Citizen Kane (1941)

Some called him a hero. Others called him a heel...

Reviews (3)

MovieMazzter

Avatar

Een film die al lang op mijn verlanglijst stond en nu eindelijk heb gezien. Niet 1 maar gelijk 2 keer achterelkaar wat veel zegt over hoe deze film je kan beetpakken. Natuurlijk kan je beginnen over het camerawerk en hoe men de tijd vooruit was en het acteren van Orson Welles (meesterlijk), maar laten we ook het verhaal zelf niet onderschatten dat ook meesterlijk inelkaar steekt. De film zet behoorlijk aan het denken en iedereen kan eruit halen wat hij/zij wil als het gaat over een mensenleven (je diepste drijfveren) en hoe anderen het ervaren (in hoeverre ken je iemand echt), Uiteraard is dat in het geval van Kane behoorlijk uitvergroot (larger than life in de film etc), maar in de kern slaat het op iedereen. Natuurlijk is de opening (Rosebud) gelijk iets wat nieuwsgierig maakt en wat kijkers vasthoudt, maar er zit zoveel meer in de film dan alleen "het antwoord" op die ene vraag. De film had wat mij makkelijk langer kunnen duren om het leven van Kane nog verder te belichten, maar het is goed zoals het is. Het einde en de link naar het begin had ik niet gelijk door, maar het maakt de cirkel rond en laat tegelijkertijd veel vragen onbeantwoord. 10/10

Roeltje

Avatar

Het is voor mij moeilijk om zo'n film als deze te beoordelen, omdat ik nog te weinig écht oudjes heb gezien. Toch heb ik het gewaagd op een film die door een groot aantal mensen als 1 van de beste films ooit gezien word. Is het voor mij geslaagd? Jazeker! Is het van begin tot eind een boeiende reis? Nee, dat niet. Ik moet zelfs zeggen dat er momenten waren in de eerste helft waar ik heb gekeken hoe lang het nog duurde. Dezer jaren is het namelijk niet de makkelijkste kost om doorheen te prikken. Toch heb ik door gekauwd en godzijdank heb ik dat gedaan! Er zijn eigenlijk zoveel mooie scenes te vinden. Tuurlijk, 70 jaar geleden was dit allemaal nog overweldigender. Nu nog steeds is dit een verdomd boeiende karakter studie. Orson Welles speelt het karakter met verve en de rest van de spelers doen het ook zeker niet slecht. De laatste 10 minuten zijn prachtig. Dan komt het personage pas echt tot zijn recht. Ook de opening is briljant, vooral op technisch vlak. Als montage/camerawerk uit de jaren 40 me nu nog weg kan blazen is dat verdomd knap. Het einde is abrupt en onverwacht en laat je toch iets langer over de film nadenken. Niet alle scene's even effectief en boeiend, maar toch een meeslepend en technisch knap verhaal met een karakterstudie waar je U tegen zegt.

8.3/10

TARAraboemdijee

Avatar

Ik had nooit de gelegenheid gehad deze film te zien tot vanmiddag. Bij oude meesterwerken ben ik soms wat bevreesd voor een Gone With The Wind gevoel. Dat je hem gapend uitkijkt omdat je hem eens gezien moet hebben (zo langdradig, het verhaal had in anderhalf uur geplaatst kunnen worden). Maar bij Citizen Kane had ik dat totaal niet. Ik heb de hele film vol aandacht bekeken. Het niet-chronologische, de verduidelijkingen van situaties, eerder alleen even aangestipt, een steeds beter beeld van Kane krijgend, erg goed gedaan.

Ik mistte alleen de toelichting op het auto-ongeluk van Emily en Kane's zoon.
Jammer vond ik het dat ik al van te voren wist wat Rosebud was, hoewel de talloze verwijzingen gedurende de film me niet ontgingen.

Goed gespendeerde middag dus. Goede film en voor die tijd absoluut een meesterwerk.