The Equalizer

The Equalizer (2014)

What do you see when you look at me?

Was het alweer tijd voor een remake van Man on Fire?
play

6,5 details

  • 132 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Thriller
  • Verenigde Staten
132 Min Verenigde Staten

Een voormalige commando zette zijn eigen dood in scène om een rustig leven te kunnen leiden. Als het jonge meisje Teri wordt ontvoerd door Russische gangsters, besluit hij uit zijn geheime pensioen terug te komen.

Regie
Antoine Fuqua
Cast
Denzel Washington, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman, Marton Csokas, Haley Bennett, Melissa Leo, E. Roger Mitchell, Vladimir Kulich, Alex Veadov, David Meunier, Anastasia Sanidopoulos Mousis, James Wilcox, Johnny Skourtis, Mike O'Dea.
Budget
$ 55.000.000
Opbrengst
$ 192.330.738
Release
26.09.2014
Release NL
25.09.2014
Release DVD
20.01.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Antoine Fuqua| Cast: Denzel Washington (Robert McCall), Marton Csokas (Teddy), Chloë Grace Moretz (Teri), David Harbour (Masters), Johnny Skourtis (Ralphie) e.a.| Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2014

Regisseur Antoine Fuqua is gefascineerd door personages die hun boekje te buiten gaan om het juiste te doen. Denk bijvoorbeeld aan de door Richard Gere gespeelde politieagent in Brooklyn’s Finest die zijn hele carrière de regels volgt, maar pas een heldendaad verricht wanneer hij vlak voor zijn pensioen op eigen houtje te werk gaat. Van hetzelfde laken een pak zijn Tears of the Sun en King Arthur, die allebei een hoofdpersoon hebben die de bevelen van hogerhand negeert en vervolgens de strijd aangaat met een barbaarse overmacht. Fuqua’s oeuvre bevat weliswaar volop variaties op dit thema, maar biedt zelden ruimte voor verkenning van de morele implicaties ervan. De schurken zijn tot op het bot verrot en de enige die ze kan bestrijden is een rechtschapen held tegen wil en dank. Had Fuqua vijftig geleden geleefd, dan zou hij waarschijnlijk aan de lopende band films met John Wayne hebben gemaakt.

Toch leek het ooit anders te worden. Fuqua brak namelijk door Training Day, waarin de zaken heel wat minder zwart-wit werden geschetst. In een Oscarwinnende rol was Denzel Washington te zien als corrupte narcotica-agent die volledig is doorgeschoten in het idee dat het doel de middelen heiligt. De enige die hem durft te stoppen, is een idealistische jonge agent die juist wél de regels volgt. De belofte die deze film met zich meebracht, heeft Fuqua nooit waar weten te maken; zijn latere werk is een toonbeeld van middelmatigheid. Het lijkt bemoedigend dat hij voor zijn nieuwste opnieuw gebruik mag maken van de kwaliteiten van Washington, maar helaas: The Equalizer is geen tweede Training Day. Het is eerder een oppervlakkige remake van Man on Fire.

videotrailers & clips

alle artikelen (25)

The Equalizer Nieuwsberichten