Ender's Game (2013)

This is not a game

Reviews (2)

Shryce

Avatar

Bij deze film vroeg ik me constant af, is dit nu een kinderfilm of een film gericht op volwassenen, want dan beoordeel je een film toch anders.
Als brede publieksfilm vind ik de film erg tekort komen in geloofwaardigheid en plot ontwikkeling. De hoofdpersoon is in het begin van de film hetzelfde karakter als aan het eind van de film en de ontwikkelingen die het verhaal volgt zijn erg ongeloofwaardig en onnatuurlijk/onrealistisch vormgegeven.
De rol van de rest van de cast evenzo één-dimensionaal als het hele verhaal.
Ergens wordt er wel geprobeerd een alternatieve kijk op oorlogsvoering te geven, maar dat wordt toch wel heel knullig en snel afgeraffeld.
Wat overblijft is een stroef verlopend verhaal dat vooral onbevredigend is en in z'n geheel niet weet te overtuigen.

benjamin

Avatar

Om alle misverstanden te vermijden: homohaat is helemaal te veroordelen en de uitspraken van de schrijver van het bejubelde boek Ender's Game kunnen absoluut niet in een beschaafde tijd. Daar zijn velen het mee eens en het leidde tot een oproep om de verfilming van het werk te boycotten, wat in mijn ogen een overdreven reactie is. Deze adaptatie is gemaakt door mensen die niks met de ideeën van de man hebben en sterker nog, je zou haast Orson Scott Card eens aanraden de ideeën achter z'n eigen werk beter te lezen. Boycot wat onterecht dus, maar dat betekent nog niet dat je de film moet zien, want die is niet zo goed.

Het verhaal gaat over Ender, een buitengewoon begaafd kind, dat wordt opgeleid om de commandant te worden van een leger dat de mensheid tegen een vijandig alienras moet beschermen. Hiervoor moet Ender natuurlijk opgeleid worden en deze opleiding neemt jammer genoeg een te groot deel van de film in beslag. Helaas is die niet al te boeiend: Ender promoveert maar van deel naar deel zonder dat de film lang ergens bij stilstaat en z'n buitengewone gaves extra ongeloofwaardig overkomen. Ergens voel je dat interessante vragen kunnen gesteld worden, maar de film staat er niet bij stil omdat ze weer naar een andere proef moeten. Zelfs wanneer Ender aan zichzelf begint te twijfelen en bang is een moordenaar te worden, lijkt dit eerder een klein ongemakje dat snel wordt overwonnen om verder te gaan naar de volgende stap van de opleiding.

Daarbij is amper tijd voor personages. Butterfield doet nog z'n best, maar Ender is een vrij simpel personage dat (spijtig voor een protagonist) nergens veel sympathie opwekt. Ford komt veel in beeld, maar z'n tekst beperkt zich tot variaties op hoe hard ze moeten winnen en hoe goed Ender wel niet is. En het gezicht van Kingsley is interessanter dan z'n verdere bijdrage. De visuele effecten zijn wel dik in orde, maar helaas heb je daar niks aan als het je verder weinig kan schelen. Alles gebeurt in een schoolsituatie waarbij niemand echt in gevaar is.

Uiteraard blijkt op het einde meer aan de hand wanneer de laatste stimulatie niet zo fictief blijkt te zijn en Ender zich ontpopt tot massamoordenaar. Een gedurfde zet die wellicht veel lof voor het boek (terecht) verklaart, maar die te laat komt en echt goed werkt het ook niet in een film waar dat examen met alle spektakel dat hoort bij een echt gevecht wordt gebracht. Bovendien komt de - verder vrij voorspelbare als je hoort dat de film enkel over z'n opleiding zou gaan - twist iets te laat, waardoor de impact te beperkt blijkt en je nog steeds met de eentonige aanloop zit.