Lone Survivor

Lone Survivor (2013)

Based on True Acts of Courage

Reviews (4)

Frietgezicht

Avatar

Erg sterke film maar ik bekijk zo'n film niet als een waargebeurd verhaal.
Die vent ken van alles verzinnen,die gaat niet vertellen over een kameraad die een kogel in zijn been had en hij heeft achtergelaten om z'n eigen hachie te redden(om maar ff wat te bedenken)

Dat ze die mensen lieten gaan is zo ongeloofwaardig dat ik het niet eens geloof. Stuur dan mensen van je team vooruit om te bellen voor je ze vrijlaat. Of neem ze mee tot de plek waar je belt of in ieder geval 20 minuutjes zodat ze al een stuk langer eroverdoen beneden te zijn plus je eigen voorsprong nog groter is. Dat is zo onrealistisch en dom dat ik het niet geloof.

Maar goed,de film is top. Een 8

benjamin

Avatar

Wat ik altijd vervelend vind bij het kijken van films is die ergerlijke propaganda, zo'n filmpjes die de kijker niet enkel willen vermaken maar ook recruteren omdat alles zo geweldig tof is bij het Amerikaans leger - wat dat betreft moet je al een masochist zijn om na Lone Survivor je aan te melden in mijn ogen. Maar laat ons toch dat woordje niet altijd gebruiken als een film gewoon een verhaal over het leger vertelt: bij Lone Survivor had ik er pakweg nooit echt last van, omdat dit duidelijk gewoon een verhaal vertelt vanuit één perspectief. En al zeker door het laatste half uur waar de Afghanen zelf helden worden.

Los daarvan is Lone Survivor een zeer harde prent: de aanloop is misschien wat lang (dat dansje mocht er bijvoorbeeld al zeker uit), maar als de hel losbarst, is dat zeker geen understatement. Een kwartet soldaten worden geconfronteerd met massa's vijanden, kogels, de dood (wat dat betreft geeft de titel natuurlijk al wat weg) en ontsnappingsroutes langs een berg die keer op keer pijn doen.

Je kunt smalend doen over Peter Berg, zeker na z'n vorige prent Battleship, maar de man weet wel degelijk hoe je actie moet filmen. Ook de cast is prima: Ben Foster is inderdaad meestal wel goed net als Bana en Hirsch (die de laatste tijd wat onder z'n niveau rollen lijkt te krijgen in het algemeen). Maar de beste prestatie komt toch van een indrukwekkende Mark Wahlberg, die zeker tegen het einde zich laat opmerken.

Waar er dus misschien reden was te twijfelen bij Lone Survivor, heb ik niet echt het gevoel naar een recruteringsfilmpje gekeken te hebben, maar wel een harde, goed geacteerde en geregisseerde oorlogsprent. Misschien niet zo goed als Black Hawk Down (waar het wat aan doet denken), maar toch zeker een film waarvan ik geen spijt heb hem gezien te hebben.

jaime91

Avatar

Wow. Dat is het eerste woord wat bij me naar bovenkomt als ik deze film moet omschrijven. Wat een harde brute onwaarschijnlijk toffe en ontroerende oorlogsfilm! De cast is ten eerste fantastisch! Emil Hirsch, Taylor Kitsch, Ben Foster (die in vrijwel iedere film de sterren van de hemel speelt) en Mark Whalberg zijn top! De actiescenes zijn zo waanzinnig hard en pijnlijk om naar te kijken maar zo ontzettend goed ook! Hoeveel pijn kan een mens verdragen? Zodra er aan de Amerikaanse kant schoten raak waren deed het mij als kijker gewoon pijn.

Hoewel je waarschijnlijk al van te voren weet hoe deze film gaat eindigen maakt dat echt totaal niet uit wat betreft de spanning. Ik zat zodra deze film echt los ging na ongeveer 50 minuten met een knoop in mijn maag deze film te kijken! Zo spannend, zo krachtig, zo goed geacteerd, echt een topper gewoon.

En ja deze film zit ook weer vol met Amerikaanse propaganda en weet ik het allemaal maar mij persoonlijk boeit dat echt geen ene reet en stoort dat ook nauwelijks. De minpunten vind ik dat de film wel even op gang moet komen. En de keuze om die mensen vrij te laten en vervolgens pas om hulp te bellen is ook wat vreemd. Waarom regel je niet eerst die versterking en laat je vervolgens die mensen gaan? En zo zullen er vast nog wel wat andere plotgaten inzitten.

Ik ben echt diep onder de indruk, ondanks dat deze film misschien niet perfect is. En het moet raar lopen als Lone Survivor niet in mijn top 10 beste films van 2014 beland.

Rimkowolfs

Avatar

Ik vindt het een van de beste oorlogsfilms die ik gezien heb. Er is erg veel tijd besteed aan het in beeld brengen van alle kleine details van de gebeurtenissen die deze mannen hebben meegemaakt. Er zitten een hoop scenes in die adembenemend zijn. de cinematografie zit erg goed in elkaar. De film heeft een hele snelle pacing, waardoor de twee uur omvliegen. Het Acteerwerk van alle acteurs is erg sterk. Mark Wahlberg speelt hier zijn beste rol.

Al met al een film die je zeker moet kijken, en het niveau van Captain Phillips haalt. Ik kreeg hetzelfde gevoel bij deze film.

- Rimko Wolfs