Recensie

Moneyball (2011)

Zoals bij de meeste fijne sportfilms gaat Moneyball niet over de sport zelf, maar over het spel erachter. Een indrukwekkende biopic met krachtige vertolkingen.

door Arjan Welles om 23:52 in RECENSIES
Moneyball poster
Regie: Bennett Miller | Cast: Brad Pitt (Billy Beane), Jonah Hill (Peter Brand), Philip Seymour Hoffman (Art Howe), Robin Wright (Sharon), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2011

Voor de onwetende toeschouwer mag een sportwedstrijd weliswaar een ontspannen avondje uit zijn, achter de schermen draait het grotendeels om strategie en harde cash. Managers doen er alles aan om met hun financiële middelen een zo efficiënt mogelijk team bij elkaar te harken. Als speler leid je een onzeker bestaan. Je loopt de kans om midden in het speelseizoen te moeten verkassen naar een andere club, of, als je echt een pechvogel bent, werkloos thuis op de bank te belanden. In een wereld waarin geld zo’n grote onzichtbare rol speelt, is het maken van de juiste keuzes essentieel. De Amerikaanse auteur Michael Lewis schreef in 2003 een boek over de economie van het honkballen met de titel Moneyball.

Billy Beane is na zijn loopbaan als professioneel sporter aan het managen geslagen. De oud-speler is zijn geloof in de knowhow van directeuren, de raad van bestuur, coaches en spelers volledig verloren. Al hun beslissingen hebben tot grote verliezen en vernederingen geleid en de dwergclub Oakland Athletics moet het doen met een fractie van het budget van de grote tegenstanders. Na een verhelderend bezoekje aan een concurrent in Ohio besluit Beane het over een compleet andere boeg te gooien. Hij laat het betwetering econoompje Peter Brand overvliegen. Brand houdt er radicale ideeën over het samenstellen van het meest succesvolle honkbalteam op na. Op basis van statistieken en ingewikkelde modellen gooit Beane met zijn nieuwe assistent het roer om. Het management en de spelers bekijken de zaak met argusogen, maar de nieuwe tactiek lijkt wel eens te kunnen werken.

Je hoeft geen donder van honkbal te snappen om te kunnen meegaan in dit nieuwe project van de regisseur van Capote. Deze Bennett Miller maakt namelijk in korte tijd duidelijk hoe het eraan toegaat in het sportwereldje. Beane heeft heel wat balletjes en een flinke reputatie hoog te houden en dreigt herhaaldelijk flink op zijn bek te gaan. Uitermate spannend zijn de scènes waarin binnen vijf minuten en een paar telefoontjes moeiteloos een kwart van het team ingewisseld wordt. Dergelijke beslissingen moet je nemen zonder enige emotie, maar wel met het juiste onderbuikgevoel. Dat je eigen loopbaan hiermee wel eens in gevaar kan komen, is van ondergeschikt belang. Het spel van handjeklap en blufpoker moet je slim spelen, waarbij je altijd een paar zetten vooruit moet denken.

De mens Billy Beane speelt echter wel degelijk een rol bij al deze strategieën. Aanvankelijk waagt de algemeen directeur zich niet in de buurt van zijn spelers of het veld op de avond van een grote wedstrijd. Dit verandert geleidelijk als er meer voor Beane op het spel komt te staan. De momenten van handjeklap en grootspraak worden afgewisseld met verknipte flashbacks naar Beanes ontdekking en carrière als professioneel honkballer. Deze komen net als de scènes met zijn dochter wat gekunsteld over. Deze feelgoodmomenten zeggen door de snelle uitwerking uiteindelijk te weinig over het karakter van Beane. Pitt zet zijn personage neer met een gepaste dosis lef, zelfverzekerdheid en broodnodige arrogantie. Hij weet zich hierbij te omringen door een uitstekend acterende Hill en een net iets te bescheiden Philip Seymour Hoffman in een bijrol als trainer.

De fijnste sportfilms zijn vaak de films die niet echt over sport gaan. Moneyball is hiervan een schoolvoorbeeld. Met al het gemak van de wereld zijn parallellen te vinden met andere takken van sport, waarmee de laaglandse kijker wellicht wat meer affiniteit heeft. Millers wervelende biopic vertelt niet het afgezaagde verhaal van de underdog die zich een weg naar de top vecht, maar belicht de diplomatie en het spel erachter. Dat het allemaal nog echt gebeurd is ook, maakt het des te fascinerender.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KeesjeNL

Avatar

Ik hoop werkelijk waar dat Pitt door blijft acteren, hij is veel te goed om (nu al) met pensioen te gaanSmiley face!

hollywoodking

Avatar

Hij heeft al gezegt dat hij niet stopt. Hij wil wel kleine films produceren, om zo onbekend talent kans te geven.

Brad Pitt kiest de laatste jaren goede rollen en films (Jesse James,Burn After Reading, Tree of life en ga zo maar door en binnenkort ook een film met Jesse James´s regisseur, de 1e foto ziet er in ieder geval goed uit Smiley face)
hopelijk is Moneyball ook goed (trailer vind ik niet goed).

Acer

Avatar

Een fijne film om te zien, alleen vind ik Brad Pitt niet echt zoveel lijken op de echte "Billy Deane" Maar goed, hij zet wel weer eens een uitstekende filmrol neer. Dat is wellicht al een reden om deze film te bewonderen.

FilmMaster

Avatar

Lijkt me een toffe film.

benjamin

Avatar

Sportfilms zijn normaal niet echt het beste genre, maar deze lijkt wel leuk. En Brad Pitt is inderdaad zeer goed bezig de laatste tijd.

movieboy

Avatar

Hijs altijd al goed bezig geweest met acteren!

Decepticon

Avatar

benjamin "Sportfilms zijn normaal niet echt het beste genre."
Oh nee? Imo wel, Remember The Titans, Any Given Sunday en Coach Carter om maar een paar toppers te noemen.
Dit lijkt mij ook een goede film.

KeesD

Avatar

Any given sunday liet idd ook heel mooi zien hoe de sportwereld werkt achter de schermen, zwaar ondergewaardeerde film helaas.

Meeste sportfilms zijn helaas toch altijd dezelfde formule, team maakt geen enkele kans in het begin, maar groeit naar elkaar toe door samen een paar wijze levenslessen te leren en worden uiteindelijk toch kampioen.

Groot respect voor regiseurs die het orgineel aanpakken en zaken eens van een andere kant belichten.

Ga deze zeker kijken, ook nog 3 goede acteurs!

FilmMaster

Avatar

Nou ik heb deze film gister gezien en moet zeggen "4 sterren is veels te veel"

Het lijkt alsof Pitt zijn aldo raine karakter nooit is kwijtgeraakt na Tarantino's film.
Pitt blijft maar kijken met dat centenbakje's gezicht,heel raar en waarom doet ie dat? heeft ie het zelf niet door?

Hij speelt opzich erg sterk zoals altijd (bijna) maar die gekke bekken die hij trekt zijn simpelweg raar.

Phillip speelt mischien wel de slapste rol in z'n carriere,hij kan velen malen beter,hij komt in deze film te normaaltjes over en drukt niet echt een stempel op z'n rol,zoals die normaal wel doet.

De film zelf is veel slap gelul en weinig honkbal eigenlijk en het komt allemaal saai en dus niet boeiend over.

Steadicam

Avatar

FilmMaster "Het lijkt alsof Pitt zijn aldo raine karakter nooit is kwijtgeraakt na Tarantino's film."
Lol. Moneyball is pas zijn tweede film sinds Inglourious Basterds. Alleen The Tree of Life zat er nog tussen en zijn personage in die film leek echt niet op Aldo Raine.

Thiver

Avatar

Steadicam "Alleen The Tree of Life zat er nog tussen en zijn personage in die film leek echt niet op Aldo Raine."

Plus het feit dat The Tree of Life al was opgenomen voordat de productie van Inglourious Basterds startte...

Moneyball

acties