Anonymous (2011)

Was Shakespeare a Fraud?

Wat er precies waar is van deze onthulling over William Shakespeares oeuvre is ondergeschikt aan het sterke acteerwerk, de prachtige beelden en het goedlopende verhaal.
play

6,1 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
130 Min Verenigd Koninkrijk

Anonymous, dat zich afspeelt in de politieke slangenkuil ten tijde van het Elizabethaanse Engeland, speculeert over een kwestie waarover academici en briljante geesten zoals Mark Twain, Charles Dickens en Sigmund Freud eeuwenlang hun hoofd gebroken hebben, namelijk: wie heeft echt het werk geschreven dat toegeschreven wordt aan William Shakespeare? Experts hebben erover gedebatteerd, er zijn boeken over geschreven en geleerden hebben hun leven gewijd aan het beschermen of ontmaskeren van theorieën rond het auteurschap van de meest vermaarde werken uit de Engelse literatuur. Anonymous legt één mogelijk antwoord waarbij de nadruk ligt op een tijd waarin scandaleuze politieke intrige, onwettige romances in het Koninklijk Hof en de snode plannen van hebzuchtige edelen die streefden naar de macht van de troon aan het licht gebracht werden op de meest onwaarschijnlijke plek: de London stage.

Regie
Roland Emmerich
Cast
David Thewlis, Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, Jamie Campbell Bower, Rafe Spall, Joely Richardson, Xavier Samuel, Tony Way, Sam Reid, Edward Hogg, Robert Emms, Sebastian Armesto, Paolo De Vita, Trystan Gravelle, Julian Bleach.
Release
21.10.2011
Release NL
08.12.2011
Release DVD
08.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Roland Emmerich | Cast: Rhys Ifans (Edward de Vere), Sebastian Armesto (Ben Jonson), David Thewlis (William Cecil), Rafe Spall (William Shakespeare), Edward Hogg (Robert Cecil), Vanessa Redgrave (Elizabeth I) e.a.| Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2011

Nadat zijn carrière als regisseur van apocalyptische blockbusters met 2012 een financieel succesvolle, maar kwalitatief ondermaatse climax had bereikt, was het voor Roland Emmerich duidelijk tijd voor een nieuwe uitdaging. Het zal voor velen als een verrassing komen dat hij die heeft gevonden in een Elizabethaans kostuumdrama rondom de werken van William Shakespeare. Of eigenlijk: de werken waarvoor Shakespeare de eer opstreek. Want over de schrijverscapaciteiten van deze bard is deze film zeer stellig: die had hij niet. Shakespeare was een charlatan die pronkte met andermans veren. Hoe kan het anders dat er in al die jaren nooit een manuscript in zijn handschrift gevonden is?

De film draait er niet lang omheen wie de geestelijk vader van Hamlet, Macbeth en King Lear dan wel zou zijn. Edward de Vere, de graaf van Oxford, blijkt het literaire genie achter het befaamde oeuvre van Shakespeare. Deze getormenteerde ziel, met een onbedwingbare drang tot het schrijven van poëzie en proza, wordt verstikt door zijn verplichtingen aan de kroon en het liefdeloze huwelijk waarin zijn nare schoonfamilie hem gechanteerd heeft. Zich ervan bewust dat het vele werk dat hij door de jaren heen in het geheim heeft geschreven nooit onder zijn eigen naam kan worden gepubliceerd of opgevoerd (vanwege de politieke thema’s), benadert Edward de worstelende toneelschrijver Ben Jonson en geeft hem zijn werken zodat hij deze als de zijne kan presenteren. Jonson ziet dat echter niet zitten, waarop de joviale acteur Will Shakespeare zich de werken toe-eigent, met ongekend succes.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Anonymous Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Anonymous

acties