Rush (2013)

Everyone's driven by something.

Reviews (3)

Roeltje

Avatar

Zeer mooie vertelling!
Ik wist van te voren niet dat Niki Lauda dat ongeluk kreeg, maar daarom was dat moment des te schokkender!

Zowel James Hunt als Niki Lauda zijn zijn perfect neergezet en het camerawerk is prachtig.

Er worden af en toe wat subplotjes in het verhaal gepropt, maar meestal past het wel. Ik houd wel van dit soort waargebeurde verhalen, en dat besef je je zelfs meer als Je de beelden van de echte Hunt en Lauda ziet aan het eind.

Topper!

8/10

Tarkus

Avatar

Eindelijk.. na "Grand Prix" uit 1966, nog eens een goede Formule 1 film !!!
Ik heb deze periode uit de Formule 1 van nabij gevolgd, de strijd tussen Lauda en Hunt, spanning alom, drama alom... De strijd was erg bitter en ook verbaal... maar op het einde van het verhaal was er een immens respect voor en van beiden, wat toch betekent dat, hoe gevaarlijk de sport destijds ook was, men niet zomaar met elkaars leven speelde.
Deze film toont exact wat er toen allemaal is gebeurd, maar ook de dingen die je als fan niet kan weten, de verhalen die zich in de privé sfeer van beide piloten afspeelden.
Elke Formule 1 fan, waaronder ikzelf, weet wat voor een spectaculair en vooral tragisch ongeval Niki Lauda heeft gehad op de Nürburgring in 1976, waarbij hij bijna het leven liet, maar 6 weken later alsnog aan de start verscheen bij de Grand Prix van Italië, verminkt voor het leven, maar met een wil om te winnen.
Alle rollen, vooral die van Lauda en Hunt worden op ene prachtige manier ingevuld, puike cast dus, geen enkele opmerking erover.
Lauda zelf heeft aan deze film meegewerkt, Hunt uiteraard niet gezien de man op 45-jarige leeftijd overleed aan een hartinfarct, en daarom mag je er prat op gaan dat alles wat in deze prent wordt getoond waar is.
Een pluim op de hoed voor regisseur Ron Howard, om alles zo levensecht in beeld te brengen, ik ben nog steeds fan van Formule 1, maar de heroïek van destijds bestaat niet meer, toen was Formule 1 nog een gevecht tussen helden.
Formule 1 is nu veiliger geworden dat wel, maar toch heb ik heimwee naar de dagen van Lauda, Hunt, Regazzoni, Andretti, Peterson en vele anderen...
Deze film brengt ons even terug naar die tijd, en op een prachtige manier..
Voor mij is dit nu al de film van het jaar (2014, wanneer ik hem heb bekeken) !!!

Op de blu-ray staat ook een 8 minuten durend interview met Niki Lauda.. heel interessant om eens te bekijken..

MArnoldi

Avatar

Zelf ben ik een F1-liefhebber. De invalshoek is daarom ook anders dan iemand die neutraal is. Over het verhaal heb ik van te voren al veel gelezen en gezien.

Het eerste positieve punt is daarom ook: er is weinig van de feiten afgeweken. Het verhaal staat op zichzelf en bewijst dat ook in de film. Het was een krankzinnig F1-seizoen. Er is alleen aan het begin wat aan het verhaal gesleuteld om de rivaliteit tussen Lauda en Hunt te versterken.

Het verhaal kwam wel voor mij moeilijk op gang, omdat de eerste 45 minuten van alles geïntroduceerd moest worden. Je moest de karakters eerst echt leren kennen, zodat je ook later in de film beter alles gaat begrijpen. Voor de neutrale kijker is dit wel van belang.

De karakters Hunt en Lauda zijn goed nagedaan, waar Lauda steeds beter werd in de film. Zijn stem, zijn houding en maniertjes werden steeds echter en ik dacht aan het einde: dat is hem echt, maar het was toch de acteur. Hunt leek ook sprekend, maar Lauda sprak mij meer aan door zijn directheid en keiharde mentaliteit.
Er was een coureur overleden. Hunt: erg. Lauda: stom dat hij daar te hard reed. Typerend, maar wel erg treffend.

De beelden van de F1 zijn weergaloos gedaan. Je zou denken dat alles met de computer is bewerkt, maar dat is absoluut niet zo. Goed camerawerk, goed alles nagebouwd en mooie visuele effecten en waanzinnige geluiden. Je werd uit de bios geblazen als er op het gas werd getrapt. Geweldig!
Het ongeluk met Lauda is perfect nagebootst en je krijgt er echt rillingen van! Ook de gebeurtenissen van Lauda in het ziekenhuis zijn confronterend. Voor de neutrale kijker wel belangrijk, omdat F1 echt gevaarlijk was (ook aan het begin zie je gebeurtenissen die heftig zijn).

Na het ongeluk kwam er meer gevoel en emotie bij mij los. Je gaat beter begrijpen waarom Hunt en Lauda elkaar steeds meer mogen en waarom ze bepaalde (verkeerde) beslissingen nemen.
Het einde was wel een beetje hollywoord-achtig dat Lauda en Hunt elkaar toevallig tegenkwamen (weet niet of het echt zo gebeurd is), maar die scene werd aan het einde steeds mooier door echte beelden van Hunt en Lauda te laten zien. Kippevel!

Ik vond de filn weerzinwekkend. Ik hou van de sport en toen waren er nog echt karakters. Ik geef het een 9 omdat er sinds een lange tijd weer een normale race-film is gemaakt! Ook Lauda heeft er voor gezorgd dat ik er een 9 voor heb gegeven. En natuurlijk ook omdat ik deze film support.

Maar minder dan een 8 zou ik het absoluut niet hebben gegeven.
Rush 2: Senna - Prost. ;)