Blu-Ray Review: True Grit

Zoveelste succes voor The Coens, ditmaal met Jeff Bridges als Rooster Cogburn.


Regie: Joel Coen & Ethan Coen | Cast: Hailee Steinfeld (Mattie Ross), Jeff Bridges (Rooster Cogburn), Matt Damon (LaBoeuf), Josh Brolin (Tom Chaney), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 11 februari 2011 | Retail release: 22 juni 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1, Duits, Frans, Italiaans, Spaans D.D. 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Duits, Deens, Frans, Italiaans, Zweeds, Noors, Fins, | EAN: 5051888078228 | FilmTotaal recensie

Met een wereldwijde opbrengst van $250 miljoen, 10 oscarnominaties en 8 BAFTA nominaties was True Grit van The Coens een enorm succes. Niet eerder kwam een film van de broers, waarvan de films vaak niet direct in de smaak vallen bij het grote publiek, boven de 200 miljoen dollar uit en alleen No Country for Old Men (2007) wist meer te imponeren tijdens de jaarlijkse Oscaruitreiking, aangezien deze drie nominaties wist te verzilveren. True Grit kwam daarentegen jammerlijk met lege handen te staan. In de verfilming van het boek van Charles Portis, die in 1969 als een werd verfilmd met John Wayne in de hoofdrol, blinken met name Hailee Steinfeld als de 14 jarige Mattie en Jeff Bridges als Rooster Cogburn uit. De in vele opzichten beste film van The Coens is sinds kort op Blu-Ray verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In True Grit huurt een veertienjarig meisje een U.S. Marshall - de altijd dronken en verbeten Rooster Cogburn (Jeff Bridges) - in om de moordenaar (Josh Brolin) van haar vader te vinden. Onderweg krijgen ze gezelschap van een onervaren Texas Ranger (Matt Damon).

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van True Grit of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt True Grit bijna de volle mep met 96%. De IMDb noteert ruim beter met een 7,9 (bij ruim 68 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn iets minder enthousiast en geven gezamenlijk een 7,5. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Fabian Melchers 3,5 ster aan de western.
Een reactie van FT bezoeker Arprive: ...Vooral het begin waarin je ziet hoe Mattie Ross (erg goed gespeeld trouwens) zich als 14 jarig meisje opstelt in de wereld van volwassenen is ijzersterk en zeer vermakelijk... ...De film blijft tot het einde boeien door de niet-voorspelbare verhaallijn, het goede acteerwerk en het aantrekkelijke landschap...
Het productiebudget van True Grit bedroeg circa $50 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende The Coens 15e speelfilm ruim $24,8 miljoen en eindigde op $171 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op bijna $250 miljoen. In Nederland werd een redelijke $1,4 miljoen opgehaald.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van True Grit. Het recensie-exemplaar komt in een stnadaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is overeenkomstig met eerdere personage- en filmposters, zoals die hier te zien zijn. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Mattie's True Grit | From Bustles to Buckskin--Dressing for the 1880s | Colts, Winchesters & Remingtons: The Guns of a Post-Civil War Western | Re-Creating Fort Smith | The Cast | Charles Portis--The Greatest Writer You've Never Heard Of... | The Cinematography of True Grit | Theatrical Trailer
De Blu-Ray van True Grit bevat een aardige reeks extra's met een gezamenlijke speelduur van een ruin een uur. De extra's starten met een aardige maar korte docu over de jonge actrice Hailee Steinfeld. Ook aardig zijn de docu's From Bustles to Buckskin--Dressing for the 1880s en Colts, Winchesters & Remingtons: The Guns of a Post-Civil War Western over de vele kostuums en wapen die gebruikt zijn in de hoofdfilm. De meest fraaie docu's zijn Re-Creating Fort Smith, waar je meegenomen wordt naar het plaatsje Fort Smith, en de uitgebreide extra over de schrijver Charles Portis. In ruim een half uur komt zijn carrière voorbij, waarbij de nadruk uiteraard ligt op zijn boek True Grit.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De geweldige sfeer die The Coen Brothers in beeld weten te brengen, komt in de High Def nog eens extra tot hun recht. Tijdens daglicht komen sommige beelden hier en daar echter wat flets over. Het voordeel is dat de donkere beelden daarentegen juist weer wat sterker lijken. Desondanks een prima beeldkwaliteit met de juiste toevoeging grain, dat samen met het goede geluid en de compleet bijpassende muzikale ondersteuning het plaatje compleet maakt.

CONCLUSIE
Net als bij bijna elke andere film van The Coen Brothers zijn er twee kampen. Je vindt het prachtig of je vindt het saai omdat The Coens behoorlijk lang van stof kunnen zijn. Ook in True Grit wordt weer ruim de tijd genomen om de personages te introduceren via middellange scenes vol dialoog. Toch zit er voor de liefhebber de nodige actie in, al is het wel op z'n Coens schitterend in beeld gebracht.
De Blu-Ray van True Grit brengt de film op de juiste manier in beeld. Verwacht uiteraard geen kleurrijk geheel, eerdere een doffe western uitstraling. De lichte grain maakt het filmische effect af. Tevens zijn de extra's zeker de moeite waard. Een schijf voor de liefhebber van westerns en uiteraard The Coen Brothers.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van True Grit is er een 1 Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair