Transcendence (2014)

What if a new intelligence was born?

Wally Pfisters regiedebuut is een thriller over kunstmatige intelligentie, met een ernstig gebrek aan daadwerkelijke intelligentie.
play

5,2 details

  • 119 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • China
  • Verenigde Staten
119 Min Verenigd Koninkrijk

Drie wetenschappers, Max en het getrouwde koppel Will (Depp) en Evelyn, hebben een programmacode ontwikkeld voor 's werelds eerste zelfbewuste computer. Een groep terroristen vermoordt Will en Evelyn upload vervolgens zijn brein in het testmodel van de supercomputer. Hoewel ze eerst denkt dat het experiment is mislukt, reageert Will plotseling in computervorm...

Regie
Wally Pfister
Cast
Johnny Depp, Morgan Freeman, Paul Bettany, Cillian Murphy, Rebecca Hall, Kate Mara, Cole Hauser, Clifton Collins Jr., Xander Berkeley, Josh Stewart, Cory Hardrict, Luce Rains, Fernando Chien, Falk Hentschel, Steven Liu.
Budget
$ 100.000.000
Opbrengst
$ 103.000.000
Release
17.04.2014
Release NL
19.06.2014
Release DVD
28.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Wally Pfister | Cast: Johnny Depp (Dr. Will Caster), Rebecca Hall (Evelyn Caster), Paul Bettany (Max Waters), Morgan Freeman (Joseph Taggart), Kate Mara (Bree), Cillian Murphy (Agent Buchanan), Clifton Collins Jr. (Martin), Cole Hauser (Colonel Stevens), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2014

In de sciencefictionwereld is de interactie tussen mens en kunstmatige intelligentie altijd een geliefd onderwerp geweest. Naar voorbeelden hoeven we niet ver te zoeken, denk aan de iconische boordcomputer HAL-9000 uit 2001: A Space Odyssey, of recentelijk nog de opbloeiende romance tussen een man en zijn computersysteem in Her. De romance in Transcendence loopt net iets minder rooskleurig. De befaamde wetenschapper Will Caster is al jaren gelukkig getrouwd met zijn vrouw Evelyn, maar na een aanslag van een groep antitechnologieterroristen heeft hij nog slechts enkele weken te leven. In een poging zijn geest te redden, wordt zijn geheugen geüpload in een computer. Echter, zoals iedereen die een beetje bekend is in het genre wel aanvoelt, is het maar de vraag wat voor gevaren er op de loer liggen wanneer een kunstmatige intelligentie teveel macht krijgt.

Aan het roer van Transcendence staat Wally Pfister. Een naam die bij het grote publiek waarschijnlijk geen belletje doet rinkelen, maar met een drietal Oscarnominaties en een beeldje voor zijn werk aan Inception op zak heeft Pfister als vaste cinematograaf een belangrijk aandeel gehad in de reeks successen van de populaire regisseur Christopher Nolan. Na tien jaar trouwe dienst neemt de man dit keer voor het eerst zelf plaats in de regiestoel. Over het materiaal dat hij voorhanden heeft hoeft Pfister niet te klagen: een budget van zo’n honderd miljoen en de aanwezigheid van sterren als Johnny Depp en Morgan Freeman zijn niet de minste middelen voor een debuterend regisseur.

videotrailers & clips

alle artikelen (18)

Transcendence Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Film viel mij mee en ik kan mij niet vinden in de lage FT beoordeling. Sterke cast en een goed verha......"

Tarkus

"...Voor mij is dit toch wel een tegenvaller. Zowel het verhaal beviel me niet alsook de vertolkingen......."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Transcendence

acties