The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012)

The epic finale that will live forever

Vaardig gemaakte, maar levenloze afsluiter van de Twilight-serie zal alleen liefhebbers van de reeks bekoren.
play

5,5 details

  • 115 Min
  • Avontuur
  • Drama
  • Fantasy
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
115 Min Verenigde Staten

In dit vermoedelijk definitief laatste deel van de Twilight saga haasten de Cullens zich om andere vampierclans achter zich te scharen, zodat de nieuwgeboren Renesmee (Mackenzie Foy) beschermd kan worden tegen de machtige Volturi. Die laatsten zijn namelijk uit op de dood van het kindje, dat volgens hen een vampierenbaby is. In werkelijkheid is Renesmee dat niet, dus het is aan de Cullens om ervoor te zorgen dat het kindje lang genoeg leeft om de rest ervan te overtuigen dat het geen vampier is. Daarnaast moet Bella (Kristen Stewart) om leren gaan met haar nieuwe vampierenkrachten.

Regie
Bill Condon
Cast
Chaske Spencer, Billy Burke, Christopher Heyerdahl, Peter Facinelli, Kristen Stewart, Robert Pattinson, Nikki Reed, Taylor Lautner, Elizabeth Reaser, Maggie Grace, Jamie Campbell Bower, Kellan Lutz, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Mackenzie Foy.
Budget
$ 120.000.000
Opbrengst
$ 829.000.000
Release
16.11.2012
Release NL
15.11.2012
Release DVD
05.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Bill Condon | Cast: Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen), Taylor Lautner (Jacob Black), Mackenzie Foy (Renesmee), Dakota Fanning (Jane), Ashley Greene (Alice Cullen), Nikki Reed (Rosalie Hale), Micheal Sheen (Aro), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2012

Wat valt er nog over de Twilight-reeks te zeggen? De boeken van schrijfster Stephenie Meyer over een tienermeisje dat verliefd wordt op een honderdvier jaar oude vampier werden direct een succes. De verfilmingen bereikten een bredere doelgroep en werden daardoor minder enthousiast onthaald. De filmserie kent minstens zoveel tegenstanders als bewonderaars. De verhalen zouden de mythologie van vampiers en weerwolven geen eer aan doen en een verwrongen blik op relaties hebben. Op diverse fora en humorsites is de Twilight-spot dan ook niet van de lucht. Ook de kritieken waren niet mals, maar dit weerhield ze er niet van gigantische kassuccessen te worden. Met Breaking Dawn - Part 2 komt de serie (eindelijk) tot een eind. Is dit deel hetzelfde lot als zijn voorgangers beschoren?

Goed of niet, Twilight is inmiddels een genre op zichzelf geworden, met alle eigenschappen van dien. De bloedserieuze personages, kitscherige romantiek, en bovennatuurlijke verwikkelingen, je houdt ervan of je haat het. Ze zijn inherent aan het bronmateriaal en de diverse regisseurs die aan de verfilmingen hebben gewerkt nauwelijks aan te rekenen. Toch heeft een enkeling zijn stempel op het materiaal weten te drukken. Met name David Slade wist Eclipse naar zijn hand te zetten door de donkere kanten van het verhaal te belichten. Met Breaking Dawn mocht Dreamgirls-regisseur Bill Condon de serie afmaken. De vaste onderdelen zijn gebleven en Condons stijl van filmen sluit prima aan bij het materiaal. Doorspekt met prachtige natuuropnamen, vooral in de openingstitels, ziet dit laatste deel er mooi uit. Ook de sets zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Vooral Bella en Edwards nieuwe stulpje ziet er sprookjesachtig uit, en doet de romantische natuur van het verhaal eer aan.

videotrailers & clips

alle artikelen (23)

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Nieuwsberichten