeurtenissen uit de (moderne) Amerikaanse geschiedenis. De titels van zijn films Nixon, JFK, Salvador zeggen op zich al genoeg. Dat Stone ook niet terugdeinst voor een experiment weten we van het zeer geslaagde Natural Born Killers. In Comandante verenigt Stone die twee uitgangspunten en waagt zich aan het voor hem nieuwe genre van de documentaire om een nieuw beeld te schetsen van de Cubaanse dictator.

Stone pakt groots uit en gunt Castro de eer en de aandacht die hem toekomt: minimaal drie camera’s weet Fidel op zich gericht, die tot in de neusgaten elke gelaatsuitdrukking, elke beweging en elk woord nauwlettend voor ons volgen en vastleggen voor het nageslacht. Trots melden de filmmakers in een tekst aan het begin van de film dat Fidel de mogelijkheid had het mediumgeweld op elk gewenst tijdstip te beëindigen (had het ook anders gekund?) in een drie dagen durende interviewmarathon, maar dat hij daar geen enkele keer gebruik van heeft gemaakt. Naarmate de film vordert wordt steeds duidelijker waarom er voor de makers geen enkele eer te behalen viel aan de dertig uur materiaal die de filmsessie opleverde.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Comandante Nieuwsberichten