op tv

Footloose (2011)

There comes a time to cut loose

Reviews (2)

Glennekeeeee

Avatar

Soms heb ik wel 'heimwee' (ook al ben ik niet van die tijd) naar die magische musicalfilms zoals Grease of Dirty Dancing. Ook al hadden die films geen memorabel scenario, er zat toch een zekere magie aan verbonden die de simpelheid deed vergeten. Footloose was ook zo een film, en in tegenstelling tot voorgenoemde, is deze altijd aan mij voorbijgegaan. Misschien maar goed ook voor deze remake want hoogstwaarschijnlijk had mijn quotering nog lager geweest.

Footloose was toch een échte dansfilm? Daar is bij deze versie weinig van te merken. De dansscènes zijn schaars en ook waardeloos in beeld gebracht. Waar de matige tot zeer matige 'Step Up' films tenminste nog uitblonken in het dynamisch in beeld brengen van die dansscènes wordt hier gewoon van statische en slecht gemonteerd camerawerk gebruik gemaakt. En dat is toch wel een gemiste kans want dat maakt een dansfilm al meteen een stuk minder. Daarnaast vond ik het ook allemaal net wat te zwaar. Eigenlijk is het meer een écht drama, maar door het voorspelbare en clichématige scenario wel een zeer slecht drama. Leuke dansstukjes hadden voor wat meer balans kunnen zorgen maar zoals al gezegd is dat niet het geval. De film laat ook véél mooie momenten liggen. Wanneer de jonge garde op de brug passeert waar het ongeval heeft plaatsgevonden en Ariel een mooie link legt over die gebeurtenis had het een magisch moment kunnen opleveren als ze de auto aan de kant hadden gezet en er een mooie dansscène op gespeeld hadden. Het had Ariel's link naar die gebeurtenis kunnen verzachten én het had de band tussen Ariel en Ren beter op zijn plaats gezet.

De cast is jong en Wormald is zeker geen oscartalent in deze film maar doet het wel degelijk, ook Julianne Hough is géén wonder maar doet het meer dan ok en ondanks het gebrekkig script is er op sommige momenten wel een zekere magie tussen de 2. Quaid kiest wel meer matige rollen uit én dat is hier niet anders. Dé uitzondering vond ik Teller. Met leuke oneliners en een goede klik met Wormald zorgt hij allesinds voor dé rol van de film en toont hij dat hij toch vooral een slechte agent heeft (kiest wel vaak blockbusters of grotere projecten maar die worden dan wel matig tot slecht ontvangen: vb Divergent, Fantastic 4).

Ook de setting vond ik verkeerd. De film speelt zich eigenlijk af in deze tijd maar doet ooh zoveel moeite om de 80's sfeer uit te ademen. Dat botst ongelooflijk en is soms irriterend. Daarentegen moet ik wel zeggen dat de film een hart heeft. Alleen het verkeerde. De opzet is belachelijk te noemen in deze tijd en zorgt toch echt wel voor een nutteloze remake.

Footloose is een zeer matige film. Door een zwakke balans, een clichématig script, schaarse en slecht in beeld gebrachte dansscènes kan Footloose zijn goede bedoelingen gesteund door een jonge cast nooit tentoon spreiden.

4/10

jaime91

Avatar

Ik ben een grote fan van de vorige Footloose met Kevin Bacon en had in eerste instantie weinig hoop voor deze remake. Sterker nog ik vond hem zoals veel remakes nogal nutteloos en zag niet in waarom Footloose nu ook weer een remake moest ondergaan. Ik verwachte ook een film in de trend van de Streetdance films ofzo. Gewoon een saaie duffe voorspelbare dansfilm en totaal geen uitzondering op de rest. Nou daar heb ik me lelijk in vergist.

Footloose heeft me vanaf de eerste tot de laatste seconde ontzettend vermaakt en daar draaien deze films ook om. Ik had misschien nog wel wat dieper door het verhaal geraakt willen worden maar voor de rest zit deze remake gewoon fantastisch in elkaar. De dansscenes zijn echt fantastisch en zelfs de acteerkwaliteiten van de hele cast zijn goed! Dat Dennis Quaid kan acteren dat wist ik wel maar nieuwkomers Kenny Wormald en de prachtige en sexy Julianne Hough (wat heeft zij een prachtige ogen!) zijn ook absoluut niet slecht. Van die 2 verwachte ik eigenlijk het minste dus ze hebben mij beiden positief verrast. Het is nog maar afwachten of Wormald net zo'n goede acteur als Kevin Bacon gaat worden maar hij heeft absoluut potentie.

Conclusie: Heerlijke hedendaagse remake van Footloose. Er zijn niet heel veel dingen verandert ten opzichte van het origineel en ze hadden misschien nog wat scherper uit de hoek mogen komen maar hij is echt uiterst vermakelijk! De bekende tracks uit het origineel zitten er natuurlijk ook weer in dus voor de fans van het origineel is het ook genieten geblazen. Je ziet dat regisseur Craig Brewer een ontzettende fan is van het origineel! Ik vind ook de keuze om het ongeluk waar het eigenlijk om draait meteen in het begin plaats te laten vinden top! Zo begrijp je de keuzes van de mensen die dansen en feesten verbieden ook wat beter. In het origineel kwam je daar naderhand pas achter waardoor ik toch wat minder begrip had als in deze film.

Ik durf niet te zeggen of deze echt beter is dan het origineel maar hij is op zijn minst even goed! Ik heb ontzettend genoten en dat had ik niet verwacht. Top!