My One and Only
Slimme en verzorgde tragikomedie over de roadtrip van een alleenstaande moeder en haar puberzoons is een waar feest van jarenvijftigherkenning.
play

6,2 details

  • 108 Min
  • Komedie
  • Avontuur
  • Biografie
  • Verenigde Staten

Filmtotaal Recensie

Regie: Richard Loncraine | Cast: Renée Zellweger (Ann), Kevin Bacon (Dan), Logan Lerman (George), Mark Rendall (Robbie) e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2009

Een blinkende Cadillac-showroom vormt het toepasselijke decor van My One and Only’s openingsscène. De in 1953 spelende film is namelijk één groot feest van jarenvijftigattributen. Van de heerlijk bedompte nieuwsberichten en reclamespotjes die onder de begintitels zijn gezet tot Renée Zellwegers zwierige garderobe en een drive-in bioscoop: geen fiftiescliché ontbreekt. Maar ze worden elk met zoveel vakkundigheid en plezier opgediend dat My One and Only alleen al daarom de moeite van het kijken waard is. Gelukkig gaat deze warmbloedige roadmovie ook nog ergens over.

In die Cadillac-showroom wil de in onberispelijk pak gestoken George, vijftien jaar, een lichtblauwe bolide aanschaffen. Contant. De schampere lach van de autoverkopers tegenover hem sterft ogenblikkelijk weg als Georges charmante moeder Ann binnenstapt en uitlegt dat het menens is. De aanschaf van de glimmende Caddy is het begin van een lange reis naar geluk die de eigengereide Ann met haar twee puberzoons voor de boeg heeft. Zij heeft het van het ene op het andere moment helemaal gehad met de buitenechtelijke escapades van haar man Dan, een succesvol showzanger. Ann geeft haar comfortabele leventje aan de Upper East Side in New York op, pakt haar koffers en sleurt haar zoons tegen hun zin mee op haar zoektocht naar een nieuwe man om het gezin te onderhouden. Stad na stad en ex na ex krijgen visite van Ann en haar jongens, maar zonder succes. Hun geldvoorraad slinkt in moordend tempo en het drietal neemt genoegen met steeds mistroostigere huisvesting. Uiteindelijk voelt Ann zich tot haar vernedering genoopt terug te keren naar haar geboortegrond, een provinciestadje in het zuiden van de Verenigde Staten waar haar benepen zus Hope nog altijd woont. Anns oudste zoon Robbie, een ambitieuze gay die het in Hollywood wil gaan maken, neemt zijn moeders avontuur redelijk voor lief. George wordt echter steeds opstandiger en zo stevent het gebroken gezin af op een aantal pijnlijke confrontaties.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

My One and Only Nieuwsberichten