Blu-ray

Blu-Ray Review: True Grit

Zoveelste succes voor The Coens, ditmaal met Jeff Bridges als Rooster Cogburn.

door Bram de Groot op 04.07.2011 om 13:31 in Blu-ray


Regie: Joel Coen & Ethan Coen | Cast: Hailee Steinfeld (Mattie Ross), Jeff Bridges (Rooster Cogburn), Matt Damon (LaBoeuf), Josh Brolin (Tom Chaney), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 11 februari 2011 | Retail release: 22 juni 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1, Duits, Frans, Italiaans, Spaans D.D. 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Duits, Deens, Frans, Italiaans, Zweeds, Noors, Fins, | EAN: 5051888078228 | FilmTotaal recensie

Met een wereldwijde opbrengst van $250 miljoen, 10 oscarnominaties en 8 BAFTA nominaties was True Grit van The Coens een enorm succes. Niet eerder kwam een film van de broers, waarvan de films vaak niet direct in de smaak vallen bij het grote publiek, boven de 200 miljoen dollar uit en alleen No Country for Old Men (2007) wist meer te imponeren tijdens de jaarlijkse Oscaruitreiking, aangezien deze drie nominaties wist te verzilveren. True Grit kwam daarentegen jammerlijk met lege handen te staan. In de verfilming van het boek van Charles Portis, die in 1969 als een werd verfilmd met John Wayne in de hoofdrol, blinken met name Hailee Steinfeld als de 14 jarige Mattie en Jeff Bridges als Rooster Cogburn uit. De in vele opzichten beste film van The Coens is sinds kort op Blu-Ray verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In True Grit huurt een veertienjarig meisje een U.S. Marshall - de altijd dronken en verbeten Rooster Cogburn (Jeff Bridges) - in om de moordenaar (Josh Brolin) van haar vader te vinden. Onderweg krijgen ze gezelschap van een onervaren Texas Ranger (Matt Damon).

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van True Grit of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt True Grit bijna de volle mep met 96%. De IMDb noteert ruim beter met een 7,9 (bij ruim 68 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn iets minder enthousiast en geven gezamenlijk een 7,5. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Fabian Melchers 3,5 ster aan de western.
Een reactie van FT bezoeker Arprive: ...Vooral het begin waarin je ziet hoe Mattie Ross (erg goed gespeeld trouwens) zich als 14 jarig meisje opstelt in de wereld van volwassenen is ijzersterk en zeer vermakelijk... ...De film blijft tot het einde boeien door de niet-voorspelbare verhaallijn, het goede acteerwerk en het aantrekkelijke landschap...
Het productiebudget van True Grit bedroeg circa $50 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende The Coens 15e speelfilm ruim $24,8 miljoen en eindigde op $171 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op bijna $250 miljoen. In Nederland werd een redelijke $1,4 miljoen opgehaald.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van True Grit. Het recensie-exemplaar komt in een stnadaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is overeenkomstig met eerdere personage- en filmposters, zoals die hier te zien zijn. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Mattie's True Grit | From Bustles to Buckskin--Dressing for the 1880s | Colts, Winchesters & Remingtons: The Guns of a Post-Civil War Western | Re-Creating Fort Smith | The Cast | Charles Portis--The Greatest Writer You've Never Heard Of... | The Cinematography of True Grit | Theatrical Trailer
De Blu-Ray van True Grit bevat een aardige reeks extra's met een gezamenlijke speelduur van een ruin een uur. De extra's starten met een aardige maar korte docu over de jonge actrice Hailee Steinfeld. Ook aardig zijn de docu's From Bustles to Buckskin--Dressing for the 1880s en Colts, Winchesters & Remingtons: The Guns of a Post-Civil War Western over de vele kostuums en wapen die gebruikt zijn in de hoofdfilm. De meest fraaie docu's zijn Re-Creating Fort Smith, waar je meegenomen wordt naar het plaatsje Fort Smith, en de uitgebreide extra over de schrijver Charles Portis. In ruim een half uur komt zijn carrière voorbij, waarbij de nadruk uiteraard ligt op zijn boek True Grit.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De geweldige sfeer die The Coen Brothers in beeld weten te brengen, komt in de High Def nog eens extra tot hun recht. Tijdens daglicht komen sommige beelden hier en daar echter wat flets over. Het voordeel is dat de donkere beelden daarentegen juist weer wat sterker lijken. Desondanks een prima beeldkwaliteit met de juiste toevoeging grain, dat samen met het goede geluid en de compleet bijpassende muzikale ondersteuning het plaatje compleet maakt.

CONCLUSIE
Net als bij bijna elke andere film van The Coen Brothers zijn er twee kampen. Je vindt het prachtig of je vindt het saai omdat The Coens behoorlijk lang van stof kunnen zijn. Ook in True Grit wordt weer ruim de tijd genomen om de personages te introduceren via middellange scenes vol dialoog. Toch zit er voor de liefhebber de nodige actie in, al is het wel op z'n Coens schitterend in beeld gebracht.
De Blu-Ray van True Grit brengt de film op de juiste manier in beeld. Verwacht uiteraard geen kleurrijk geheel, eerdere een doffe western uitstraling. De lichte grain maakt het filmische effect af. Tevens zijn de extra's zeker de moeite waard. Een schijf voor de liefhebber van westerns en uiteraard The Coen Brothers.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van True Grit is er een 1 Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Zit er wel aan te twijfelen om deze schijf in huis te halen...

adofmirosch

Avatar

Rich Art "Zit er wel aan te twijfelen om deze schijf in huis te halen..."

als je een actie film verwacht moetje niet doen
maar een slechte drama film wel.
grooste kut film ooit

Rich Art

Avatar

adofmirosch "als je een actie film verwacht moetje niet doen
maar een slechte drama film wel.
grooste kut film ooit"


De Capslock nog niet ontdekt?

Anyway... Ik verwacht helemaal geen actiefilm, maar een meesterwerk dat nog beter tot zijn recht komt op de blauwe schijf. En als ik de recensie zo lees, dan is dat zeker het geval.

Spawn999

Avatar

Best een aardige film, leuk detail is dat de The Dude hier The Duke speelt :E

benjamin

Avatar

adofmirosch "als je een actie film verwacht moetje niet doen
maar een slechte drama film wel.
grooste kut film ooit"


En weer zo genuanceerd? Nu zit je al in een tweede topic de film af te kraken met als enige punt dat er geen actie in zit. Is dat dan een voorwaarde om goed te kunnen zijn? Anders zou je misschien eens kunnen zeggen wat je zo slecht vindt.

Anyway, True Grit is zeker aan te raden voor fans van Jeff Bridges en de Coens. Niet hun allerbeste film, maar zeker een zeer goede westernfilm met een aantal Coeniaanse dialogen.

Stofzuigerslang

Avatar

Een heerlijke film met een bijna perfecte cast. De hoofdrolspelers hadden niet door betere acteurs gespeeld kunnen worden. Niet dat het de beste acteurs zijn, maar wel voor die rollen.

'Er zit geen actie in'...Een vreemde uitspraak, want er zit wel degelijk actie in. De nadruk ligt meer op de dialogen dan de actie, maar dat hoor een beetje bij een western vind ik.

Het is niet vaak het geval, maar ik vond hem beter dan het origineel. Dat komt vooral door de acteurs. Heerlijk!

Banned

Avatar

Goeie film die een beetje de charme mist van de Coen Brothers maar zeker prima film! Er is ook een steelcase te verkrijgen maar die is niet zo mooi...

Frank_Costello

Avatar

Rich Art "
Anyway... Ik verwacht helemaal geen actiefilm, maar een meesterwerk dat nog beter tot zijn recht komt op de blauwe schijf. En als ik de recensie zo lees, dan is dat zeker het geval."


Verwacht geen meesterwerk dat genomineerd moet worden voor 10 oscars, maar een zeer vermakelijke western met goed acteerwerk en je zal er meer van genieten.

adofmirosch

Avatar

benjamin "En weer zo genuanceerd? Nu zit je al in een tweede topic de film af te kraken met als enige punt dat er geen actie in zit. Is dat dan een voorwaarde om goed te kunnen zijn? Anders zou je misschien eens kunnen zeggen wat je zo slecht vindt.

Anyway, True Grit is zeker aan te raden voor fans van Jeff Bridges en de Coens. Niet hun allerbeste film, maar zeker een zeer goede westernfilm met een aantal Coeniaanse dialogen."het punt dat er de trailer zo goed was en er bij stond geweld enzo.
maar daar zat niks van in ja een ouwe lullen gevecht op het eind.
slechtse film ooit echt geen western waardig

adofmirosch

Avatar

Banned "Goeie film die een beetje de charme mist van de Coen Brothers maar zeker prima film! Er is ook een steelcase te verkrijgen maar die is niet zo mooi..."


en precies dit keer ben je positief

adofmirosch

Avatar

Rich Art "De Capslock nog niet ontdekt?

Anyway... Ik verwacht helemaal geen actiefilm, maar een meesterwerk dat nog beter tot zijn recht komt op de blauwe schijf. En als ik de recensie zo lees, dan is dat zeker het geval."die reacties zijn zelf van ouwe cowboys

SilentF0rce

Avatar

adofmirosch "die reacties zijn zelf van ouwe cowboys"


Anders laat je anderen gewoon hun eigen mening hebben. Als je actie wilt ga je maar Expendables kijken. Een film zonder actie is niet gelijk een slechte film.
Ik vond het in ieder geval wel een leuke film. Goed geacteerd, goede sfeer en aardig verhaal. Ik heb de steelcase blu-ray (met dvd) en heb zeker geen spijt van m'n aankoop.

michaelbay

Avatar

Sorry maar ik zie echt niet waarom dit een goeie film is. der gebeurt gewoon echt helemaal niks, een paar lui die rondjes rijden over de prairie, meer is het niet. echt de saaiste film ooit. snap eerlijk waar echt niet waarom deze film geselecteerd is voor prijzen.

WeWereWarned

Avatar

Ik heb hem gekocht, grotendeels omdat het een mooie Steelbook editie heeft, ik moet hem wel nog toegestuurd krijgen en ik hoop dat het echt een mooie film is. Ik ben een grote fan van drama's maar helemaal niet van Westerns. Dus spannend!

StaggerLee

Avatar

Je gaat er vast van genieten. Als groot fan van de Coens kan ik bevestigen dat het een mooie film is, maar zoals genoemd, niet hun beste werk.

Rich Art

Avatar

adofmirosch "die reacties zijn zelf van ouwe cowboys"

Kerel, gebruik eens hoofdletters, komma's en punten. Of zit je via je mobiel op FilmTotaal?
In dat geval wordt het tijd voor een nieuw toestel, want die van mij heeft al jaren de functie om ook komma's en dergelijke en mijn berichten toe te voegen.

benjamin

Avatar

michaelbay "sorry maar ik zie echt niet waarom dit een goeie film is. der gebeurt gewoon echt helemaal niks, een paar lui die rondjes rijden over de prairie, meer is het niet. echt de saaiste film ooit. snap eerlijk waar echt niet waarom deze film geselecteerd is voor prijzen."


Omdat die prijzen worden gegeven door mensen die niet als uitgangspunt hebben dat een film zonder actie per definitie een slechte film zou zijn. Waarom ga jij eigenlijk dan naar dit soort films kijken als dat voor jou een voorwaarde is?

benjamin

Avatar

adofmirosch "het punt dat er de trailer zo goed was en er bij stond geweld enzo.
maar daar zat niks van in ja een ouwe lullen gevecht op het eind.
slechtse film ooit echt geen western waardig"


Zoals ik de vorige keer al heb gezegd, geven trailers altijd een vertekend beeld van de uiteindelijke film, dus dat is geen punt. En daarbij, wat is een western? Ooit 'High Noon' gezien? Daar spat het geweld ook niet constant van het scherm.

Maar als jij hem de "slechtste film ooit" - zeer genuanceerd trouwens - noemt en je niet verder komt als uitleg met "weinig geweld/actie" kan ik alleen maar besluiten dat voor jou een film actie moet bevatten. En de grote sterkte van de Coens is juist dat ze niet de afgezaagde regels van Hollywood volgen en koppig hun eigen ding blijven doen. Dit is misschien niet hun beste werk, maar er komt veel grotere rommel uit (met meer actie).

Rich Art

Avatar

benjamin "...Maar als jij hem de "slechtste film ooit" - zeer genuanceerd trouwens - noemt en je niet verder komt als uitleg met "weinig geweld/actie" kan ik alleen maar besluiten dat voor jou een film actie moet bevatten."

En dat er nog een hoop moois valt te ontdekken als zijn filmsmaak er in de loop van de jaren breder op gaat worden. Ik heb niet het idee dat hij al de leeftijd heeft om dit soort films op hun waarde te schatten.

adofmirosch

Avatar

Rich Art "Kerel, gebruik eens hoofdletters, komma's en punten. Of zit je via je mobiel op FilmTotaal?
In dat geval wordt het tijd voor een nieuw toestel, want die van mij heeft al jaren de functie om ook komma's en dergelijke en mijn berichten toe te voegen."


I.k,z.a.l.h.e.t.d,o.e.n....

adofmirosch

Avatar

benjamin "Zoals ik de vorige keer al heb gezegd, geven trailers altijd een vertekend beeld van de uiteindelijke film, dus dat is geen punt. En daarbij, wat is een western? Ooit 'High Noon' gezien? Daar spat het geweld ook niet constant van het scherm.

Maar als jij hem de "slechtste film ooit" - zeer genuanceerd trouwens - noemt en je niet verder komt als uitleg met "weinig geweld/actie" kan ik alleen maar besluiten dat voor jou een film actie moet bevatten. En de grote sterkte van de Coens is juist dat ze niet de afgezaagde regels van Hollywood volgen en koppig hun eigen ding blijven doen. Dit is misschien niet hun beste werk, maar er komt veel grotere rommel uit (met meer actie)."No Country for Old Men was wel goed.
maar dit mag niet eens een western genoemt worden is gewoon little house on the parrie.

adofmirosch

Avatar

michaelbay "sorry maar ik zie echt niet waarom dit een goeie film is. der gebeurt gewoon echt helemaal niks, een paar lui die rondjes rijden over de prairie, meer is het niet. echt de saaiste film ooit. snap eerlijk waar echt niet waarom deze film geselecteerd is voor prijzen."


kijk jij hebt smaak.
je hebt gelijk dit was echt een saaie film en idd er gebeurt echt helemaal niks in.
de enigste prijs die die mag krijgen is voor slechste film.

adofmirosch

Avatar

benjamin "Omdat die prijzen worden gegeven door mensen die niet als uitgangspunt hebben dat een film zonder actie per definitie een slechte film zou zijn. Waarom ga jij eigenlijk dan naar dit soort films kijken als dat voor jou een voorwaarde is?"om dat ik en waarschijnlijk bay ook.
door de trailer de film gingen kijken.
ik heb hem zelf in de bios gekeken nouw ik zouw liefer die avvond naar strond willen kijken dan dit.
naja zo veel verschil zit er niet wat jeff heeft ook een strondkop

benjamin

Avatar

adofmirosch "
naja zo veel verschil zit er niet wat jeff heeft ook een strondkop"


En nu vraag ik me echt af of jij niet gewoon dit soort zaken loopt te roepen om wat aandacht te krijgen en je heel bijzonder voelt omdat mensen reageren. Want dit moet zowat de meest dwaze opmerking ooit zijn.

Rich Art

Avatar

adofmirosch "I.k,z.a.l.h.e.t.d,o.e.n...."

Nou, ik zie dat je je goed aan je woord houdt... Stront met een D...

Ik denk dat je beter wat langer met je neus in de schoolboeken kan zitten, dan oordelen over films waar je duidelijk geen interesse in hebt.

adofmirosch

Avatar

Rich Art "Nou, ik zie dat je je goed aan je woord houdt... Stront met een D...

Ik denk dat je beter wat langer met je neus in de schoolboeken kan zitten, dan oordelen over films waar je duidelijk geen interesse in hebt."


als of jij dat nooit doet

Rich Art

Avatar

adofmirosch "als of jij dat nooit doet"

Wat bedoel je? Stront met een D schrijven of een oordeel hebben over films waarin ik geen interesse heb?

In beiden gevallen doe ik dat nooit nee.

adofmirosch

Avatar

Rich Art "Wat bedoel je? Stront met een D schrijven of een oordeel hebben over films waarin ik geen interesse heb?

In beiden gevallen doe ik dat nooit nee."


we zullen zien

KeesjeNL

Avatar

adofmirosch "als of jij dat nooit doet

we zullen zien"


Op dit forum proberen we elkaars mening te respecteren, en proberen we met argumenten uit te leggen waarom we een film goed of slecht vinden. Het zou fijn zijn als jij dat ook eens deed (in algemeen beschaafd Nederlands)...

Ontopic: Ik denk dat ik deze film vanavond ga zien, ik heb er veel goede recensies over gelezenSmiley face.

BayHarbourButcher

Avatar

adofmirosch "we zullen zien"


Leer eens normaal typen joh.

KeesjeNL

Avatar

BayHarbourButcher "Leer eens normaal typen joh."


Zou fijn zijn als inderdaad iemand hem tot de orde roept, hij ratelt gewoon door in andere topics in onverstaanbaar Nederlands:Z.

NieuwsFilm

meest populair