Frankenweenie

Frankenweenie (2012)

The electrifying dog is back from beyond the grave

De derde avondvullende stop motion animatiefilm van Tim Burton mist een gestroomlijnd plot, maar is wederom vergeven van liefde, vakwerk en originele vondsten.
play

7,3 details

  • 87 Min
  • Komedie
  • Animatie
  • Horror
  • Sci-Fi
  • Familiefilm
  • Verenigde Staten

Op een dag wordt Sparky, het hondje van Victor Frankenstein, aangereden door een auto. Gelukkig kan Victor het dier weer tot leven wekken met behulp van elektrische impulsen. Helaas is de hele wijk doodsbang voor de monsterlijke hond.

Alt titel
Frankenweenie 3D
Regie
Tim Burton
Cast
Winona Ryder, Martin Landau, Catherine O'Hara, Martin Short, Tom Kenny, Charlie Tahan, Robert Capron, Conchata Ferrell, James Hiroyuki Liao, Atticus Shaffer.
Budget
$ 39.000.000
Opbrengst
$ 81.491.068
Release
04.10.2012
Release NL
18.10.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Burton | Cast (stemmen): Charlie Tahan (Victor), Martin Short (Mr. Frankenstein / Burgemeester / Nassor), Catherine O’Hara (Mrs. Frankenstein / Gymlerares / Raar meisje), Winona Ryder (Elsa van Helsing), Martin Landau (Mr. Rzykruski), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2012

Tim Burton was nog in dienst als tekenaar bij Walt Disney toen hij begon aan de productie en regie van een korte film getiteld Frankenweenie. In het half uur klokkende verhaal maken we kennis met de jonge Victor Frankenstein, die alles op alles zet om zijn aangereden hond Sparky nieuw leven in te blazen. Het korte, lichtkomische jeugddrama was bedoeld om in de bioscopen de heruitgave van Pinokkio te vergezellen, maar zorgde er uiteindelijk voor dat Burton de laan werd uitgestuurd. Disney vond de korte hommage aan de Frankenstein-films uit de jaren dertig te luguber en eng voor kinderen. Bovendien was de filmstudio van mening dat hun voormalig employee de studiomiddelen schandelijk had misbruikt.

Het ontslag van Burton in 1984 betekende een keerpunt in zijn carrière. Al langer botste het tussen Disney en Burton, omdat deze laatste er een geheel eigen stijl op nahield. Zijn nieuw verworven vrijheid stelde Burton in staat om het strakke keurslijf van Disney van zich af te werpen en zijn ervaring als filmregisseur uit te breiden. Zijn zelfstandigheid leidde tot relatief veilige commerciële vingeroefeningen als Pee Wee’s Big Adventure, Beetlejuice en Burtons eerste Batman. De naam Tim Burton als filmmaker werd er definitief mee gevestigd. Disney liftte graag mee op Burtons succes door Frankenweenie alsnog uit te brengen. Het ontslag was bovendien geen reden voor wederzijdse haatgevoelens, want Burton en Disney zouden in de jaren erna nog regelmatig met elkaar zaken doen. De vrede werd hersteld met Burtons eerste avondvullende stop-motion animatiewerk, het door Henry Selick geregisseerde The Nightmare Before Christmas. Op de dvd-release hiervan is bovendien de oorspronkelijke Frankenweenie te vinden.

videotrailers & clips

alle artikelen (15)

Frankenweenie Nieuwsberichten