True Grit

True Grit (2010)

Punishment comes one way or another

De nieuwste film van de Coens is wederom vakmanschap, maar mist de scherpzinnigheid of diepgang die we gewend zijn.
play

7,7 details

  • 110 Min
  • Avontuur
  • Drama
  • Western
  • Verenigde Staten
110 Min Verenigde Staten

True Grit is een remake van de gelijknamige western uit 1969. De Coen Brothers herschreven het scenario, dat nu dichter aanleunt tegen de originele roman van Charles Portis. De film handelt over een veertienjarig meisje dat een U.S. Marshall - de altijd dronken en verbeten Rooster Cogburn (Jeff Bridges) - inhuurt om de moordenaar (Josh Brolin) van haar vader te vinden. Onderweg krijgen ze gezelschap van een onervaren Texas Ranger (Matt Damon).

Regie
Ethan Coen
Joel Coen
Cast
Leon Russom, Barry Pepper, Matt Damon, Jeff Bridges, Dakin Matthews, Josh Brolin, Jarlath Conroy, Domhnall Gleeson, Paul Rae, Elizabeth Marvel, Hailee Steinfeld, Roy Lee Jones, Ed Corbin, Bruce Green, Candyce Hinkle.
Budget
$ 38.000.000
Opbrengst
$ 252.276.927
Release
14.12.2010
Release NL
11.02.2011
Release DVD
07.06.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Joel Coen & Ethan Coen | Cast: Hailee Steinfeld (Mattie Ross), Jeff Bridges (Rooster Cogburn), Matt Damon (LaBoeuf), Josh Brolin (Tom Chaney), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2010

Langer dan een jaar hoeven we meestal niet te wachten op een nieuwe film van Ethan en Joel Coen. True Grit, een remake van de klassieker met John Wayne, kreeg onlangs tien Oscarnominaties; een record voor een Coenfilm. Toch is dit niet hun beste werk geworden.

Waar in Barton Fink en A Serious Man de tijdgeest alleen nog op de achtergrond meespeelde, is True Grit echt een periodefilm. Het mag nauwelijks een verrassing heten dat de Coens ook het Wilde Westen met flair en overtuiging brengen, maar die setting blijkt ook een beperking te zijn. Het belegen taalgebruik haalt de vaart uit de dialogen, waardoor de kenmerkend snelle en gevatte gesprekken vaak uitblijven.

videotrailers & clips

alle artikelen (16)

True Grit Nieuwsberichten