The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)

Return to magic. Return to hope. Return to Narnia.

Reviews (2)

benjamin

Avatar

Laat mij duidelijk zijn: ik ben echt wel fan van Narnia. Nu ja, fan is misschien een groot woord, maar de eerste twee delen waren prima fantasy. Maar wat een teleurstelling is het derde deel.

Op de hoofdpersonen na lijkt dit trouwens niet eens meer op de vorige films. Dit keer geen slechterik of eindstrijd waarnaar men opbouwt, maar een soort avontuur waarbij zwaarden verzameld moeten worden. Op zich niks mis mee, maar het maakt dat er vooral veel afzonderlijke dingen gebeuren. Personages verschijnen bijvoorbeeld alleen maar om uit te leggen hoe de plot nu verder moet en ik snap nog altijd niet wat het nut is van die [spoilers]kerels met grote voeten[/spoilers]. Of van dat meisje dat meevaart, zij is gewoon aanwezig (omdat het tactisch wellicht de beste zet is haar altijd mee te nemen aan het land), maar verder niks. Het verhaal lijkt op die manier maar afgeraffeld.

Nog zo'n vreemde zaak is hoe de hoofdpersonen getest worden. Bij Edmund en Caspian duurt dit zowat een halve minuut, bij Lucy duurt dit helaas langer. De halve film zit ze inderdaad gewoon te verlangen zo knap te zijn als haar zus. Het andere hoofdpersonage, Eustace, is gewoon vreselijk irritant. Tot hij in een matig geanimeerde draak verandert werkt hij gewoon vreselijk op de zenuwen. Dit was wellicht z'n rol, maar halverwege dat deel begon hij gewoon zo hard te enerveren dat het kijkplezier eronder leed.

Maar wat ik ook bijzonder storend vond was het einde. Waar het vorige einde nog enigszins ontroerend was, gaat dit zover er over dat het geen invloed meer had. Ook de catechese was gewoon ronduit storend. De vorige films kon je die invloeden nog enigszins negeren of waren ze niet zo aanwezig, maar deze keer werd het er zo dik opgesmeerd dat het niet meer mooi was. Een film mag inhoud hebben, maar gewoon als plot hebben dat je moet geloven in God is ongeveer even dwaze propaganda als het Amerikaans leger ons steeds probeert te doen slikken.

Na twee prima films eindigt Narnia (voorlopig) dus met een serieuze domper.

Banned

Avatar

Jah wat zal ik hierover zeggen. Ik vond de vorige Narnia films echt goed, vooral deel 2. De visual effects waren op en top, de muziek heel mooi, net als de leuke sfeer erom heen. Na dit prul te hebben gezien is de hele reek wss nu tot een einde gebracht! De film is op de koop toe in beeld gebracht met HD camera's waardoor alles er precies uitziet als een TV serie. Maar dan één van slechte kwaliteit. Wat meteen voor afbreuk zorgt van een filmisch gevoel.

Je ziet gewoon dat alles nep is. Het immens lelijke schip waar we grotendeels verblijven stoort enorm en het komt precies uit de stal van playmobiel. Het verhaal is volledig door elkaar gegooid om er een filmversie van de maken. Jammer want de film gaat veel te snel! Het boek zat ook vreemd in elkaar maar dat nam ten minste tijd om de personages te leren kennen. Ook was het verhaal veel spannender in het boek dan in deze kinderachtige film.

De visual effects waren nu ja SLECHT... Het lelijkste was toch wel de mist die plots uit het water kwam opduiken. Ongeloofelijk. De Muziek zelf die is compleet veranderd niks blijft nog over van Gregson-Williams z'n werk. We krijgen een kinderachtige score voorgeschoteld. Het enige positieve is eigenlijk Will Poulter. Zag hem al eerder in Son of Rambow en vond hem daar al goed acteren ook hier maakt hij van Eustace een eigen karakter.
De rest van die narnia Kinderen zijn nog niks veranderd laat staan dat zal een beetje kunnen acteren. Op de koop toe moeten we Lucy, a.k.a. biggenmuil,aanschouwen die geilt op haar lelijke zus omdat zijn zoveel "mooier" is. Edmund worstelt nog steeds met het feit dat hij op de tweede plaats komt en dit wordt te dik aangevet in de film. Het voelde aan alsof de film iets wilde brengen wat nog nooit getoond was. Een jongen die zich opzij voelt gezet. WAAUW wat een vernieuwing! Heel jammer dat deze Narnia kwalitatief ver ondermaats is in vergelijking met de vorige films. Het is gewoon slecht en goedkoop! Kon Andrew Adamson niet aan het roer blijven of zijn mond open gedaan hebben tijdens de productie. Want hij was toch productent ofniet ? Jammer... Had Walt Disney Pictures de reeks maar niet laten varen. Hier zat echt potentie.