Oorlogswinter (2008)

In 1945 Holland, a boy must choose between good and evil.

discussie

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

23VDV23

Avatar

chuz "Goed verhaal tegen de achtergrond van een sneeuwwit winterlandschap.

Deze film had een daverend succes kunnen worden maar is imho helaas volslagen verknoeid door een klein ietsipietsie detail namelijk dat ze vergeten zijn de hoofdrolspeler een acteeropleiding aan te bieden.

Ze hadden bij sommige scenes eigenlijk ook de emoties moeten ondertitelen die die jongen probeerd uit te drukken. Hoe komt het toch dat de producent en de regie dit gepikt hebben ? Maakt het ze niet uit dat een mooie, zoveel belovende film aan gort wordt geacteerd ? Is die jongen een neefje ofzo van een belangrijk filmpersoon."


Ben het hiermee eens, al is de kritiek nog zo ongenuanceerd. Martijn Lakemeier is onterecht de hemel in geprezen. In plaats van dat je met deze jongen meeleeft begin je je aan hem te ergeren. In een vrij klassiek, recht toe rechtaan verhaal, zonder enige interessante ambivalentie of boodschap (wat overigens niet erg is, zolang het verhaal maar goed wordt verteld) is er geen sprake van het meest belangrijke en meest voor de hand liggende aspect van het verhaal: sympathie voor het hoofdpersonage.

Op technisch gebied is dit een prima te verteren film en speelt lang niet iedereen zo slecht als Lakemeier. Hoewel ik ook de regie niet al te sterk vind. De spanning en dreiging die in het boek te voelen is, heb ik op geen enkel moment mee gekregen. Dit is echter vooral te wijten aan het eerst genoemde punt.

Ik wil geen doemdenker zijn, maar het feit dat mensen zo wegliepen met deze film geeft des te meer aan hoe slecht het gesteld is met de Nederlandse film vandaag de dag. Een kinderhand is snel gevuld zullen we maar zeggen. Iets beters zijn we niet meer gewend de laatste jaren. Schindler's List was ook op tv. Mijn keuze was snel gemaakt.

MovieMazzter

Avatar

Ik ben zeer benieuwd. heb de film niet gezien maar de reacties en de score op IMDB beloven wat.

Empolino

Avatar

Heel mooi en ontroerend!

uhuTessa

Avatar

G-e-w-e-l-d-i-g !! +D

miss_vilty

Avatar

Ik moest een recensie schrijven voor deze film ik vind het een prachtig verhaal met veel grappige stukjes erg knap!mijn complimenten,
xxxx miss_vilty

WoUtoMatiC

Avatar

Garak "Prachtig verfilmd, met een goede dreigende sfeer, een betere opbouw van verhaal en spanning dan Zwartboek."

Helemaal mee eens. Een van de betere Nederlandse oorlogsfilms (zo niet de beste) van de afgelopen 10 jaar. 8/10

Ljedder

Avatar

Leuke film, maar niet zo indrukwekkend als Zwartboek.

Dominootje

Avatar

Ik weet nog niet hoe de film is maar ik heb wel het boek gelezen.
die vondt ik al heel mooi nu de film nog ;]

Stone

Avatar

Goed natuurlijk verfilmd, heel 'Nederlands' allemaal.
Erg overtuigend.

Garak

Avatar

Prachtig verfilmd, met een goede dreigende sfeer, een betere opbouw van verhaal en spanning dan Zwartboek.