Knowing

Knowing (2009)

Knowing is Everything...

Reviews (4)

Magalaan

Avatar

Het is moeilijk al te veel over deze film te schrijven zonder de inhoud te verraden. Maar ze is gebaseerd op een religieus thema the rapture = einde der tijden, 20% van de amerikanen geloof dat ze dat nog gaan meemaken nadat boeken en TV-series er een enorme hype van gemaakt hebben dat in de VS erg populair is. Voor Europeanen zal de film eerder overkomen als Science Fiction de buitenaardsen herkennen ze niet als Engelen .

Op zich is dit heel knap gedaan waardoor kijkers de film heel verschillend kunnen interpreteren. Het verhaal is daarom nog niet sterk. Waarom wordt er bijvoorbeeld zo een ingewikkelde manier gekozen om met mensen in contact te treden?

Om de film niet religieus te laten overkomen is ook de botsing tussen de hoofdpersoon en zijn gelovige vader expres onderbelicht gelaten. Daar zouden anders mensen aanstoot aan nemen Papa is een oerdegelijke dominee, de zoon een ongelovige wetenschapper. Papa krijgt toch nog gelijk . Er wordt geduid op een groot conflict maar wat wordt niet uitgesproken. Dat komt een beetje raar over. Ook de gevolgen van de dood van de vrouw worden een beetje bedekt. We zien de hoofdpersoon flink drinken, maar pas aan het einde wordt duidelijk waarom. Hij is door het ongeluk zijn geloof in God kwijtgeraakt . Dat wordt echter nimmer uitgesproken. Daardoor wordt de film wel interessanter omdat de je de wending niet ziet aankomen. De manier waarop die ineens in het verhaal wordt gebracht is wel weer ongeloofwaardig. De wetenschapper krijgt een ingeving, gaat achter de computer zitten en inderdaad De wereld gaat ten onder . Alles is er dus aangedaan om de kijker niet te snel te laten doorhebben welke kant het opgaat.

De film weet daardoor de kijker wel te boeien en het acteerspel is goed. Nicholas Cage is hier goed gecast, zijn enigszins droevige gezicht past bij de rol. De film begint als een mysterie gaat dan over in een rampenfilm en eindigt in een zoete belofte.
Tegen het einde heb je wel het idee dat je naar religieuze sluikreclame hebt lopen kijken Vader die weigert bescherming te zoeken en zegt, ik vertrouw op de Heere. En Vader die vlak voor ze worden weggevaagd tegen zijn inmiddels bekeerde zoon zegt: Wees niet bang het leven gaat verder. En de zoon die zegt: ik weet het papa. Daar moet je dan wel in geloven

Steve-O

Avatar

Deze vond ik beter dan ik had verwacht. Het had wel íets groffer/enger/dreigender/spannender gemogen dat wel!
Ook al ben ik niet zo'n fan van Nicolas Cage hij kan wel acteren.
Ik had van te voren geen trailers gezien of het verhaal gelezen dus die onvoorspelbare momenten pakten daardoor extra goed uit vind ik, die trailers laten écht écht écht teveel zien!!!
Op gebied van verhaal/special effects/acteerprestatie's krijgt deze van mij een 7.5 dat wordt hier een 8:9

Tarkus

Avatar

Fantastisch goede film deze SF-prent met een steengoede Nicolas Cage.
Maar het zijn vooral de Special Effects die het meeste indruk hebben gemaakt, het vliegtuig, de metro... het ganse einde van de film.
Het einde deed me trouwens een beetje denken aan 'Close Encounters ..', maar het gaat hier wel om iets heel anders.
Ik verwachtte veel van deze film en hij heeft me zeker niet teleurgesteld, integendeel..
Een van de betere filmen dit jaar en ook een van de betere met Cage !!!

Godfried B.

Avatar

Ik heb de film zojuist gezien. Hij wordt erg goed opgebouwd met toch redelijk wat spanning.

Ik dacht aanvankelijk dat 't een soort Deep Impact zou worden, alleen dan met een ander soort catastrofe.
Nicolas Cage maakt in de hele film een veel te timide indruk waardoor hij niet goed uit z'n rol komt. Uiteindelijk stelt de film zwaar teleur in de laatste 25 minuten. Knowing blijkt dan gewoon een variant te zijn van L. Ron Hubbard's (oprichter van de Scientology sekte en waarvan Cage vervent lid is) idee dat mensen hier vanuit een ruimteschip zijn gekomen. Los van 't feit dat de visuals van de laatste scenes met de ruimteschepen van een achterhaald niveau zijn, bleef er na het einde van de film bij mij het nare gevoel over dat ik zojuist twee uur van mijn tijd heb besteed aan het kijken naar een promotiefilmpje van de Scientology sekte. Op internet kun je bovendien genoeg vinden waaruit blijkt dat Scientology veel van de financiering van de productie voor haar kosten heeft genomen.