It (2017)

It Takes Many Forms

discussie

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Op zich allemaal goede punten van Frietgezicht. Ik denk dat het in essentie ook totaal geen logisch verhaal is: een wezen slaapt 27 jaar, vermoordt wat kinderen, gaat weer 27 jaar slapen, vermoordt weer wat kinderen etc. etc. Als je naar dat idee op zich kijkt, slaat het eigenlijk nergens op.
Het probleem is denk ik dat je toch vrij weinig weet over wat It is en doet. In het boek zat dat wel meer, maar dat is niet in deze film gestopt. Daardoor kun je je gaan afvragen waarom hij doet wat hij doet.

Grappig genoeg kreeg ik in de eindscène als It onderhandelt met de kinderen, bijna een Gollum-achtig gevoel bij hem. Het is een eenzaam wezen dat op een kille donkere plek woont - misschien speelt hij die spelletjes als een soort vreemde vorm om 'contact' te maken met de kinderen en hun reacties te bestuderen (dit is uiteraard pure invulling van mij).
Je kunt je bij It het wezen veel afvragen: waarom blijft hij altijd in Derry en verkent hij niet meer van de wereld? Hij schijnt niet gebonden te zijn aan het riool, ook al zit hij daar het liefst.
Maar als je té veel uitlegt over een monster maak je hem ook minder eng en kun je bijna krijgen dat je medelijden met hem hebt (op een manier dat je dat met Gollum hebt).

De beste manier om er naar te kijken is het niet allemaal te letterlijk te nemen. Sowieso is logica niet het sterkste onderdeel van het horror-genre: tenslotte gaat het vaak over onmogelijke dingen, hoe kun je onmogelijke dingen volstrekt logisch uitleggen? Horrorfilms zijn net als sprookjes: ze zitten vol dreiging, gevaar en het bovennatuurlijke - logica doet er niet echt toe.
Dat is ook het verschil tussen horror en thriller: bij een thriller staat de plot meer centraal en die is sterk bij een goede thriller. Horror moet het meer hebben van sfeer en uiteraard griezelige scènes.

Frietgezicht

Avatar

Spoiler-Alert!

Nadat ik de film de 1ste keer strontlam met een maat in de premiere had bekeken om 0:00 s'nachts(waarbij ik 2x in slaap viel) de film nu thuis eens goed bekeken.
En lam was die beter.

IT krijgt erg veel lof maar ik vind het onterecht.

De film begint sterk. De sfeer en het camerawerk(wat de gehele film prima in orde is) vallen positief op en de scene tussen Georgie en Pennywise is ook een sterk begin.
Eerste minpuntje is al de CGI als Penny zijn bek opentrekt om zijn arm eraf te bijten. Echt eng is het daardoor niet.

Daarna maken we kennis met een groepje vrienden die amper uitgewerkt worden.
Billy en Beverly zijn eigenlijk de enige van de gehele groep die nog een beetje uitgewerkte karakters zijn maar de rest loopt er maar wat bij.
De interactie tussen de groep is ook ontzettend kinderachtig. Continu simpele seksistische grapjes over elkaars moeders en zussen enz,het is flauw en niet grappig.

De film heeft geen sterk verhaal en bestaat vooral uit een samenraapsel van aan elkaar geplakte scenes waar de kids continu apart van elkaar te maken krijgen met Pennywise.
Maar waar Penny aan het begin nog dreiging uitstraalde begint die langzamerhand steeds meer te vervelen omdat die de kids bang maakt zonder er eentje te doden.
Dat veel van die scenes niet eng noch spannend zijn helpt ook niet. In sommigen is de CGI ((bijv met die vrouw uit het schilderij die rechtstreeks uit de film 'Mama' van dezelfde regisseur lijkt te zijn gekomen) zo slecht dat het eerder lachwekkend is dan eng.
Alleen de scene waarin Georgie in de kelder zit is erg sterk.

Dat die ze alleen bang wilt maken is lachwekkend als je naar de scene met Georgie kijkt.
Georgie is niet bang meer als Pennywise zijn vertrouwen wint en hij de boot pakt. Pas op het moment dat Penny zijn arm eraf bijt is hij bang(duh!!!!) en gaat Penny voor de kill.
Dus dit had hij bij al die kids zou kunnen aanpakken maar hij gaat over op goedkope schrikeffecten en psychologische spelletjes die snel vervelen.

Dat in Derry zoveel mensen vermist raken en de politie noch de ouders er bezig mee zijn is ook ongeloofwaardig.
Maar een dik ventje(die trouwens 3 jaar jonger lijkt dan Beverly uit dezelfde klas) komt er snel achter in de bibliotheek.
Pennywise staat zelfs op foto's en tekeningen. Haha. Really?

In de finale zijn er gewoon teveel karakters over(een stuk of 8?)
Het was toch echt beter geweest(ook om mensen die het boek gelezen hebben een beetje te verrassen) als er meer jongens van de Loser's Club eraan waren gegaan.
Voor zowel de spanning als om de andere karakters wat meer aandacht te geven.
Stanley is bijvoorbeeld echt een karakter die niks toevoegt. Hij is erbij,that's it.
Ook Mike en Eddie had je makkelijk kunnen missen als je ze op de helft eruit geschreven had. Het was de dreiging van Pennywise ook ten goede gekomen want dat die continu op mensen afrent(of op een lachwekkende CGI manier a la The Ring als een reus uit een scherm komt in die garage) zonder ze te grijpen geeft op een gegeven moment de indruk dat iedereen er wel goed vanaf zal komen.

De finale is ook lachwekkend.
Het begint al door met een kus Beverly uit die 'float-coma' te halen. Waar sloeg dat op?
Daarna krijgen we de machtige Pennywise die gewoon letterlijk een knokpartij aangaat met de kids en het verliest. Wat een onzin.

En dan een happy end met veel vragen.

Mike gooit die pestkop(die trouwens wel HEEL makkelijk beïnvloed wordt door Penny om zijn pa te vermoorden) de dood in maar daar hoor je niks meer over.
Beverly vermoord haar pa maar ze kan gewoon naar dr tante.
Hoe zit het met al die kids die in de lucht zweven en naar beneden komen? Kunnen ze net als Beverly wakker gemaakt worden? Of zijn ze dood? Zoja,is zo'n massagraf dan niet een enorme grote vondst voor de politie waar de FBI ook bij betrokken raakt en de kids erg veel uitleg verschuldigd zijn?
Waarom las je over een brand lang geleden waar veel kids bij gestorven zijn. Die waren dus niet opgegeten dus wat had Pennywise daaraan? Waarom zijn al die zwevende kids niet opgevreten?

Penny gaat nu dus 27 jaar pitten(lepeltje lepeltje met de Jeeper Creeper ofzo?) en dan krijgen we straks weer een film waarin de volwassenen het tegen hem gaan opnemen. Nou,kan niet wachten...

Behalve het camerawerk en de sfeer en 2 sterke scenes met Georgie(bij de put en in de kelder) is ook Skarsgard prima als Pennywise. Hij is geen copy van de fantastische Curry en doet het erg goed. Dat hij steeds minder eng wordt ligt niet aan hem maar aan die rare CGI tandenbek en de regisseur die ervoor zorgt dat Penny meer blaft dan bijt.

Een erg overrated filmpje die nooit echt eng wordt door een groepje kids die slecht zijn uitgewerkt en een clown die niet goed gebruikt wordt. Dat in combinatie met slechte CGI en een slap verhaal met aan elkaar geplakte scenes zorgt ervoor dat ik niet onder de indruk was.

Een 4

MovieMazzter

Avatar

heb de film op een klein scherm in het vliegtuig gezien. Erg lange film en op momenten voelt het wat traag aan en op andere momenten weet je wat er gaat gebeuren en is het wat voorspelbaar. De film vervalt soms ook in herhaling. Dat wil niet zeggen dat ik mij met deze film verveelt heb. De kids doen het goed en er ontstaat iets van een jeugdfilm en dat roept de juiste verbinding op. De horror effecten zijn ook goed, maar vlakken op een gegeven moment wel wat af (duur / herhaling). Een echte topper vind ik het al met al toch niet en gelet op de duur vraag ik mij af of ik het nog eens op het grote scherm ga bekijken. 7/10