Scabbard Samurai

6,8 details

  • 103 Min
  • Komedie
  • Japan
103 Min Japan

Een aan lager wal geraakte loser-samurai wordt met zijn bijdehante dochtertje gevangen genomen en krijgt 30 dagen om zichzelf van rituele zelfmoord te vrijwaren. Zijn opdracht: de zoon van een lokale clanleider aan het lachen brengen. Wat volgt is een spervuur aan 30 soms bizar-lichtvoetige, dan weer hilarisch over-the-top grappen.

Alt titel
Saya-zamurai
Regie
Hitoshi Matsumoto
Cast
Masatô Ibu, Ryô, Jun Kunimura, Satoru Jitsunashi, Itsuji Itao, Tokio Emoto, Rolly, Takumi Matsumoto, Sea Kumada, Motohiro Toriki, Takaaki Nomi, Kazuo Takehara, Hiroshi Noguchi, Naotarô Nakamura, Yoshinobu Shigemura.
Release
11.06.2011
Release NL
17.01.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Hitoshi Matsumoto | Cast: Takaaki Nomi (Kanjuro Nomi), Sea Kumada (Tae), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2010

Wie al wat jaartjes meeloopt in het International Film Festival Rotterdam kan het absurde werk van alleskunner Hitoshi Matsumoto bijna niet ontgaan zijn. De Japanner bracht tot nu toe slechts twee films uit, maar ze blinken beide uit in genialiteit en bizarre humor. In zijn debuut Big Man Japan zien we Matsumoto die zichzelf heeft gebombardeerd tot superheld. Tegen wil en dank vecht hij tegen enorme monsters. Opvolger Symbol, die ook kort in de Nederlandse filmhuizen te bewonderen was, speelt zich grotendeels af in een hermetisch afgesloten ruimte waar de door Matsumoto vertolkte hoofdpersoon op creatieve wijze uit moet zien te ontsnappen. Beide titels worden tot vreugde van velen binnenkort alsnog in onze regio op dvd uitgebracht. In de tussentijd kan de nieuwkomer vast ruiken aan Matsumoto's derde.

Scabbard Samurai deelt de atypische antiheld met zijn twee voorgangers. Matsumoto blijft dit keer zelf buiten beeld maar schakelde Takaaki Nomi in, die reeds zijn opwachting maakte als pispaaltje in Matsumoto’s televisieshow. We maken kennis met een oude zwaardloze samoeraistrijder die door alles en iedereen achterna wordt gezeten voordat hij uiteindelijk in de boeien wordt geslagen. Hij krijgt de beruchte dertigdagenopdracht op zijn bordje, wat inhoudt dat hij de depressieve zoon van een edelman aan het lachen moet zien te krijgen. Velen gingen de tandeloze en weinig spraakzame strijder voor en moesten het bekopen met de dood. Het is dan ook geen eenvoudige opgave om de lachspieren van de verwende ‘prins’ aan de praat te krijgen. De samoerai haalt met de hulp van zijn dochter en later ook zijn twee bewakers alles uit de kast om zijn missie te voltooien.

videotrailers & clips