American Sniper

American Sniper (2014)

150 kills made history

Reviews (3)

jaime91

Avatar

Regisseur Clint Eastwood heeft naar mijn mening best wat mooie films geregisseerd, vooral als het aankomt op oorlogsfilms. Flags of Our Fathers vind ik bijvoorbeeld een mooie film en Letters From Iwo Jima vind ik een pareltje. Nu is American Sniper toch een ietwat andere film. Deze film hoort zich te focussen op een persoon, in plaats van een bepaalde gebeurtenis. Dit is het verhaal van Chris Kyle. En voordat ik de film ging kijken hoopte ik dan ook een beeld te krijgen van wie die man was. Wat er in het hoofd van een man met de bijnaam ‘’The Legend’’ schuil gaat. Wat hem motiveert, wat hem staande houdt. En wat die verschrikkelijke gebeurtenissen die hij meemaakt en vooral ook voor de vreselijke keuzes waar hij voor komt te staan, met hem doen. En daar schiet de film helaas in tekort.

De film springt naar mijn mening teveel van de hak op de tak. De momenten dat Kyle thuis is, horen ervoor te zorgen dat je een idee krijgt hoe hij echt was. Dan doen ze niet. En net op de momenten waarbij je denkt dat je een wat beter beeld krijgt van Kyle wordt er weer naar de volgende scene gesprongen. Dat vind ik zo ontzettend jammer. Dat wil niet zeggen dat ik American Sniper een slechte film vind. Er zitten namelijk ook best wat mooie scenes in deze film. Ook als hij thuis is. De actiescenes in deze film zijn ook ontzettend goed, en ook heftig om te zien. Acteur Bradley Cooper is onherkenbaar in deze film. Hij is zo ontzettend breed, en lijkt ook onwijs op de echte Chris Kyle. Hij is ook ontzettend goed in deze film. Sienna Miller speelt zijn vrouw, en ook zij is goed met het materiaal wat ze krijgt. Ook het einde wist mij onwijs aan te grijpen. En de film laat niet zien hoe tof het is om een Navy Seal te zijn, en hoe cool oorlog wel niet is. Integendeel. Dat vind ik ook een enorm pluspunt. Kyle moest vreselijke beslissingen nemen in luttele seconde.

Er had naar mijn mening dus veel meer in deze film gezeten, vooral met iemand als Clint Eastwood aan het roer en met Bradley Cooper als producent en vooral hoofdrolspeler. De echte Chris Kyle kreeg ook last van PTSD oftewel post traumatische stress, er zitten 2 scenes in deze film die dat laten zien. Veel te weinig. Daar hadden ze ook meer mee kunnen doen. De beslissingen die hij moest nemen, die moeten een negatief effect op hem hebben gehad. Dat laat de film te weinig zien. Toch heb ik me goed vermaakt, de acteurs met name Cooper en Miller leveren goed werk, en er zitten best wat spannende maar ook grappige scenes in, en de film is geen visitekaartje voor oorlog of de Navy Seals. Wat ik erg kan waarderen. American Sniper krijgt een 7 van mij.

SjonKonnerie

Avatar

Ik vind het een uitermate rechtlijnige vertelling die Clint Eastwood hier maakt. Nu staat hij erom bekend dat zijn films steeds korter door de bocht lijken te gaan qua redneck gehalte maar deze keer levert het een bijna niet te bekijken film op. Nog net niet van het niveau Rambo 4 in Afghanistan zeg maar.

Er bestaat bij (de door Eastwood neergezette) Chris Kyle geen enkele zelfreflectie, het begint al met de stelling dat er maar drie zaken zijn in het leven die voor hem tellen: God, familie en vaderland. Daarna kan je eigenlijk de rest wel raden. Alle Irakezen zijn slecht en onbetrouwbaar en de Amerikanen stuk voor stuk helden.

Enerzijds is het jammer dat Eastwood niet meer diepte heeft gegeven aan deze film, maar om eerlijk te zijn valt hem niet alles aan te rekenen want hij blijft dichtbij het boek van Kyle (wat ik dan ook maar heb gelezen) dat mogelijk nog korter door de bocht gaat qua stoere soldatentaal. Alles ademt redneck en de vraag mag gesteld worden of Chris Kyle niet ook een beetje zijn dikke duim heeft gebruikt bij het schrijven van zijn
"autobiografie". Daarover zijn de meningen behoorlijk verdeeld.

johnwayne

Avatar

Wie goed kijkt kan geen patriotistische oorlogspropaganda zien, gewoonweg omdat die er niet is. Deze film is een eerbetoon aan een militair die een patriot was en waarschijnlijk echt geloofde of zichzelf uiteindelijk wijs maakte te vechten voor God, Country and Family. Je ziet echter ook dat de man langzaam begint af te takelen en dat de oorlog wel degelijk zijn sporen heeft nagelaten. Ook zie je dat zijn vrienden sneuvelen en als een moeder van een gevallen kameraad een brief van haar zoon voorleest die hij vlak voor zijn dood schreef hoor je ook dat er wel soldaten waren die zich afvroegen wat ze er in godsnaam deden en of de oorlog wel gerechtvaardigd was. Kyle probeert de oorlog op obsessieve wijze te rechtvaardigen, maar gaat geestelijk langzaam kapot.
Een film die laat zien wat een oorlog met personen kan doen, lichamelijke verminkingen worden niet geschuwd, is m.i. absoluut geen propaganda c.q. reclame voor oorlog.
Eastwood heeft met American Sniper een goede film afgeleverd, maar, laat ik daar ook duidelijk over zijn, geen meesterwerk en indien de film de Oscar voor beste film had gewonnen was dat zeer onterecht geweest. Desondanks zeer de moeite waard.