A Serious Man (2009)

Nieuwe film van de gebroeders Coen is een van de hoogtepunten in een al zeer indrukwekkend oeuvre.
play

7,3 details

  • 106 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
106 Min Verenigde Staten

Het leven van de joodse professor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) valt in 1967 uit elkaar, omdat z'n vrouw van hem wil scheiden. Bovendien zit hij ook opgescheept met zijn sociaal gehandicapte broer, die weigert om het huis te verlaten. En als dat nog niet genoeg is, is hij het beu dat z'n kinderen zoveel geld uitgeven en zijn beeldschone buurvrouw steeds naakt ligt te zonnebaden.

Regie
Ethan Coen
Joel Coen
Cast
Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Peter Breitmayer, Alan Mandell, Jessica McManus, Aaron Wolff, Jon Kaminski Jr., David Kang, Benjy Portnoe, Brent Braunschweig, Jack Swiler, Andrew S. Lentz, Ari Hoptman.
Budget
$ 7.000.000
Release
02.10.2009
Release NL
21.01.2010
Release DVD
18.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Joel Coen & Ethan Coen | Cast: Michael Stuhlbarg (Larry Gopnik), Richard Kind (Arthur Gopnik), Fred Melamed (Sy Ableman), Sari Lennick (Judith Gopnick) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2009

In feite maken de gebroeders Coen keer op keer dezelfde film. Bijna al hun films gaan over sympathieke, vaak ietwat dommige figuren die door domme beslissingen (of een speling van het lot) tot over hun nek in de problemen geraken. Denk aan The Dude in The Big Lebowski of aan Llewelyn Moss in No Country for Old Men. Ook in A Serious Man wordt dit beproefde concept door de Coens trouw gevolgd. De uitvoering ervan is echter zo goed en de context zo origineel dat een herhaling van zetten geen moment dreigt en A Serious Man al snel uitgroeit tot een van de hoogtepunten in een al zeer indrukwekkend oeuvre.

Larry Gopnik is de naam van de nieuwste antiheld in het Coen-universum. Gopnik lijkt zijn zaakjes goed op orde te hebben; hij heeft een vrouw, twee kinderen en staat op het punt een vaste aanstelling op de universiteit te krijgen. Maar dan gaat alles, maar dan ook echt alles, fout in zijn leven. Zijn vrouw heeft een affaire met een vriend en wil van hem scheiden, zijn inwonende broer zorgt voor overlast en op de universiteit wordt een poging gedaan hem om te kopen. En dat is nog niet eens de helft van zijn ongeluk. Hoewel de goedhartige Larry helemaal niets fout lijkt te doen, blijft hij overspoeld worden door een portie ellende die haar weerga niet kent. In zijn zoektocht naar antwoorden verdiept Larry zich in de Joodse religie en gaat hij te rade bij drie verschillende rabbi’s, in de hoop te begrijpen waarom hem dit allemaal overkomt.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

A Serious Man Nieuwsberichten

Laatste reacties

Stan W

"...De Coen brothers maken over het algemeen onderhoudende films. Zo is dat ook bij A Serious Man. M......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

A Serious Man

acties