Straight Outta Compton (2015)

The world's most dangerous times created the world's most dangerous group

Reviews (2)

Olrik

Avatar

Voor een gezellige vakantie in Californië moest je in de jaren 80 niet in Compton zijn. Deze wijk stond bekend om zijn problemen met drugs en geweld. Te midden van alle ellende vond een groep jongens elkaar om rapmuziek te maken. Dr. Dre ( Corey Hawkins ), Eazy-E ( Jason Mitchell ) en Ice Cube ( O'Shea Jackson Jr. ). Dr. Dre leverde de muziek, Ice Cube schreef de teksten en Eazy-E groeide uit tot de stem van de groep. Toen eenmaal de eerste plaat was opgenomen was N.W.A. geboren ( Niggaz With Attitude ).

Het idee voor deze film was er al lang en voornamelijk Ice Cube wou deze biografie graag maken. Toen het juiste script voorbijkwam, kreeg hij Dr. Dre en de weduwe van Eazy-E aan boord als producers. Het is natuurlijk niet zo dat je met wat goede muziek ook meteen een goede film hebt. En dus nam Ice Cube contact op met zijn oude vriend waarmee hij Friday maakte. Regisseur F. Gary Gray debuteerde in 1995 met de door Ice Cube geschreven komedie Friday. Gray is tevens een redelijk bekwame regisseur van actiefilms ( The Negotiator, The Italian Job, Law Abiding ).

De eerste minuten van de film geven meteen een goede indruk van waar de bandleden vandaan kwamen. Met korte individuele introducties van ieder lid komt ieders aandeel binnen de groep snel naar voren. De castingafdeling heeft goed werk geleverd voor het opduiken van de drie relatief onbekende hoofdrolspelers. O’Shea Jackson Jr. heeft de gelijkenis met zijn vader Ice Cube natuurlijk al mee, maar ook zijn acteerwerk is geweldig. Corey Hawkins en Jason Mitchell zijn net zoals O'Shea geweldig als Dr. Dre en Eazy-E . Ook de rollen van Paul Giamatti als manager Jerry en R. Marcos Taylor als Suge Knight zijn fenomenaal. Giamatti en Yaylor komen erg goed over als de twee mannen die uiteindelijk verantwoordelijk waren voor het uiteenvallen van de groep.

Gray weet met deze film de juiste focus te vinden en daarmee wordt Straight Outta Compton een film met zowel actie als diepgang. Gray houdt zijn regie erg strak. De meest indrukwekkende momenten bevinden zich vooral aan het begin van de film als we de jongens volgen op hun pad naar succes. De optredens zijn zo pakkend gefilmd waardoor je het gevoel krijgt dat je zelf aanwezig bent in de zaal. Gray laat je als kijker ook de minder fraaie kanten van N.W.A. zien. Zo zien we dat de jongens zich tijdens een tour behoorlijk tegoed doen aan drank, drugs en seks.

N.W.A was destijds erg controversieel. Ze hadden een duidelijke stem over de hardheid van de straten van Compton. De groep zorgde nogal voor wat onrust in de maatschappij en hun teksten werden als ongeoorloofd gezien, met name het nummer Fuck Tha Police. Regisseur F. Gary Gray vertelt in de eerste helft van de film een verhaal over het belang van vrijheid van meningsuiting en stapt daarna over op de spanningen binnen de groep, hun onderlinge ruzies en de verschillende paden die zij beliepen na het succes van N.W.A. Maar hun enorme invloed op de hiphopscene en de meer duistere kanten van het leven in Compton voelen niet helemaal aanwezig in de film. Er wordt in enkele scènes teruggekeken naar een paar incidenten met drugs en racisme, maar deze worden snel opzij geschoven voor de kern van het verhaal: de relaties tussen de mannen zelf en de politiek van de muziekindustrie van die tijd.

In een sneltreinvaart komen een hoop hoogte en dieptepunten uit de N.W.A. geschiedenis voorbij, zoals de oprichting van platenlabel Ruthless of het beruchte optreden waarbij ondanks de waarschuwingen het nummer Fuck Tha Police werd opgevoerd. Van Ruthless maakte Dre de overstap naar Death Row Records. Leuk om te zien is dat andere grootheden als Snoop Dogg en 2Pac hier ook voorbijkomen. Ook maakt de platenbaas Suge Knight hier zijn intrede. Knight was niet bepaald een lieverdje en je zou hem zelfs kunnen zien als de grote slechterik van de film.

Toch is Straight Outta Compton geen perfecte film. Dat Dr. Dre een van de producers is van Straight Outta Compton is duidelijk te merken. Vooral aan de manier waarop zijn karakter wordt neergezet. Hij zorgt goed voor zijn vrouw en dochter, is het grote voorbeeld voor zijn broer en lijkt niet van wilde feestjes te houden. Daarnaast zijn er ook nog de clichés die we kennen uit andere gangsterfilms. Drugs, geweld en racisme zijn nou eenmaal verbonden met de muziek die N.W.A. maakte. Natuurlijk moest dit ook in de film worden verwerkt, maar dat gebeurt af en toe alleen net iets te geforceerd. De film zit vol met de meest racistische politieagenten en sommige agenten worden zelfs afgeschilderd als slechteriken. N.W.A had vaak ruzie met de politie en dit had beslist invloed op hun leven, maar het is vaak nogal over de top. Het had niet gehoeven, we weten dat het zo was.

Het is aan te raden om Straight Outta Compton niet altijd even serieus te nemen. Zo berust het telefoongesprek tussen Dr. Dre en Eazy E vlak voor de dood van deze laatstgenoemde niet geheel op de waarheid. Op zich maakt dit niet veel uit, want Gray levert met deze film een uitstekende biografie af. Straight Outta Compton heeft de juiste mix tussen humor en drama. De tweeënhalf uur durende film vliegt erg snel voorbij.

De muziek, het acteerwerk en de regie zijn de belangrijkste redenen om deze film te zien. Deze film is beslist niet perfect, maar over het algemeen heb ik mij er uitstekend mee vermaakt. Straight Outta Compton is een biografie die zeker de moeite waard is om te kijken.

8.0 / 10

pmw84

Avatar

Echt een master piece

Een film die de tijd neemt om een goed verhaal neer te zetten. Op youtube vind je meeste "waar gebeurde" scenes terug en in deze film hebben zij het tot leven gebracht!

Echt een kippenvel movie

Ik heb enorm van genoten. Mensen van jaren 80-90 zoals ik gaan zeker genieten van de soundtracks in de film

Ik hoop dat deze regisseur ooit een goede film over 2Pac gaat neerzetten. Overigens, de persoon die 2pac in deze film speelt lijkt sprekend op hem. Zijn rol was kort en krachtig, maar bioscoop ontplofte toen hij te voorschrijn kwam!!!