The Whistleblower

The Whistleblower (2010)

Nothing is more dangerous than the truth.

Reviews (2)

Tarkus

Avatar

Schokkende film over de mensenhandel (zeg maar gerust vrouwenhandel) in Bosnië.
Het schokkendste van alles in deze film is dat niet de lokale bevolking alleen verantwoordelijk is voor de handel, maar ook de VN en andere organisaties die zogenaamde bescherming moet bieden aan de bevolking.
Om kort te zijn, de film maar zeer goed duidelijk dat er overal klootzakken zitten, ook in de hoogste rangen van de vredesmacht.
Een dikke pluim voor alle acteurs en actrices om dit in een film openbaar te maken.
Een aanrader is deze film zeker en vast !!
Toch een verwittiging voor mensen die niet goed tegen schokkende beelden kunnen, al toont men het niet expliciet, de beelden zijn duidelijk genoeg !!

centr1no

Avatar

Sterke film met een aangrijpend verhaal dat grotendeels waarheidsgetrouw is.
Ook het acteerwerk is van de bovenste plank en hoofdrolvertolkster Rachel Weisz wordt al gezien als grote kanshebber voor een Oscar.

Naar mijn idee echter is Rachel Weisz het grootste minpunt van deze film. Maar niet haar acteren is het probleem maar haar uiterlijk.
Ze lijkt totaal niet op de persoon die ze speelt (Kathryn Bolkovac). Sterker nog; qua uiterlijk lijken het wel tegenpolen. Maar als je niet bekend bent met de persoon dan is dat nog niet zo'n probleem.
Wat echter wel het probleem is (vind ik dan althans) is dat Weisz qua uiterlijk totaal niet geloofwaardig is als politieagente uit Nebraska.
Google maar even een foto van de echte Kathryn Bolkovac om te zien hoe een politieagente uit Nebraska er uit hoort te zien.
Bij de eerste scene waarin Weisz in politieuniform te zien is had ik onmiddelijk het idee dat daar iets niet klopte.
Zoals een verpleegster niet op naaldhakken loopt hoort Rachel Weisz niet in een politieuniform.
Het is dan wel weer aan het goede acteren te danken dat ik dat idee ook weer vrij snel kwijt was.
Maar helaas gebeurde exact hetzelfde op het moment dat Monica Bellucci in beeld kwam.
Het gooit je meteen terug naar het besef dat je gewoon een Hollywoodprodukt zit te kijken en voor mij deed dit echt afbreuk aan het integere en geloofwaardige van de film.

Ook al heeft deze een 'R'rating; er zijn een wat aangrijpender martelscene en wat naakt grotendeels uit weggehaald of 'verdekt'. Er wordt dan weer wel op een gegeven moment een meisje zichtbaar door haar hoofd geschoten. (typische Amerikaanse filmkeuring weer)
Vooral bij de martelscene ziet het er wat geknutselt uit en heb je wel een idee wat er gebeurt maar zeker weten doe je het niet. Doordat dit zo knullig in beeld gebracht wordt, leidt dat weer af van de naargeestige sfeer die door de film gevoerd wordt.

Wanneer je je niet zoals mij door dit soort dingen laat afleiden dan is deze film meer dan de moeite waard om te zien.
Hij grijpt je niet naar de spreekwoordelijke strot maar geeft je wel stof tot nadenken.