Recensie

The Equalizer (2014)

Was het alweer tijd voor een remake van Man on Fire?

door Thierry Verhoeven om 21:18 in RECENSIES
The Equalizer poster
Regie: Antoine Fuqua| Cast: Denzel Washington (Robert McCall), Marton Csokas (Teddy), Chloë Grace Moretz (Teri), David Harbour (Masters), Johnny Skourtis (Ralphie) e.a.| Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2014

Regisseur Antoine Fuqua is gefascineerd door personages die hun boekje te buiten gaan om het juiste te doen. Denk bijvoorbeeld aan de door Richard Gere gespeelde politieagent in Brooklyn’s Finest die zijn hele carrière de regels volgt, maar pas een heldendaad verricht wanneer hij vlak voor zijn pensioen op eigen houtje te werk gaat. Van hetzelfde laken een pak zijn Tears of the Sun en King Arthur, die allebei een hoofdpersoon hebben die de bevelen van hogerhand negeert en vervolgens de strijd aangaat met een barbaarse overmacht. Fuqua’s oeuvre bevat weliswaar volop variaties op dit thema, maar biedt zelden ruimte voor verkenning van de morele implicaties ervan. De schurken zijn tot op het bot verrot en de enige die ze kan bestrijden is een rechtschapen held tegen wil en dank. Had Fuqua vijftig geleden geleefd, dan zou hij waarschijnlijk aan de lopende band films met John Wayne hebben gemaakt.

Toch leek het ooit anders te worden. Fuqua brak namelijk door Training Day, waarin de zaken heel wat minder zwart-wit werden geschetst. In een Oscarwinnende rol was Denzel Washington te zien als corrupte narcotica-agent die volledig is doorgeschoten in het idee dat het doel de middelen heiligt. De enige die hem durft te stoppen, is een idealistische jonge agent die juist wél de regels volgt. De belofte die deze film met zich meebracht, heeft Fuqua nooit waar weten te maken; zijn latere werk is een toonbeeld van middelmatigheid. Het lijkt bemoedigend dat hij voor zijn nieuwste opnieuw gebruik mag maken van de kwaliteiten van Washington, maar helaas: The Equalizer is geen tweede Training Day. Het is eerder een oppervlakkige remake van Man on Fire.

The Equalizer bevat namelijk eveneens Denzel Washington als rechtschapen man met een schimmig verleden, die vanwege een jong meisje de strijd aangaat met allerlei gespuis. Ditmaal behoren die echter niet tot een Mexicaans misdaadsyndicaat, maar zijn het Russische maffiosi die Boston onveilig maken. Niet dat dit veel verschil maakt: enkel de taal die de zware jongens spreken is anders. Washingtons personage wijkt gelukkig iets meer af van het bekende. In plaats van een aan lager wal geraakte dronkenlap die door de vriendschap met zijn beschermelinge wat van zijn eigenwaarde herwint, is de door hem neergezette Robert McCall een man die zijn leven bijzonder goed onder controle heeft. Dat is onder meer te zien aan zijn spartaans ingerichte appartement; na de afwas staan in zijn afdruiprek niet meer dan één bord, één vork, één mes en één glas. Een duidelijk contrast met de overdaad waar maffiamensen zich graag mee omringen.

The Equalizer ontvouwt zich volgens de conventies van de vigilantefilm, maar mist een cruciaal element: het omslagpunt. We zien weliswaar McCalls eerste aanvaring, maar nooit wordt geheel duidelijk waarom hij nou eigenlijk het recht in eigen hand neemt. Hij wordt immers niet persoonlijk aangevallen, noch is er reden om aan te nemen dat hij zichzelf à la Taxi Driver tot waanzin drijft. Voor iemand wiens leven prima op orde is, zou een bezoekje aan een politiebureau niet ondenkbaar hoeven zijn, maar het bestaan van de politie wordt pas erkend nadat McCall al aan zijn eenmansstrijd is begonnen. Er blijkt dan sprake te zijn van corruptie, maar de omvang daarvan wordt nooit benoemd. Is het volledige politiekorps zodanig corrupt dat werkelijk niets anders rest dan individueel de misdaad te bestrijden? Voor alle duidelijkheid: de film speelt zich af in Boston, niet in Gotham City.

Een groter mankement is de totale afwezigheid van consequenties. Het zal niemand verrassen dat McCall zich niet zomaar gewonnen geeft, maar het is schokkend hoe absurd weinig de doorgaans goed geoliede maffiamachine tegen hem weet uit te richten. In een tijd waarin een Batman-film de escalatie die onherroepelijk voortvloeit uit het bevechten van criminele machten als belangrijkste thema hanteert, is The Equalizer in vergelijking weinig meer dan een ordinaire machofantasie die hopeloos achter de feiten aanloopt. Enkel de natuurlijke autoriteit van Denzel Washington maakt het mogelijk hier enigszins in mee te gaan, maar helaas kan Fuqua het niet laten constant de coolheid van zijn hoofdpersoon te moeten benadrukken. Slowmotion, rockmuziek, explosies op de achtergrond (waar onze held uiteraard niet naar omkijkt): alle clichés worden afgewerkt. Fuqua’s stilistische keuzes zorgen er zelfs voor dat het slotstuk niet het zinderende kat-en-muisspel is dat het zou moeten zijn, maar simpelweg een luidruchtig actiefestijn.

The Equalizer opent met een citaat van Mark Twain en refereert nog geen tien minuten later naar het werk van Ernest Hemingway. Dergelijke literaire verwijzingen geven vaker dan eens blijk van een ongepaste grootheidswaan en hier is dat niet anders. Fuqua is immers geen Twain of Hemingway; hij is zelfs geen Michael Bay. Wat hij wel is, is een grootleverancier van fastfoodfilms. Daar hoeft hij zich niet voor te schamen, want zijn maaltijden zijn best te eten en ze vullen de maag… maar erg voedzaam zijn ze niet. The Equalizer past wat dat betreft uitstekend in zijn oeuvre, al heeft hij betere gemaakt.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

batmaster

Avatar

Vond dit echt een toffe film! Goed tempo ook.

sonnycorleone

Avatar

Wat moet ik met deze recensie! Middelmatigheid? Brooklyn's finest vond ik 'n goeie film! Richard gere speelde erg goed!

Pete_027

Avatar

Had ik toch gelijkt toen ik zei; Man on Fire Part 2: The Equalizer:P

Desalniettemin wil ik de film wel zien. Tot nu toe nog maar een slechte film met Denzel gezien.

Carnage

Avatar

Dit kwam gisteren in de sneak preview !!!

vond het wel lekker vermakkelijke :$

welke film et denzel washington vond jij niet goed dan ?

Merlin

Avatar

Goed geschreven recensie, veel achtergrond over eerder werk van regisseur Fuqua. Denzel Washington speelt de hoofdrol, daarom alleen al het kijken waard.

YOLO

Avatar

maar helaas: The Equalizer is geen tweede Training Day. Het is eerder een oppervlakkige remake van Man on Fire.
O+
Nee, het is gebaseerd op de TV serie.


Enne Man on Fire met Denzel was al een remake van Man on Fire met Scott Glenn.
Please check je bronnen eens goed voordat je een recensie schrijft.

Pete_027

Avatar

Carnage "welke film et denzel washington vond jij niet goed dan ?"


John Q

Frietgezicht

Avatar

Pete_027 "John Q"


Idd,die man speelt niet bepaald alleen in pareltjes maar echt bagger eigenlijk ook nooit.
Heb Flight nooit gezien maar hij haalt toch qua films net aan voldoende of er flink boven.

Deze recensie zegt mij weinig,lees zat goede recensies.

Banned

Avatar

Spijtig dat die regisseur het niveau van Training Day niet meer haalt.

rep_robert

Avatar

YOLO "O+
Nee, het is gebaseerd op de TV serie.


Enne Man on Fire met Denzel was al een remake van Man on Fire met Scott Glenn.
Please check je bronnen eens goed voordat je een recensie schrijft."


Begrijpend lezen is ook een vak. De recensist zegt nergens dat het een remake is van Man on Fire. Men trekt snel paralellen met Training Day vanwege de regisseur omdat hier ook volop mee geadverteerd wordt, maar in feite lijkt de film eerder op een rip off van Man on Fire dan dat je het met Training Day kan vergelijken.

Dus de volgende keer even beter lezen voordat je onzin neerkwakt.

Fredius

Avatar

De film heb ik gisteravond gezien en moet zeggen dat ik het een meer dan geslaagde film vindt. Ik stoor me niet aan recensies want ik ga uit van een persoonlijke smaak. Al vaker films gezien die een mindere beoordeling hebben gehad maar persoonlijk vind ik ze dan toch goed. Kwestie van smaak, net als muziek. Ik zeg, gewoon zelf gaan zien.

Thiver

Avatar

YOLO "Enne Man on Fire met Denzel was al een remake van Man on Fire met Scott Glenn."

Mwoah, eerder een tweede verfilming van het gelijknamige boek.

rep_robert "Begrijpend lezen is ook een vak. De recensist zegt nergens dat het een remake is van Man on Fire. Men trekt snel paralellen met Training Day vanwege de regisseur omdat hier ook volop mee geadverteerd wordt, maar in feite lijkt de film eerder op een rip off van Man on Fire dan dat je het met Training Day kan vergelijken."

Precies dit. Het is zelfs zo erg dat The Equalizer een martelscène bevat waarin Denzel Washington zijn slachtoffer informeert over zijn resterende tijd. Klinkt bekend, nietwaar?

sonnycorleone

Avatar

Frietgezicht "Idd,die man speelt niet bepaald alleen in pareltjes maar echt bagger eigenlijk ook nooit.
Heb Flight nooit gezien maar hij haalt toch qua films net aan voldoende of er flink boven.

Deze recensie zegt mij weinig,lees zat goede recensies."
Flight moet je wel gaan kijken! Ook gewoon boven gemiddeld goed!

Thiver

Avatar

sonnycorleone "Wat moet ik met deze recensie! Middelmatigheid? Brooklyn's finest vond ik 'n goeie film!"

Brooklyn's Finest is inderdaad een prima film; daarop kan ik niet veel af dingen. Het was de enige keer dat Fuqua qua niveau weer een beetje in de buurt van dat van Training Day kwam.

ironboy

Avatar

2.5 ster? Kerel doe normaal xD heb m net gezien hij is echt supervet

Thiver

Avatar

Wanneer je je puberteit ontgroeit bent, zul je het begrijpen. ;)

IMAX3D

Avatar

Deze film is minimaal 4 sterren waard, weet niet waar die 2,5 ster van jullie op gebasseerd is.
opbouw film prima, verhaal prima, casting prima. alles in de film is prima. toch wel 1 van de beste acteurs momenteel rondlopende! wat een baas is denzel

Rem

Avatar

Quote uit de recensie: 'Fuqua is immers geen Twain of Hemingway; hij is zelfs geen Michael Bay. Wat hij wel is, is een grootleverancier van fastfoodfilms. Daar hoeft hij zich niet voor te schamen, want zijn maaltijden zijn best te eten en ze vullen de maag…'

Hier snap ik helemaal niets van. Probeert je nou te zeggen dat Antoine Fuqua een mindere regisseur is dan Michael Bay? Of toch iets anders? Het moet haast wel, want de niet al te originele metafoor doorvoerende kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat de maaltijden van Bay minder goed te eten zijn... ;)

sonnycorleone

Avatar

Denzell=The black charles bronson!

NWRfan

Avatar

Ben ik de enige die t met deze recensie eens is? Ik vond t een matige actiefilm vol met clichés. Denzel speelt op automatische piloot (al moet ik zeggen dat hij dan alsnog zeer aardig acteert). Er was geen backstory (wat is de trigger om in zn eentje de halve maffia uit te schakelen?). Bovendien was Denzel eigenlijk gewoon een sociopaat die verheerlijkt wordt (met prikkeldraad iemand ophangen is best cool hoor, maar als je t gaat hebben over moraliteit...). 5/10

Ed Crane

Avatar

rep_robert "Begrijpend lezen is ook een vak. De recensist zegt nergens dat het een remake is van Man on Fire."


Taal is sowieso een vak... "recensist" :?

FPentangeli

Avatar

Beste Thierry,

Heb deze film gezien net zoals alle films van Denzel sinds de jaren 90.

Nadat ik de film heb gezien zocht ik alvast wat recensies voor een nieuwe film die ik wilde gaan zien.

Toen stuitte ik op jouw recensie Thierry. Ik reageer niet op forums, sterker ik heb nooit een account om te reageren omdat ik de moeite niet wil nemen om te reageren. Echter vind ik jouw recensie buiten alle werkelijkheid geschreven dat ik dacht hier moet ik op reageren.

Inhoudelijk op jouw stukje dat je het een vervolg vind op man on fire. Die film heb je wel gezien toch. Die film ging over een kerel die geen toekomst meer ziet in zijn leven, aan lager wal raakt, vervolgens een klus krijgt bij een familie waar hij daar zijn leven oppakt en een connectie krijgt met een klein meisje. De film daar begint zodra het meisje gepakt wordt. Een heerlijke wraakfilm.

Waar jij parallellen ziet met man on fire op gebied van verhaal moet ik bekennen dat ik die helemaal niet zie. Wraakfilm versus iemand die iets goed wil doen voor algemeen belang.

De parallellen die ik wel zie zijn de geweldige acteerprestaties van Denzel in beide films en hoe sterk hij een personage kan neerzetten.

Anders dan jij vind ik het verhaal geloofwaardig en steekt het goed in elkaar. Onze vriend steekt geen tijd in de politie omdat hij weet dat georganiseerde misdaad wel wordt gedekt door politici en agenten. Iets wat later in de film naar boven komt als hij ziet hoeveel politici op de loonlijst staan. Pas als hij genoeg bewijs heeft schakelt hij politie en FBI in. Eerlijk gezegd allemaal vrij logisch. Maar ja als je de kwaliteiten van Robert niet hebt en alleen maar recensies schrijft is je eerste reactie al gauw de politie bellen.

Er is niet zo veel tijd gestoken in de achtergrond van het personage omdat deze film gebaseerd is op een tv serie die nog draaide in jouw tijd. ex agent die de wereld schurk voor schurk beter wil maken. Meer achtergrond wil ik ook niet, misschien in het volgende deel.

Jij vind het schokkend om te zien dat de doorgaans goed geoliede maffiamachine zo weining weet uit te richten tegen hem. Wat hadden ze nog meer moet doen? Straaljagers en bommenwerpers op hem af moeten sturen. Ik weet niet of je de film heb gezien maar al die gasten zagen eruit of ze 5 man tegelijk konden pakken. Maar Robert kunnen ze niet pakken want hij is de held die ondanks een aantal verwondingen en met een beetje hulp van Ralphie toch de dag weet te redden

Jij vind deze film niet voedzaam. Tenzij jij de hele dag door herhalingen van godfather aan het kijken bent moet ik je helaas wakker maken en vertellen dat de huidige films niet aan dat niveau kunnen tippen. The Equalizer is meer dan een entertainende film. Het is enkel en alleen doordat Denzel erin speelt een klassieker geworden.

Dan wil ik het tot slot hebben over jouw waardering. Daarvoor heb ik naar andere films gekeken die jij gewaardeerd hebt. Chef, Red en Iron man 2. Dat waren de eerste die ik kon vinden op het www. Het valt me op dat we het totaal niet eens zijn over waardering van films. Dat mag want dat maakt het zo leuk om überhaupt een recensie te schrijven lijkt mij. Alleen bijster consequent ben je niet.

Iron man 2 geef je 3,5 ster omdat het een leuke film is waar je niet met teveel verwachtingen naar moet kijken. Dan denk ik oke daar laat ik je mee wegkomen. Geen diepgaand verhaal, meer van hetzelfde maar oke een leuke cast.

Dan geef je Red 2 sterren? Ook een leuke cast en als je daar zonder verwachtingen gaat zitten kan je tenminste ook nog lachen. Een plus ten opzichte van Iron man 2.

Dan geef je chef 2,5 ster. 2,5 ster omdat hij gelardeerd zou zijn onder de zoetigheid. Chef is een aanrader Thierry. Een leuke entertainende film zonder teveel poespas.

En waarmee je al je waardigheid weggooit is voor een film van Denzel Washington 2,5 ster te geven. Zonder de film gezien te hebben weet een echte filmliefhebber dat Denzel sinds the preachers wife niet meer in een slechte film te zien is. We praten dus over een acteur die al 18 jaar degelijk goede films maakt. Daar geef jij 2,5 ster voor.

Daar gaat je waardigheid.

B@chelor

Avatar

OMG :E

Ik vond de film best aardig en af en toe best gewelddadig. Beetje voorspelbaar, maar wel vermakelijk. Mede dankzij Denzel en de bad guy. Eigenlijk is het gewoon een B-film met A-acteurs ;)

benjamin

Avatar

FPentangeli "En waarmee je al je waardigheid weggooit is voor een film van Denzel Washington 2,5 ster te geven. "


Heb jij speciaal een account aangemaakt om te zeggen dat een recensent z'n waardigheid weggooit omdat hij z'n beoordeling baseert op de film in plaats van blindelings meer sterren te geven omdat een bepaalde acteur meedoet?

MasterTim

Avatar

Gisteren gezien en de vergelijking met Man on Fire is wel te begrijpen. Echter qua niveau vond ik Man on Fire een betere film. The Equalizer is wel een aardige film maar duurt te lang. Had op een gegeven moment het gevoel dat ik al 3 uur in de bioscoop zat. Echt spannend en verrassend wordt het niet maar The Equalizer is verder een leuk tussendoortje.

Thiver

Avatar

FPentangeli "Inhoudelijk op jouw stukje dat je het een vervolg vind op man on fire."

Hoho, dat heb ik niet gezegd. Ik zei slechts dat The Equalizer meer weg heeft van Man on Fire dan van Training Day. Geen letterlijke remake dus, laat staan een vervolg.

FPentangeli "Die film heb je wel gezien toch."

Jazeker, tweemaal zelfs. Zonder inhoudelijke kennis ervan zou ik 'm uiteraard niet ter sprake hebben gebracht.

FPentangeli "De film daar begint zodra het meisje gepakt wordt."

Niet bepaald. De film is al een goede driekwartier bezig wanneer dit gebeurt. Je zou echter wel kunnen bepleiten dat hier de tweede akte begint.

FPentangeli "Waar jij parallellen ziet met man on fire op gebied van verhaal moet ik bekennen dat ik die helemaal niet zie. Wraakfilm versus iemand die iets goed wil doen voor algemeen belang."

Er is inderdaad een zekere mate van verschil, maar qua opzet verschillen de films niet als dag en nacht van elkaar. Denzel Washingtons personage in Man on Fire heeft inderdaad persoonlijkere drijfveren, maar voert net zo goed een eenmansstrijd tegen een grote anonieme overmacht als zijn personage in The Equalizer. De aanleiding daarvoor is in beide gevallen een persoonlijke betrokkenheid bij jong meisje dat slachtoffer wordt van de plaatselijke misdaad... evenals een GCDLaE-shot. Wat ze eveneens gemeen hebben, is dat het hoofdpersonage zo hevig wordt opgeslokt in zijn strijd, dat hij geen andere keuze heeft dan voorwaarts blijven stoten; er is immers geen weg meer terug. Wat Man on Fire echter de superieure film maakt, is het einde: de enige manier voor Washingtons personage om te winnen, is door zichzelf over te geven, zich op te offeren voor het meisje dat hem het licht heeft laten zien. 'An old man dies. A little girl lives. Fair trade.' Oeps, verkeerde film... The Equalizer eindigt ermee dat het hoofdpersonage gewoon over straat kan lopen, alsof er nooit iets is gebeurd. Er is geen enkele consequentie voor de personages; ze hebben niets verloren of geleerd.

FPentangeli "Onze vriend steekt geen tijd in de politie omdat hij weet dat georganiseerde misdaad wel wordt gedekt door politici en agenten."

Prima, maar vertel dat dan. De film neemt ruim de tijd om alles op te zetten (wat bewonderenswaardig is, want meestal willen films als deze zo snel mogelijk aan de slag met de actie), maar heeft blijkbaar geen minuutje over om de kijker (eventueel samen met McCall) te laten zien dat de politie niet te vertrouwen is. Overigens is dat nog steeds redelijk vergezocht: de politiemacht van Boston heeft geen slechte reputatie.

FPentangeli "Maar ja als je de kwaliteiten van Robert niet hebt en alleen maar recensies schrijft is je eerste reactie al gauw de politie bellen."

Wie zegt dat ik die kwaliteiten niet heb? Recensies schrijven is heus niet het enige wat ik doe, hoor... B-) Maar goed, bij onrecht bel ik inderdaad gewoon de politie. Waarom? Omdat ik een rechtschapen burger ben die geen eigen rechter gaat spelen. Dat is namelijk niet alleen verboden, maar ook nog eens gevaarlijk. Zowel voor mijzelf als voor mijn omgeving. Bij mensen die dat wel doen, zit doorgaans een steekje los. In de echte wereld lijken ze dan ook meer op Travis Bickle dan op Bruce Wayne.

FPentangeli "Er is niet zo veel tijd gestoken in de achtergrond van het personage omdat deze film gebaseerd is op een tv serie die nog draaide in jouw tijd."

Mijn tijd? Hoe oud denk je dat ik ben? }: Maar goed, wil je hiermee zeggen dat ik de serie zou moeten bekijken om de achtergrond van het personage in te vullen? Zo werkt dat niet. Als je een vervolg maakt op een serie kan dat eventueel (al is Serenity ook geschikt voor mensen die Firefly niet hebben gezien), maar net als met remakes moet een verfilming van een serie voor iedereen zonder voorkennis te bekijken zijn.

FPentangeli "Jij vind het schokkend om te zien dat de doorgaans goed geoliede maffiamachine zo weining weet uit te richten tegen hem. Wat hadden ze nog meer moet doen?"

Misschien een deuk in een pakje boter slaan? Ze kregen het zelfs niet voor elkaar een van McCalls collega's af te maken. Hadden ze dat wel gedaan, had dat de spanning ten goede gekomen en was duidelijk geweest dat McCalls kruistocht niet zonder consequenties is. Zelfs een stripboekverfilming als The Dark Knight durft met dergelijke thematiek te stoeien.

FPentangeli "Jij vind deze film niet voedzaam. Tenzij jij de hele dag door herhalingen van godfather aan het kijken bent moet ik je helaas wakker maken en vertellen dat de huidige films niet aan dat niveau kunnen tippen."

Nee, ik ben niet de hele dag herhalingen van The Godfather bekijken. Films worden sowieso niet herhaald en na drie kijkbeurten is mij wel duidelijk hoe goed die film is. Ik neem aan dat je met "huidige films" doelt op films van vandaag de dag? Als in: tegenwoordig maakt men geen films meer van het niveau van The Godfather? Wel, ik geloof niet dat kwaliteit tijdgebonden is. In 1972 werd naast The Godfather namelijk ook een hoop rotzooi uitgebracht.

FPentangeli "The Equalizer is meer dan een entertainende film."

Haal "meer dan" weg en je zin klopt. De film is namelijk inderdaad vermakelijk. Dat wil echter niet gelijk zeggen dat het een goede film is. Er zijn een hoop slechte films (en voor de duidelijkheid: The Equalizer is niet slecht, maar simpelweg middelmatig) die enorm vermakelijk zijn.

FPentangeli "Het is enkel en alleen doordat Denzel erin speelt een klassieker geworden."

Wow, dat is snel. Meestal hebben films iets langer dan een week nodig om een dergelijke status te veroveren. Betekent dit trouwens dat alle andere films met Denzel Washington ook klassiekers zijn geworden "enkel en alleen doordat Denzel erin speelt"?

FPentangeli "Dan wil ik het tot slot hebben over jouw waardering. Daarvoor heb ik naar andere films gekeken die jij gewaardeerd hebt. Chef, Red en Iron man 2. Dat waren de eerste die ik kon vinden op het www."

Ik heb wel iets meer geschreven dan die drie, hoor...

FPentangeli "Het valt me op dat we het totaal niet eens zijn over waardering van films. Dat mag want dat maakt het zo leuk om überhaupt een recensie te schrijven lijkt mij."

Nee, hoor. Ik doe dit niet omdat het zo leuk is met mensen van mening te verschillen. Wil je nog een keer raden?

FPentangeli "Iron man 2 geef je 3,5 ster omdat het een leuke film is waar je niet met teveel verwachtingen naar moet kijken. Dan denk ik oke daar laat ik je mee wegkomen. Geen diepgaand verhaal, meer van hetzelfde maar oke een leuke cast.

Dan geef je Red 2 sterren? Ook een leuke cast en als je daar zonder verwachtingen gaat zitten kan je tenminste ook nog lachen. Een plus ten opzichte van Iron man 2."

Iron Man 2 is een van de weinige films waar ik waarschijnlijk te mild over was (maar gelukkig laat je me daar mee wegkomen; ik vreesde al het ergste), maar ik verkies hem nog steeds boven het verspildekansenfestijn dat Red is. Die film verwart komedie met casting en plot met clichéchecklist.

FPentangeli "Dan geef je chef 2,5 ster. 2,5 ster omdat hij gelardeerd zou zijn onder de zoetigheid. Chef is een aanrader Thierry. Een leuke entertainende film zonder teveel poespas."

Nogmaals: dat een film vermakelijk is, wil niet gelijk zeggen dat ie goed is. Chef kijkt inderdaad het grootste deel van de tijd lekker weg, maar is uiteindelijk te onevenwichtig en leeg om het predicaat 'goed' te krijgen.

FPentangeli "En waarmee je al je waardigheid weggooit is voor een film van Denzel Washington 2,5 ster te geven. Zonder de film gezien te hebben weet een echte filmliefhebber dat Denzel sinds the preachers wife niet meer in een slechte film te zien is. We praten dus over een acteur die al 18 jaar degelijk goede films maakt."

Pfoe, wat moet ik hier in hemelsnaam op antwoorden? Oké, laten we simpel beginnen: films worden gemaakt door schrijvers, producenten en bovenal regisseurs, niet door acteurs. Dat wil niet zeggen dat acteurs geen invloed hebben op de film: als de acteur goed is, kan hij met zijn acteerwerk de film naar een hoger niveau tillen. Denzel Washington is een dusdanig goede acteur dat hij dat vrijwel altijd doet. The Equalizer vormt daarop geen uitzondering, want zoals de recensie vermeldt is Washington prima op dreef. Echter, de aanwezigheid van goede acteur resulteert niet automatisch in een goede film. Elke acteur maakt wel eens een mindere film (oké, John Cazale misschien niet, maar die overleed ook na vijf meesterwerken). :P Dus sorry als ik hiermee je fanboyhart breek, maar ook Denzel Washington heeft in mindere films gespeeld. Voor voorbeelden daarvan hoeven we niet eens ver terug in de tijd te gaan: Unstoppable en The Taking of Pelham 123 zijn net zulke middelmatige actiefilmpjes als The Equalizer. Niets ernstigs (ik zie liever een van deze drie films dan bloed in mijn urine), maar ook niets bijzonders. Ik mag hopen dat je weet dat er lagere scores bestaan dan tweeënhalve ster? The Equalizer is in mijn boek echt niet het dieptepunt van het jaar, hoor.

The Equalizer

acties