The Artist (2011)

Een heerlijke ode aan de zwijgende film die tegelijk toch ook fris en modern is.
play

8,0 details

  • 100 Min
  • Romantiek
  • Komedie
  • Drama
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
  • België
100 Min Frankrijk

The Artist is een variant op A Star is Born en gaat over de filmster George Valentin, die zijn carrière in elkaar ziet storten als in Hollywood plotseling films met geluid kunnen worden gemaakt. Het is lastig te verkroppen voor George, zeker als hij een relatie krijgt met de jonge Peppy Miller, wiens carrière door de techonologische ontwikkelingen juist als een raket omhoogschiet.

Regie
Michel Hazanavicius
Cast
John Goodman, Malcolm McDowell, Jean Dujardin, James Cromwell, Ken Davitian, Missi Pyle, Bérénice Bejo, Beth Grant, Penelope Ann Miller, Ed Lauter, Joel Murray, Bitsie Tulloch, Bill Fagerbakke, Nina Siemaszko, Basil Hoffman.
Budget
$ 12.000.000
Release
11.10.2011
Release NL
24.11.2011
Release DVD
13.03.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Michel Hazanavicius | Cast: Jean Dujardin (George Valentin), Bérénice Bejo (Peppy Miller), John Goodman (Al Zimmer), James Cromwell (Clifton), Penelope Ann Miller (Doris), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2011

In 1899 vonden al de eerste experimenten met het samenvoegen van geluid en film plaats, maar het duurde nog bijna drie decennia voordat men een manier vond om dit commercieel te exploiteren. In 1927 was het in Amerika zo ver, en nadat met The Jazz Singer één schaap (Warner Brothers) over de dam was volgden snel alle studio's in Hollywood. Deze overgang van zwijgende naar geluidsfilm vormt de basis voor de premisse van The Artist, een moderne stille film met mooi zwart-wit camerawerk over de fictieve filmster George Valentin die door de transitie in diepe problemen komt maar daardoor uiteindelijk de liefde van zijn leven ontdekt.

Veel sterren van het tijdperk van de zwijgende film zagen hun glansrijke carrières plots in rook opgaan, omdat zij nu opeens als ouderwets overkwamen, hun stem niet bleek te passen bij hun imago (bijvoorbeeld omdat ze een buitenlands accent hadden) of de studio's de kans grepen om hun sterren te 'temmen' om er minder geld aan hoeven uit te geven. In The Artist is George Valentin zo'n ster. Hij maakt de ene na de andere succesvolle film, doet met zijn glimlach vele vrouwen zwijmelen en is algemeen geliefd. Een glimlach die acteur Jean Dujardin overigens ontzettend op Gene Kelly in Singin' in the Rain doet lijken, ook al een film over de introductie van geluid in film.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

The Artist Nieuwsberichten

Laatste reacties

Tarkus

"...De film kwam nogal traag op gang, maar eens je goed in het verhaal komt is het wel een mooie film......."

Bilbo

"...Apart filmpje over de sprong van stomme film naar geluidsfilm, waarbij veel acteurs het werk verlore......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Artist

acties