It (2017)

It Takes Many Forms

Reviews (3)

TommyP

Avatar

Wanneer een monster (vaak in de gedaante van een clown) het Amerikaans stadje Derry terroriseert besluit een groep tieners de strijd met 'het' aan te gaan.

Andy Muschietti slaagt erin om een remake te maken die niet alleen beter is dan het origineel (een televisie serie uit 1990) maar ook een van de betere verfilmingen (naast The Shining) van een Stephen King boek tot op heden.

Het verschil zit in de regie, de cast, het uitwerken van de scene's , niet al te voorspelbare schrikmomenten en de sublieme vertolking van Pennywise (Bill Skarsgård). Het is wellicht niet helemaal eerlijk om de tv serie en de film te vergelijken. Budget en jaar van release hebben hier natuurlijk mee te maken. De jaren hebben de tv serie IT geen goed gedaan en daarom is dit een van de weinige remakes die er ook echt toe doen. The Shining is een film die de tijd wel heeft doorstaan en een remake hiervan zou in mijn ogen niet noodzakelijk zijn.

Voor de horror liefhebber is deze IT een must see en het is te verwachten dat het tweede deel (met volwassenen) nog een stuk enger zal worden dan zijn voorganger. Want Muschietti neemt risico's. De tv serie was leuk vermaak in de '90's maar gelukkig laat de 2017 versie je op het puntje van je stoel zitten en soms zelfs van je stoel afvallen.

Frietgezicht

Avatar

Spoiler-Alert!

Nadat ik de film de 1ste keer strontlam met een maat in de premiere had bekeken om 0:00 s'nachts(waarbij ik 2x in slaap viel) de film nu thuis eens goed bekeken.
En lam was die beter.

IT krijgt erg veel lof maar ik vind het onterecht.

De film begint sterk. De sfeer en het camerawerk(wat de gehele film prima in orde is) vallen positief op en de scene tussen Georgie en Pennywise is ook een sterk begin.
Eerste minpuntje is al de CGI als Penny zijn bek opentrekt om zijn arm eraf te bijten. Echt eng is het daardoor niet.

Daarna maken we kennis met een groepje vrienden die amper uitgewerkt worden.
Billy en Beverly zijn eigenlijk de enige van de gehele groep die nog een beetje uitgewerkte karakters zijn maar de rest loopt er maar wat bij.
De interactie tussen de groep is ook ontzettend kinderachtig. Continu simpele seksistische grapjes over elkaars moeders en zussen enz,het is flauw en niet grappig.

De film heeft geen sterk verhaal en bestaat vooral uit een samenraapsel van aan elkaar geplakte scenes waar de kids continu apart van elkaar te maken krijgen met Pennywise.
Maar waar Penny aan het begin nog dreiging uitstraalde begint die langzamerhand steeds meer te vervelen omdat die de kids bang maakt zonder er eentje te doden.
Dat veel van die scenes niet eng noch spannend zijn helpt ook niet. In sommigen is de CGI ((bijv met die vrouw uit het schilderij die rechtstreeks uit de film 'Mama' van dezelfde regisseur lijkt te zijn gekomen) zo slecht dat het eerder lachwekkend is dan eng.
Alleen de scene waarin Georgie in de kelder zit is erg sterk.

Dat die ze alleen bang wilt maken is lachwekkend als je naar de scene met Georgie kijkt.
Georgie is niet bang meer als Pennywise zijn vertrouwen wint en hij de boot pakt. Pas op het moment dat Penny zijn arm eraf bijt is hij bang(duh!!!!) en gaat Penny voor de kill.
Dus dit had hij bij al die kids zou kunnen aanpakken maar hij gaat over op goedkope schrikeffecten en psychologische spelletjes die snel vervelen.

Dat in Derry zoveel mensen vermist raken en de politie noch de ouders er bezig mee zijn is ook ongeloofwaardig.
Maar een dik ventje(die trouwens 3 jaar jonger lijkt dan Beverly uit dezelfde klas) komt er snel achter in de bibliotheek.
Pennywise staat zelfs op foto's en tekeningen. Haha. Really?

In de finale zijn er gewoon teveel karakters over(een stuk of 8?)
Het was toch echt beter geweest(ook om mensen die het boek gelezen hebben een beetje te verrassen) als er meer jongens van de Loser's Club eraan waren gegaan.
Voor zowel de spanning als om de andere karakters wat meer aandacht te geven.
Stanley is bijvoorbeeld echt een karakter die niks toevoegt. Hij is erbij,that's it.
Ook Mike en Eddie had je makkelijk kunnen missen als je ze op de helft eruit geschreven had. Het was de dreiging van Pennywise ook ten goede gekomen want dat die continu op mensen afrent(of op een lachwekkende CGI manier a la The Ring als een reus uit een scherm komt in die garage) zonder ze te grijpen geeft op een gegeven moment de indruk dat iedereen er wel goed vanaf zal komen.

De finale is ook lachwekkend.
Het begint al door met een kus Beverly uit die 'float-coma' te halen. Waar sloeg dat op?
Daarna krijgen we de machtige Pennywise die gewoon letterlijk een knokpartij aangaat met de kids en het verliest. Wat een onzin.

En dan een happy end met veel vragen.

Mike gooit die pestkop(die trouwens wel HEEL makkelijk beïnvloed wordt door Penny om zijn pa te vermoorden) de dood in maar daar hoor je niks meer over.
Beverly vermoord haar pa maar ze kan gewoon naar dr tante.
Hoe zit het met al die kids die in de lucht zweven en naar beneden komen? Kunnen ze net als Beverly wakker gemaakt worden? Of zijn ze dood? Zoja,is zo'n massagraf dan niet een enorme grote vondst voor de politie waar de FBI ook bij betrokken raakt en de kids erg veel uitleg verschuldigd zijn?
Waarom las je over een brand lang geleden waar veel kids bij gestorven zijn. Die waren dus niet opgegeten dus wat had Pennywise daaraan? Waarom zijn al die zwevende kids niet opgevreten?

Penny gaat nu dus 27 jaar pitten(lepeltje lepeltje met de Jeeper Creeper ofzo?) en dan krijgen we straks weer een film waarin de volwassenen het tegen hem gaan opnemen. Nou,kan niet wachten...

Behalve het camerawerk en de sfeer en 2 sterke scenes met Georgie(bij de put en in de kelder) is ook Skarsgard prima als Pennywise. Hij is geen copy van de fantastische Curry en doet het erg goed. Dat hij steeds minder eng wordt ligt niet aan hem maar aan die rare CGI tandenbek en de regisseur die ervoor zorgt dat Penny meer blaft dan bijt.

Een erg overrated filmpje die nooit echt eng wordt door een groepje kids die slecht zijn uitgewerkt en een clown die niet goed gebruikt wordt. Dat in combinatie met slechte CGI en een slap verhaal met aan elkaar geplakte scenes zorgt ervoor dat ik niet onder de indruk was.

Een 4

Ereptile

Avatar

IT is naar mijn mening een hele goede en sterke film! Dat komt vooral doordat ieder personage zo uitgebreid wordt geïntroduceerd. Van ieder kind krijg je wel een achtergrond te zien en dat maakt de film ook goed. IT focust zich niet alleen op een clown die de kinderen terroriseert, maar ook op het leven van de kinderen zelf.

Pennywise vond ik echt meesterlijk neergezet door Bill Skarsgard! Het is anders dan wat Tim Curry heeft neergezet in de miniseries van de jaren 90. Van de Pennywise in de nieuwe film kreeg ik meer de indruk dat hij echt op jacht was naar de kinderen om ze op te eten.

De spannende momenten zitten ook echt goed in de film verwerkt. Er waren meerdere momenten dat de film de gehele zaal liet schrikken of juist in lachen liet uitbarsten. Dancing Pennywise zal zeker één van de dingen zijn die blijft hangen. Maar de vormen die IT aanneemt zijn zeker creatief!

Het enige wat ik soms iets teveel vond, waren de geluideffecten. Niet heel storend, maar niet iedere muis piept als hij in beeld komt. Ook vond ik de pestkoppen, behalve Henry Bowers, een beetje eentonig.

Aangezien er zeker een tweede film komt die op het volwassen leven van The Losers focust, kan het speculeren beginnen over wie de volwassen versie speelt van ieder castlid.

IT is, ondanks alle remakes in Hollywood tegenwoordig, een geweldige horror/thriller die anno 2017 ook zeker het kijken waard is!