Her (2013)

Reviews (2)

benjamin

Avatar

Op papier klinkt het als iets bizars, iets absurds dat enkel een vreemde maar toch moeilijk een echt meeslepende film kan opleveren, en toch is het verhaal van een man die verliefd wordt op een besturingssysteem één van dé films van 2014 geworden en terecht bekroond met een Oscar voor beste scenario.

De man van dienst is Theodore, geweldig gespeeld door Joaquin Phoenix, die een bijzonder eenzaam bestaan heeft nadat het uit is geraakt met zijn vrouw. En dan komt Samantha in z'n leven: een nieuw superslim OS dat orde in zijn dagelijkse bestaan moet brengen en voorzien is van de sexy stem van Scarlett Johansson. De vonk slaat over en de eenzame Theodore valt als een blok voor Samantha.

Hoe bizar dat ook klinkt, het is de sterkte van Spike Jonze dat hij het allemaal vertelt met een geloofwaardige oprechtheid en zijn protagonisten (man én machine) respecteert. Samen met een fijn vormgegeven toekomstbeeld, maakt het van deze Her een terecht geprezen pareltje.

Shifty777

Avatar

'Her' is lief maar ook stout, vrolijk maar ook droevig, grappig maar ook pijnlijk, mooi maar nooit lelijk. Fantastisch mooie film, die je als filmliefhebber zeker gezien moet hebben!

We mogen trots zijn op onze Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema, die achter de camera schitterend werk levert met prachtig mooie plaatjes die vaak haast onwerkelijk lijken. Phoenix speelt een sterke rol die af en toe doet denken aan Leonard Hofstadter van de serie The Big Bang Theory, Adams doet op haar beurt denken aan Pam in de eerste 3 seizoenen van de Amerikaanse versie van The Office. Maar nergens zijn deze personages karikaturen of onorigineel, alleen zijn ze van vlees en bloed doordenkt met echte emoties. Speciale lof aan Johansson, die met verve haar stemrol invult en je niet doet afvragen waarom ze zoveel prijzen hiervoor won.

Laatste eer gaat natuurlijk naar Spike Jonze, die een meesterwerk aflevert en terecht een Oscar voor zijn scenario won. Sterker nog, de film had wel meer Oscars mogen winnen wat mij betreft. De verloop van het verhaal is naadloos, ieder klein beetje klopt en de omschakeling tussen humor en drama is contrasterend doch werkt probleemloos. Het jaar begint al met een shitload aan goede films, en deze hoort zeer zeker in het rijtje thuis!

9/10