Monsters University (2013)

School Never Looked This Scary

Reviews (2)

benjamin

Avatar

Eerst het slechte nieuws: ook met deze prequel op Monsters Inc. vindt Pixar nog niet de aansluiting bij het niveau dat ze haalden met Up, Wall-E of Ratatouille. Alleen zijn er slechts bitter weinig (animatie)films die dat kunnen en dus moeten we niet al te streng zijn. Want vermakelijk is deze Monsters University zeker.

Grootste pluspunt is de (als altijd) voortreffelijke animatie en ook een tof verhaal met leuke bijpersonages. Ook de casting is weer dik in orde met Goodman en Crystal terug op post en vooral met Helen Mirren als de decaan van de universiteit. Daarnaast zijn er ook een hoop nieuwe monsters waarmee gelachen kan worden. Het verhaal zelf (de losers van de school moeten een competitie worden) lijkt helaas opvallend mager.

Het beste deel is gelukkig het laatste. Daar worden de personages het best uitgewerkt en neemt het verhaal nog een interessante omweg. Ook het einde is wat dat betreft mooi: niet het cliché happy end dat je verwacht en toch komt alles goed.

O ja, wat Pixar laat zien met de kortfilm over twee verliefde paraplu's (en een schitterende soundtrack) is geen leuk filmpje, dat is gewoon animatiekunst op het hoogste niveau.

Arteron

Avatar

Zojuist terug van Monsters University in de voorpremière. Het is een vermakelijke film al ben ik niet geheel overtuigd. De film begint uiteraard vooraf met een Pixar Short. Dit keer was het 'The Blue Umbrella' en ik was echt diep onder de indruk! De animatie is verbluffend, zo realistisch dat ik twijfelde of het niet echt was. Een ontzettend leuk kort filmpje met een mooi liedje op de achtergrond. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit filmpje kan waarderen maar ik zeker wel!

En dan natuurlijk de film waar het om draait! Het begin is erg leuk, de sfeer van de vorige film zit er goed in met ook een hoop herkenbare dingen en personages. De animatie is wederom ontzettend mooi! Er zitten leuke grappen in de film, zowel verbaal als visueel, al vond ik het visuele wat minder. Wel zijn veel verschillende monsters erg leuk bedacht. Een van de geniaalste grappen was toch wel de cameo van Roz, de norse juffrouw uit de vorige film. Ik lag helemaal dubbel en ook de eerste opdracht met de zee-egels had de lachers wel op zijn hand. Bij de ontknoping van de film dacht ik wel dat het weer de zoete Amerikaanse kant op ging, maar dit was toch juist weer een goede vondst die ik niet aan had zien komen. En vooral het echte einde was leuk.

Toch vind ik het in vergelijking met bijvoorbeeld 'Despicable Me 2' een mindere film qua grappen en lachwekkendheid. Het is meer een glimlachfilm met af en toe een schaterlach, daar waar DM2 constant lachen is. Maar dit heb ik vrijwel altijd met Pixar films. Mede hierdoor en met het ontzettend leuke korte filmpje is deze film toch wel een 8 waard!

Overigens was de teaser van Disney's Frozen ook ontzettend leuk!!