Nederland

De blanke Sarith en haar slavin Mini-Mini leven in het achttiende eeuwse Suriname. Terwijl Sarith langzaam verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini een kans op eigen geluk. De vraag is alleen, of ze die kans durft te grijpen, als deze ten koste van haar meesteres gaat?

Regie
Jean van de Velde
Cast
Anna Raadsveld, Yannick van de Velde, Benja Bruijning, Gaite Jansen, Kees Boot, Jaap Spijkers, Bart Klever, Werner Kolf, Negativ, Yootha Wong-Loi-Sing, Genelva Krind, Neil Sandilands, Carel Nel, Estelle Terblanche, De-Wet Nagel.
Release
25.09.2013
Release NL
26.09.2013
Release DVD
07.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean van de Velde | Cast: Gaite Jansen (Sarith), Yootha Wong-Loi-Sing (Mini-Mini), Kees Boot (Julius), Yannick van de Velde (Rutger le Chasseur), Benja Bruijning (Nathan), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2013

Regisseur Jean van de Velde en zijn productieteam hebben zich met de verfilming van Hoe Duur Was de Suiker aan een ambitieus project gewaagd. De slavernijroman van schrijfster Cynthia McLeod is met ruim honderdduizend verkochte exemplaren het best verkochte boek in Suriname ooit. Begrijpelijk, want het boek werpt een licht op een bewogen hoofdstuk uit de koloniale geschiedenis: de suikerperiode, een tijd waarin slaven in de brandende zon op het land ploeterden voor de blanke plantage-eigenaren. De verfilming is op zijn beurt groots opgezet en oogt fraai, maar het vriendschapsdrama tussen de twee vrouwelijke hoofdpersonages vraagt om wat meer verdieping.

Het is 1747. Sarith is een dochter in een rijke familie en woont op een plantage net buiten Paramaribo. Ze onderhoudt een vriendschappelijke band met haar huisslavin Mini-Mini, die boven alles wil dat haar meesteres gelukkig is. Als Sariths toekomstige echtgenoot op een dag besluit om naar Europa te vertrekken, stort haar wereld aanvankelijk in. Haar angst om alleen achter te blijven (“Je wilt toch geen oude vrijster worden?”) wordt daarmee bewaarheid. Wanhopig en egoïstisch als ze is, deelt ze met de één na de andere man het bed, in de hoop haar ware liefde te ontmoeten. Maar zonder succes. Mini-Mini ziet hoe haar meesteres tegenslag op tegenslag te verwerken krijgt en mettertijd doodongelukkig wordt. Bovendien begint Sarith zich steeds agressiever te gedragen richting haar familie en vrienden. De vraagt rijst: hoever wil Mini-Mini gaan om haar meesteres gelukkig te maken?

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Hoe Duur was de Suiker Nieuwsberichten

  • Blu-Ray Review: Hoe Duur was de Suiker

    Blu-Ray Review: Hoe Duur was de Suiker

    Bram de Groot,

    Fraaie Nederlandse productie waar het geld eerder in aankleding en decor zat dan in acteertalent.

  • Interview met Jean van de Velde

    Interview met Jean van de Velde

    Thierry Verhoeven,

    Nederland spreekt een woordje mee in de wereldwijde trend van slavernijfilms en dus sprak FilmTotaal met de regisseur van Hoe Duur Was de Suiker.