Moneyball (2011)

What are you really worth?

Zoals bij de meeste fijne sportfilms gaat Moneyball niet over de sport zelf, maar over het spel erachter. Een indrukwekkende biopic met krachtige vertolkingen.
play

7,8 details

  • 133 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Sport
  • Verenigde Staten
133 Min Verenigde Staten

Moneyball gaat over de baseball manager Billy Beane van Oakland A's. De man bracht zijn team samen enkel op basis van computeranalyses.

Regie
Bennett Miller
Cast
Brad Pitt, Chris Pratt, Philip Seymour Hoffman, Jonah Hill, Robin Wright Penn, Nick Searcy, Glenn Morshower, Tammy Blanchard, Jack McGee, Vyto Ruginis, Reed Diamond, Brent Jennings, Stephen Bishop, Casey Bond, Ken Medlock, Nick Porrazzo.
Budget
$ 50.000.000
Opbrengst
$ 110.206.216
Release
22.09.2011
Release NL
17.11.2011
Release DVD
20.03.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Bennett Miller | Cast: Brad Pitt (Billy Beane), Jonah Hill (Peter Brand), Philip Seymour Hoffman (Art Howe), Robin Wright (Sharon), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2011

Voor de onwetende toeschouwer mag een sportwedstrijd weliswaar een ontspannen avondje uit zijn, achter de schermen draait het grotendeels om strategie en harde cash. Managers doen er alles aan om met hun financiële middelen een zo efficiënt mogelijk team bij elkaar te harken. Als speler leid je een onzeker bestaan. Je loopt de kans om midden in het speelseizoen te moeten verkassen naar een andere club, of, als je echt een pechvogel bent, werkloos thuis op de bank te belanden. In een wereld waarin geld zo’n grote onzichtbare rol speelt, is het maken van de juiste keuzes essentieel. De Amerikaanse auteur Michael Lewis schreef in 2003 een boek over de economie van het honkballen met de titel Moneyball.

Billy Beane is na zijn loopbaan als professioneel sporter aan het managen geslagen. De oud-speler is zijn geloof in de knowhow van directeuren, de raad van bestuur, coaches en spelers volledig verloren. Al hun beslissingen hebben tot grote verliezen en vernederingen geleid en de dwergclub Oakland Athletics moet het doen met een fractie van het budget van de grote tegenstanders. Na een verhelderend bezoekje aan een concurrent in Ohio besluit Beane het over een compleet andere boeg te gooien. Hij laat het betwetering econoompje Peter Brand overvliegen. Brand houdt er radicale ideeën over het samenstellen van het meest succesvolle honkbalteam op na. Op basis van statistieken en ingewikkelde modellen gooit Beane met zijn nieuwe assistent het roer om. Het management en de spelers bekijken de zaak met argusogen, maar de nieuwe tactiek lijkt wel eens te kunnen werken.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Moneyball Nieuwsberichten

Moneyball

acties