Detachment (2011)

Adrien Brody excelleert als getergde leraar in sterk, maar gitzwart drama van Tony Kaye, de regisseur van American History X.
play

6,5 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
97 Min Verenigde Staten

Detachment volgt drie weken van het dagelijks leven van leraars, administratief personeel en leerlingen aan een middelbare school. De interimleraar Henry Barthes komt in aanraking met het jonge meisje Meredith, zijn collega-lerares mevrouw Madison en het straathoertje Erica. Zij zijn net als Barthes op zoek naar schoonheid in een schijnbaar gemene en liefdeloze wereld.

Regie
Tony Kaye
Cast
Adrien Brody, Bryan Cranston, James Caan, Lucy Liu, Christina Hendricks, Marcia Gay Harden, Tim Blake Nelson, Blythe Danner, Isiah Whitlock Jr., William Petersen, Louis Zorich, Sami Gayle, Chris Papavasiliou, Kwoade Cross, Betty Kaye.
Release
25.04.2011
Release NL
13.09.2012
Release DVD
29.01.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Tony Kaye | Cast: Adrien Brody (Henry Barthes), Marcia Gay Harden (Carol Dearden), Christina Hendricks (Sarah Madison), James Caan (Charles Seaboldt), Lucy Liu (Doris Parker), Sami Gayle (Erica), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2011

Regisseur Tony Kaye is niet de persoon die zware thematiek uit de weg gaat. Dit bewees hij al in 1998 met zijn filmdebuut American History X, een film over rechts-extremisten en de gevolgen daarvan voor families en gemeenschappen. Het duurde acht jaar voor hij met een opvolger kwam (het met mysterie omhulde Snowblind niet meegerekend), hoewel in een heel andere vorm. De documentaire Lake of Fire wordt door velen gezien als de definitieve documentaire over het abortiedebat. Nu komt Kaye met een fictiefilm waarin hij de problematiek in het Amerikaanse onderwijs, en dan vooral bij scholen in achterstandsbuurten, aan de kaak stelt.

Adrien Brody speelt Henry Barthes, een gedesillusioneerde invaldocent die van school naar school trekt om tijdelijk afwezige leraren te vervangen. Het baantje bevalt hem omdat hij zich op deze manier nergens aan hoeft te binden, en ook geen diepere relaties met leerlingen of collega's hoeft aan te gaan. Dit zijn namelijk zaken die voor Barthes te moeilijk en confronterend zijn, omdat hij in zijn leven te veel ellendige dingen heeft meegemaakt. Bij zijn nieuwste aanstelling ontstaan er echter binnen korte tijd een aantal relaties die zijn wereld op zijn kop zetten. Zo wordt een leerlinge verliefd op hem nadat hij haar verdedigt tegenover een aantal pestkoppen en geeft hij uit medelijden onderdak aan een jonge prostituee. De relaties bevestigen enerzijds zijn idee dat de wereld een door en door verrotte plek is, maar anderzijds maken ze ook gevoelens van genegenheid in hem los waarvan hij dacht dat hij ze niet meer bezat.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Detachment Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Een film met een duidelijke boodschap, een goede rol van Brody en de andere leden van de cast. Maar......"

Acer

"...Zeker wel een goede film, brengt je even terug naar realiteit. Henry Barthes wilt de wereld redden,......"

Detachment

acties